Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.5

Whisky: przewodnik snoba

Do tej miłości człowiek dojrzewa jak do smaku foie gras lub anchois, ale jak już dojrzeje, to nie ma przebacz. MH udowadnia, że nie jest to ślepe uczucie, tylko racjonalna decyzja. 

2016-04-11
Whisky fot. shutterstock.com

Mądrość superszpiega

To tylko w filmach James Bond kaleczy gardło wstrząśniętym martini z wódką, bo w książkowym oryginale Iana Fleminga delektuje się głównie whisky. Fani podliczyli, że w całej serii sięga po nią 317 razy, co wystawia doskonałe świadectwo jego umiejętności prawidłowej oceny rzeczywistości. Bo whisky jest lepsza i zdrowsza niż jakieś wynalazki z martini. Poniżej znajdziecie na to kilka przykładów.

Whyte & Mackay 13 Y/O

Tylko śmieszni ludzie będą się spierać z badaniami Uniwersytetu Harvarda, które pokazują, że szklaneczka whisky dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu w organizmie. My nie będziemy.

Port Charlotte

Składnikiem szkockich whisky single malt jest jęczmień i to on decyduje o poziomie kwasu elagowego w butelce. A jest go więcej niż w czerwonym winie i dużo silniej broni nas przed nowotworami. Brawo on.

Bulleit Bourbon

Amerykańska whiskey powstaje z kukurydzy i leżakuje w nowych dębowych beczkach. Im starsza whisky, tym wyższy poziom chroniących serce polifenoli. To diagnoza Rowett Research Institute.

Dalmore 12 Y/O

„European Journal of Clinical Nutrition” udowodnił, że choć wina mają faktycznie więcej przeciwutleniaczy, to te zawarte w szkockiej lepiej się wchłaniają i skuteczniej bronią przed starzeniem się organizmu. 

 

Whisky fot. shutterstock.com

Co z tą whisky?

Jak pić whisky? Najlepiej powoli, tak samo, jak się ją produkuje. Zawodowi degustatorzy są zgodni, że pierwszy łyk powinien być mały i trzymany w ustach 12-20 sekund. Należy go umieścić na środku języka, potem pod nim, znowu wrócić na środek, tam go chwilę przetrzymać i pozwolić w końcu spłynąć do wnętrza.

Do tego oczywiście odpowiednie szkło w kształcie tulipana, które zbierze i odda nosowi wszystkie niepowtarzalne aromaty. Tyle zawodowcy i wystarczy. Ponieważ jednak cała reszta świata to amatorzy, to musimy odpowiedzieć na nieśmiertelne pytanie: czy można pić whisky z colą? I odpowiadamy – można.

Jeżeli tak Ci smakuje, pij, pamiętaj jednak – jako prawdziwy, zdrowy snob – że w niektórych przypadkach i z niektórymi butelkami popełnisz grzech śmiertelny. Nie godzi się niszczyć czegoś, co powstawało przez dziesięciolecia. A poza tym cola nie jest zdrowa. 

 

Whisky fot. shutterstock.com

Sam wstrząśnij

Szklaneczka „on the rocks” czy – niech Ci będzie, z colą – w klubie jest fajna, ale w domu już możesz pokombinować bardziej. Whisky kapitalnie łączy się z różnymi składnikami i daje zaskakujące efekty. Poszukaj inspiracji obok lub na www.whisky. pl. Aha, będziesz potrzebował shakera.

1. Na wzmocnienie po ciężkim tygodniu

Składniki:

•Whyte & Mackay 13 y/o, 40 ml

• syrop z passifl ory, 2 łyżeczki

• sok jabłkowy, 40 ml

• sok żurawinowy, 40 ml

• ćwiartka pomarańczy

• ćwiartka jabłka, do dekoracji

Sposób:

Do shakera z kruszonym lodem wrzuć wszystkie składniki (wyciśnij ćwiartkę pomarańczy) i mocno potrząsaj. Po stresującym tygodniu Twój system odpornościowy jest osłabiony i potrzebujesz zwalczających infekcję witamin. Tu je znajdziesz. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj jabłkiem i wypij zdrowie swojego szefa krwiopijcy.

2. Na prewencje antyrakową

Składniki:

• Port Charlotte, 40 ml

• świeży sok z cytryny, 20 ml

• syrop imbirowy, 35 ml

• woda gazowana, uzupełnienie

Sposób:

W shakerze z kostkami lodu wymieszaj składniki i przelej całość do wysokiej, schłodzonej szklanki. Korzeń imbiru ma działanie antynowotworowe, a jego ostrość złagodzą i uzupełnią dymne nuty z whisky. Uzupełnij szklankę gazowaną wodą i udekoruj plasterkiem cytryny. 3. Na poprawę krążenia

3. Na poprawę krążenia

Składniki:

• Bulleit Bourbon, 80 ml

• piwo Saison Pale Ale (AleBrowar), uzupełnienie

• likier morelowy, 2 łyżeczki

• syrop cukrowy, 1 łyżka

• listki mięty, dekoracja

Sposób:

Umiarkowane popijanie alkoholu poprawia krążenie krwi i pracę całego układu krwionośnego. Wymieszaj alkohole i syrop w wysokiej szklance i uzupełnij ją do pełna pokruszonym lodem. Wlej piwo – doda lekko cytrusowej nuty i sporą dawkę polifenoli chroniących serce. Udekoruj miętą i plasterkiem cytryny.

4. Na szybszą regenerację

Składniki:

• Dalmore 12 y/o, 40 ml

• sok z wiśni, naturalny, 40 ml

• syrop cynamonowy, 2 łyżeczki

• sok z 1/2 cytryny

• sok z żurawiny, 80 ml

Sposób:

W shakerze z lodem wymieszaj wszystkie składniki i przelej do wysokiej szklanki typu highball. Wg badań Uniwersytetu Southbank w Londynie naturalny sok z wiśni zawiera pakiet szczególnych przeciwutleniaczy, które zwalczają bóle mięśni po treningu i przyspieszają regenerację. Nie zapomnij położyć wisienki na torcie, tfu, brzegu szklanki.

Departament Zdrowej Kuchni MH radzi:

Starsi mówili, żeby nie pić na pusty żołądek, a my mówimy, co jeść, by zwielokrotnić przyjemność łączenia z whisky.

Wołowina

Dolanie whisky na patelnię pod koniec smażenia steków i podpalenie ich (to się nazywa flambirowanie: uwaga na oczy i włosy) nada im fantastycznego smaku i aromatu. Dorzuć potem rozmaryn i trochę masła, by zrobić sos.

Sushi

Brytyjska edycja „Whisky Magazine” zaleca łączenie z whisky ryb - także sushi - i skorupiaków, zwłaszcza ostryg. Nie chodzi wyłącznie o ich świetny smak, ale też o aminokwasy, które odganiają następnego dnia ból głowy, zwany potocznie kacem.

Czekolada

Prawdziwy snob lubi i umie czasem połasuchować, ale zawsze w najlepszym gatunku. Po łyku ulubionego single malta zagryź gorzką czekoladą (najlepiej 90% kakao) i pozwól jej roztopić się w ustach. Tłuszcze z kakao świetnie się dogadują z whisky.  

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Do tej miłości człowiek dojrzewa jak do smaku foie gras lub anchois, ale jak już dojrzeje, to nie ma przebacz. MH udowadnia, że nie jest to ślepe uczucie, tylko racjonalna decyzja.<br /><br /><a href="/sprawy/Whisky-przewodnik-snoba,7840,1"></a>
    Mens Health, 2016-04-11 12:56:29
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij