Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Wina na święta: doskonałe związki

Wino rzadko gości w polskich domach podczas wigilijnej kolacji. Szkoda, bo trudno o lepsze towarzystwo dla wyrazistych w smaku świątecznych potraw, które każe na naszych stołach stawiać tradycja. Podpowiadamy, które uczynią ten szczególny posiłek jeszcze bardziej wyjątkowym.

2012-12-01
Wino na święta Bożego Narodzenia
   
   

By znaleźć to najlepsze połączenie win z potrawami, trzeba próbować i jeszcze raz próbować. Na szczęście ten trening należy do najprzyjemniejszych na świecie, więc nikogo specjalnie nie trzeba namawiać.

 
Ale można też nam zaufać i od razu dobrze wybrać.
 

"Z niejasnych do końca powodów przyjęło się uważać, że wina pasują najbardziej do kuchni śródziemnomorskich, do wyszukanych francuskich serów czy foie gras. To tylko pozory, bowiem geniusz wina polega, między innymi, właśnie na tym, że udaje mu się znajdować klucz do wszystkich kuchni świata, łączyć ze sobą smaki z każdej szerokości geograficznej i z każdego klimatu" - mówi Piotr Kamecki, mistrz Polski sommelierów 1998 i prezes Centrum Wina - Dystrybucja.

"Dotyczy to oczywiście także Polski, zwłaszcza naszych świątecznych potraw, słynących z intensywnych smaków i aromatów. Dobrze dobrane wina powinny więc należycie podkreślać i wydobywać smak każdego dania, a przy tym odpowiadać gustom naszych gości. Lepiej więc zdecydować się na wina sprawdzone przez nas samych lub polecane przez sommelierów - dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych rozczarowań" - dodaje Piotr Kamecki.

Do smażonego karpia: Santa Carolina Barrica Selection Valle De Casablanca, Chile

Chilijskie wino Santa Carolina Barrica Selection produkowane jest z winogron uprawianych w dolinie Casablanca, gdzie panuje chłodny i przybrzeżny klimat. Dzięki temu wytwarzane z nich wino ma intensywny smak dojrzałych, tropikalnych owoców. Podane do smażonego zaakcentuje delikatność mięsa.

Cena: 69,90 zł

Do pierogów z kapustą i grzybami: Kendermanns Kabinett Riesling Mosel Saar Ruwer, Niemcy

Do aromatycznych pierogów z kapustą i grzybami najlepiej podać wino, które nie przyćmi ich wybornego smaku. Doskonale sprawdzi się w tej roli białe wino Kendermanns Kabinett. Jest ono lekkie i delikatne w smaku, będzie więc dobrze komponować się z wyrazistym smakiem nadzienia wigilijnych pierogów.

Cena: 40,90 zł

Do kaczki z jabłkami: Columbia Crest Two Vines Shiraz Columbia Valley, USA

Wielbicielom kaczki z jabłkami z pewnością spodoba się zaskakujące połączenie słodkiego i pieprznego smaku tego wina. Columbia Crest Two Vines ma intensywny wiśniowy aromat, jednak można w nim też wyczuć biały pieprz i słodką czekoladę. Dobrze podkreśli smak drobiowego mięsa i pieczonych jabłek.

Cena: 49,90 zł

Do schabu ze śliwkami: Casablanca Nimbus Chardonnay, Chile

Klasyczne Chardonnay podane do wybornego schabu ze śliwką to duet doskonały! Casablanca Nimbus ma wyrazisty owocowy smak i aromat moreli, dzięki czemu dobrze łączy się z intensywnym i soczystym smakiem tego dania. Strzał w dziesiątkę.

Cena: 59,90 zł

Do makowca: Pellegrino Moscato Sicilia I.G.T, Włochy

Słodkie sycylijskie wino likierowe o aromatach suszonych moreli jest tak świetne, że samo w sobie doskonały deser. W połączeniu z pieczonym według tradycyjnego przepisu makowcem będzie idealnym dopełnieniem świątecznego obiadu.

Cena: 40,90 zł

Do kutii: Gancia Asti D.O.C.G 2011 Cuvee Platinium, Włochy

Nie jest łatwą sprawą znaleźć odpowiednie towarzystwo do intensywnie słodkiego smaku kutii, ale schłodzone wino musujące Gancia Asti pasować będzie idealnie. Po kilku łykach można w nim również wyczuć delikatny aromat miodu i migdałów, który dobrze połączy się ze smakiem bakalii.

Cena: 52,90 zł

 
Szkoła Auto Skoda przypomina!
 


"W butelce 13,5% Bordeaux znajduje się w przeliczeniu ponad 250 ml 40% wódki! Bądź mądry - korzystaj z urody życia, ale nie zabijaj siebie i innych. Pijesz - nie jedź!" - radzi Filip Kaczanowski, instruktor Szkoła Auto Skoda.

 MH 12/2012

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Wino rzadko gości w polskich domach podczas wigilijnej kolacji. Szkoda, bo trudno o lepsze towarzystwo dla wyrazistych w smaku świątecznych potraw, które każe na naszych stołach stawiać tradycja. Podpowiadamy, które uczynią ten szczególny posiłek jeszcze bardziej wyjątkowym.
    Mens Health, 2012-12-02 14:53:24
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij