Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.3

Wino: jak zostać sommelierem Januszem

Picie sfermentowanego wyciągu z winogron powoli staje się u nas wyznacznikiem statusu, lifestyle’u i światowości. Jedna połowa lubi i umie to robić, druga nie lubi, nie umie, ale aspiruje. Oto kilka zachowań, które pokażą wszystkim, do której połowy należysz. I czego nie należy z winem robić. Nigdy. 

MH 2014-09-26
Wino fot. shutterstock.com

1. O, psiakrew, jakie to gorzkie!

"Ty nie ucz ojca dzieci robić – oczywiście, że wiem, to garbniki i taniny, które są w czerwonych, wytrawnych winach. Co nie zmienia faktu, że pić się tego nie da. Po prostu gorzkie jest i kropka. Aż szkoda psuć jedzenie, pijąc takie coś do porządnego schabowego. Spróbuję dosypać trochę cukru, niedużo, łyżeczkę na kieliszek i wtedy się zobaczy. No, inna rozmowa jest. Teraz to rozumiem. To jest wino!".

2. A to wino trzymam na specjalne okazje

"Piwniczki to się może jeszcze nie dorobiłem, ale swoje skarby, nie chwaląc się, mam. O, taka na przykład butelczyna Beaujolais Nouveau z 2002 roku – tak, tak, francuskie, a jakże – już ma 11 lat, a co dopiero będzie, jak ją zachomikuję na kolejnych dziesięć. Ha! Niebo w gębie. Co to znaczy, że będzie niedobre i się nie przechowa? Gadanie – im wino starsze, tym lepsze, to wszyscy wiedzą. Nieprawda?! Już kto jak kto, ale Francuzi to na winach akurat się znają i co, taki badziew by zrobili, którego się nawet przechować nie da?".

3. Białe do ryb, czerwone do mięs, a różowe to nie wino

"I zapamiętaj, synu, tę świętą zasadę, bo może kiedyś, kto wie, zostaniesz sommellierem i będzie jak znalazł. To mądrzejsi od nas wymyślili już wieki temu i nie ma co kombinować. Tak, do drobiu też wyłącznie białe. Co znaczy coq au vin? Kurczak macerowany w czerwonym winie? No, pewnie, że wiedziałem, nie obrażaj mnie. Jak był zalewany czerwonym, to trzeba popijać czerwonym. To jasne jak słońce. I powiem Ci jeszcze, że najlepiej takim samym – takie rzeczy się wie. Kto mówił, że wyłącznie białe do drobiu? Ja? Kiedy!? Też coś!".

4. Nie lubię tej celebracji

"Te wszystkie ceremoniały z winem to zwykłe naciąganie gości na kasę. Otwórz butelkę godzinę wcześniej, żeby wino oddychało (wino oddychało, no, ludzie, błagam), nie zamrażaj, nie przegrzewaj, nie wstrząsaj, użyj innych kieliszków do białego, innych do czerwonego. I co jeszcze, ja się pytam? A jak ja lubię lodowate czerwone pić ze szklanki, to co? Nie wolno?".

5. Kosztowało dwie stówy, więc na pewno jest dobre

"Smak jest rzeczą względną, ale cena już nie. Fachowcy wiedzą, jak oszacować wartość danej rzeczy i jest całkowicie naturalne, że najlepsze rzeczy muszą swoje kosztować. Nie ma siły, dobre wino musi być drogie".

6. Trzeba czytać etykietki

"Jajko nie powinno być mądrzejsze od kury – na etykiecie jest napisane, żeby czerwone podawać w temperaturze pokojowej, to tak trzeba podawać. Ja nawet taki specjalny termometr do wina kupiłem, żeby sprawdzać, czy wino aby na pewno ma już taką temperaturę, jaką lubimy z Danusią mieć w pokoju, czyli 25 stopni. A że białe trzeba schładzać, to nawet dzieci wiedzą. Z tym mam mały kłopot, bo lodówka nieduża, ale na szczęście zamrażarkę mam jak szafa. Jak mam ochotę na lampkę białego, to zawsze mogę je tam wsadzić i 2 godzinki odczekać. A jak nie chcę czekać, to lodu się dorzuci".

MH 11/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Picie sfermentowanego wyciągu z winogron powoli staje się u nas wyznacznikiem statusu, lifestyle?u i światowości. Jedna połowa lubi i umie to robić, druga nie lubi, nie umie, ale aspiruje. Oto kilka zachowań, które pokażą wszystkim, do której połowy należysz. I czego nie należy z winem robić. Nigdy.<br /><br /><a href="/sprawy/Wino-jak-zostac-sommelierem-Januszem,5059,1"></a>
    Mens Health, 2016-06-09 10:02:20
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij