Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Restauracja Jadka - staropolska kuchnia szlachecka we Wrocławiu

W marcu wrocławska restauracja jadka po gruntownych zmianach w kuchni znów otworzyła swoje podwoje. Nową szefową i współwłaścicielką została Justyna Słupska Kartaczowska, która z końcem 2016 roku, po sześciu latach, pożegnała Restauracje Acquario i Monopol. Obrała nową drogę, która od jakiegoś czasu jest dla niej objawieniem i wyzwaniem. W swoim miejscu serwować będzie dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką.

restauracja Jadka fot. Materiały prasowe
Stare książki kucharskie, artykuły historyczne, poszukiwanie źródeł w zbiorowej (nie)pamięci smaków zaowocowało nowym spojrzeniem Justyny Słupskiej Kartaczowskiej na gotowanie, które ma odzwierciedlenie w potrawach serwowanych w Jadce.

Punktem wyjścia dla kuchni Jadki są tradycyjne technik obróbki żywności i produkty wykorzystywanych w epoce. Justyna starannie wybrała składniki, decydując się na najwyższej jakości produkty pochodzące wyłącznie od tradycyjnych producentów, z naturalnych, wyspecjalizowanych gospodarstw w całej Polsce, między innymi: wędzone karpie z Gospodarstwa Rybackiego Mościbrody, sery z Wańczykówki, ogórki kiszone od Jacka Jackiewicza z Hajnówki, piwo z Browaru Stu Mostów oraz cydry i wina od importera Krako Slow Wines.

Justyna Słupska Kartaczowska staropolskie inspiracje interpretuje w bliski sobie sposób, stąd w Jadce również francuski sznyt i mocno rozpoznawalne jej "gotowanie kolorami". Mimo, iż to praca na tradycji dania Jadki są nowatorskie i nowoczesne. W tworzeniu charakteru menu Jadki miał swój udział również sous chef Justyny – Orson Hejnowicz, któremu bliska jest surowość kuchni skandynawskiej, a jego domeną są kształty.

fot. Materiały prasowe

Z języka staropolskiego "mięso jadkowe" – to świeże mięso, z wyłączeniem drobiu, pochodzące z jatki i to właśnie mięso stoi w centrum tutejszej kuchni. Oprócz takich klasycznych pozycji, jak pierogi z baraniną, tatar wołowy, żebro z sosem chrzanowym, czy cielęcina z kaparami, będąc w jadce trzeba spróbować długo gotowanego wołowego ozora, który jest stałym elementem każdego menu, występującym w towarzystwie zmieniających się dodatków.

Staropolska kuchnia szlachecka wymagała również specjalnego skomponowania karty alkoholi. W jadce znaleźć można te z kategorii rzemieślniczych: wrocławskie piwo, polskie cydry oraz wina – tutejszym oczkiem w głowie są te z Europy Środkowej i Wschodniej, wytwarzane w zgodzie z tradycją i recepturą regionu, a których roczniki posiadają od kilkuset do maksymalnie kilku tysięcy butelek.

Restauracja jadka znajduje się na wrocławskim Starym Mieście, w oryginalnym XVI-wiecznym wnętrzu, które pozostało surowe, ściany ozdabiają wyłącznie fotografie Wojciecha Małkowicza wywołane szlachetną techniką, a otwarta kuchnia umożliwia podglądanie, jak powstają jedne z najsmaczniejszych dań we Wrocławiu, a może nawet i w Polsce. 

Restauracja Jadka ul. Rzeźnicza 24-25

info@jadka.pl - rezerwacje
media@jadka.pl - PR

FB www.facebook.com/restauracjajadka/

poniedziałek - piątek 16.00-23.00

sobota 13.00-23.00

niedziela 13.00-22.00

materiały prasowe

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij