Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ile białka można przyswoić w jednym posiłku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#26 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 20:29

Nie dalej jak dzisiaj będąc w hipermarkecie zerknąłem na paczkę jajek i było napisane 1 jajko-12g białka


Możliwe pod warunkiem że to jedno jajko ważyło 100g.

#27 Brylant

Brylant

    Weteran

  • Zbanowani
  • PipPipPipPipPip
  • 5761 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 20:36

Wyglądało normalnie. też się zdziwiłem, ale tak było napisane!

#28 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 20:43

Klasa XL to > 73g, czyli najczęściej max do 80g. A skoro to nie było jakieś wielkie jajo to coś musiało być nie tak na tym opakowaniu.

#29 Borys

Borys

    St. Weteran

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 3059 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:00

W markecie traktują jajo jako 100g :) osi dobrze napisał... Swoją drogą polecam namierzyć właściciela fermy i od niego kupować, raz że świeże dwa że często na własnych mieszankach no i kury nie są takie podstresowane, od razu widać różnicę.

#30 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:06

Racja Borys. A najprościej sprawdzić jajko po kolorze żółtka. Im intensywniejszy kolor żółtka tym świeższe jajo. :) Ale to zależy też od sposobu chowu.

Użytkownik osi edytował ten post 22 kwiecień 2010 - 21:10


#31 Bosky2468

Bosky2468

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 670 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:37

W markecie traktują jajo jako 100g :) osi dobrze napisał... Swoją drogą polecam namierzyć właściciela fermy i od niego kupować, raz że świeże dwa że często na własnych mieszankach no i kury nie są takie podstresowane, od razu widać różnicę.

Ja tam zawsze biorę od babci :P hehe

#32 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 22 kwiecień 2010 - 21:42

Ja też :D

#33 Bender

Bender

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 691 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 6:50

A czy ktoś wie, czy rośnie nam przyswajalność?

#34 Bender

Bender

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 691 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 6:58

Bender:
Zgadzam się z Tobą co do ilości białka na jeden posiłek. najlepiej nie przekraczać 40g na raz gdyż reszta i tak możę nie zostać wchłonięta. Ale trzeba pamiętać też o innym aspekcie. Pamiętajcie, że aby białko zostało wykorzystane do celów budulcowych na każdy 1 gram musisz dostarczyć 24 kcal pochodzące ze źródeł pozabiałkowych. Więc z prostego obliczenia wynika, że aby wykorzystać 40 g białka musisz dostarczyć 960 kcal!!!
PS. Studiuje dietetykę.


Czyli według tego co napisałeś, dobrą proporcją jest 1:5, a Borys przyswaja tylko 1:25 białka które zjada. To jakaś bzdura.

#35 szpaQ

szpaQ

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 401 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 7:34

12,5 g białka jest na 100g jajek czyli mogą to być 2 małe (po 50g), duże jajko takie ok 75g ma 9g białka widzę, że sami humaniści tutaj są :D

#36 Hacker

Hacker

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 228 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 10:58

To teraz z tuńczyków na jajka się przerzuciliście

#37 Misiou

Misiou

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 741 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 11:00

To teraz z tuńczyków na jajka się przerzuciliście



no widzisz, nie wiem jak Ciebie, ale mnie interesuje co do gęby wkładam

#38 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 20:41

Czyli według tego co napisałeś, dobrą proporcją jest 1:5, a Borys przyswaja tylko 1:25 białka które zjada. To jakaś bzdura.


Po pierwsze: Mylisz kalorie z gramami. Przypominam że 1 g białka to 4 kcal, 1 g węglowodanów = 4 kcal i...
Po drugie zapominasz o tłuszczach a 1 g tłuszczu to 9 kcal!
Źródła poza białkowe to tłuszcze i węglowodany tak dla przypomnienia.
Teraz sobie policz.

#39 Bender

Bender

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 691 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:15

Po pierwsze: Mylisz kalorie z gramami. Przypominam że 1 g białka to 4 kcal, 1 g węglowodanów = 4 kcal i...
Po drugie zapominasz o tłuszczach a 1 g tłuszczu to 9 kcal!
Źródła poza białkowe to tłuszcze i węglowodany tak dla przypomnienia.
Teraz sobie policz.


Super więcej skoro Borys ma stosunek 1 do 0,2 do mamy 4 gramy z białka i 1 gram z węgli. Więc żeby przyswoił ten jeden gram, musi oprócz 1 grama białka, 0,2 grama węgla dostarczyć ponad dwa gramy tłuszczu (19kcal) żeby mu się to białko przyswoiło. Czy to nie wygląda na herezje? Więc jak chce on dostarczyć załóżmy 50 gram białka w posiłku to według Ciebie musi do tego zjeść 10 gram węgli i ponad 100 gram tłuszczy? Wiem, że studiujesz dietetykę, ale u kulturystów w dietach nie widać tych Twoich 24g. Gdy dobry kulturysta chce dostarczyć 300g białka dziennie to według osiego musiałby zjeść 650-700g samych tłuszczy. Pokaż mi taką dietę mądralo.

#40 Misiou

Misiou

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 741 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:24

Super więcej skoro Borys ma stosunek 1 do 0,2 do mamy 4 gramy z białka i 1 gram z węgli. Więc żeby przyswoił ten jeden gram, musi oprócz 1 grama białka, 0,2 grama węgla dostarczyć ponad dwa gramy tłuszczu (19kcal) żeby mu się to białko przyswoiło. Czy to nie wygląda na herezje? Więc jak chce on dostarczyć załóżmy 50 gram białka w posiłku to według Ciebie musi do tego zjeść 10 gram węgli i ponad 100 gram tłuszczy? Wiem, że studiujesz dietetykę, ale u kulturystów w dietach nie widać tych Twoich 24g. Gdy dobry kulturysta chce dostarczyć 300g białka dziennie to według osiego musiałby zjeść 650-700g samych tłuszczy. Pokaż mi taką dietę mądralo.



ja interpretuję to w ten sposób, że aby organizm przyswoił CAŁE te 40g białka, potrzebne jest iles tam energii z węgli.
Tylko po c*uj ma przyswajac całe 40g, skoro po treningu na uszkodzenia itp wystarczy mu mniej.dlatego możemy zjesc na noc samo białeczko. co sądzicie o tej tezie?

#41 Borys

Borys

    St. Weteran

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 3059 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:35

Super więcej skoro Borys ma stosunek 1 do 0,2 do mamy 4 gramy z białka i 1 gram z węgli. Więc żeby przyswoił ten jeden gram, musi oprócz 1 grama białka, 0,2 grama węgla dostarczyć ponad dwa gramy tłuszczu (19kcal) żeby mu się to białko przyswoiło. Czy to nie wygląda na herezje? Więc jak chce on dostarczyć załóżmy 50 gram białka w posiłku to według Ciebie musi do tego zjeść 10 gram węgli i ponad 100 gram tłuszczy? Wiem, że studiujesz dietetykę, ale u kulturystów w dietach nie widać tych Twoich 24g. Gdy dobry kulturysta chce dostarczyć 300g białka dziennie to według osiego musiałby zjeść 650-700g samych tłuszczy. Pokaż mi taką dietę mądralo.


Pewnie nie wypowiem się na tyle precyzyjnie co osi, bo nie jestem dietetykiem... Na redukcji wygląda to w przybliżeniu tak - 160g białka 30g węgli i 140-160g tłuszczów, co daje 2000-2200kcal. Jeśli powstaje deficyt, uzupełniany jest z trawionego tłuszczu (z diety jak i z ciała) czemu służy właśnie dieta ketogenna, oczywiście pomijam ładowania węglami wtedy proporcje są typowe dla kulturystów na diecie masowej... Swoją drogą nigdy nie jem więcej niż 25-30g białka na posiłek, bo więcej złego przynosi niż dobrego - jakbyś do pieca za dużo węgla naraz wrzucił.

Użytkownik Borys edytował ten post 23 kwiecień 2010 - 21:36


#42 Dorian

Dorian

    Debiutant

  • Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 22:06

mam pytanie odnośnie białka..

czy po spożyciu dużej ilości białka (tuńczyk, ser biały, mleko, serwatka) macie jakieś komplikacje żołądkowe typu zły stolec, dużo nie sympatycznych gasssów ? czy jecie ile wlezie i wszystko super?

#43 Borys

Borys

    St. Weteran

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPip
  • 3059 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 22:42

Obstrukcje to norma przy tej diecie.. Trzeba o błonnik zadbać, najlepiej ten włóknisty z warzyw.

#44 Bender

Bender

    Stały bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 691 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 7:28

Ja raczej nie mam gazów. Mam tylko problemy po kotletach sojowych :P.
Jestem ciekaw, czy przy wytrysku w partnerkę, bądź w rękę ^^ tracimy białko?

#45 Dorian

Dorian

    Debiutant

  • Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 13:14

Ja raczej nie mam gazów. Mam tylko problemy po kotletach sojowych :P.
Jestem ciekaw, czy przy wytrysku w partnerkę, bądź w rękę ^^ tracimy białko?


TAK! tracimy je! każdy ml spermy straconej podczas wytrysku musisz od razu uzupełnić 1g białka, w przeciwnym wypadku tracisz mięśnie i cała dieta idzie na marne. Pamiętaj o tym.

#46 Mirek

Mirek

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 210 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 13:33

TAK! tracimy je! każdy ml spermy straconej podczas wytrysku musisz od razu uzupełnić 1g białka, w przeciwnym wypadku tracisz mięśnie i cała dieta idzie na marne. Pamiętaj o tym.


I nasza waga spada o 1 kg za każdym razem.

#47 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 15:52

Na pewno Borys nie jesteś dietetykiem? Bo wyraziłeś się bardzo fachowo. Nadmiar białka powoduje ketozę w organizmie. A ściślej białka rozłożone są na aminokwasy a z tych powstaje pewna pula ketokwasów, cykl mocznikowy w wątrobie itd. W tym rozkładzie energetycznym co napisałeś dałbym więcej węgli zamiast tłuszczów, ale może jest też takie coś, Nie wiem, więc nie neguje :)
A co do Bendera: 300 g białka dziennie to bezsens totalny delikatnie mówiąc. nie masz szans tego przyswoić a doprowadzasz tylko do wspomnianej wcześniej ketozy i po pewnym czasie najpierw siada wątroba, potem nerki. O ile z jedną nerką można żyć, to z wątrobą jest już gorzej. Zupełnie wystarczające jest do budowania masy 120 - 170 g (max 200) białka (w zależności od Twojej obecnej masy).

#48 niepowtarzalnylogin

niepowtarzalnylogin

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 115 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 17:31

Zupełnie wystarczające jest do budowania masy 120 - 170 g (max 200) białka (w zależności od Twojej obecnej masy).


Osi, masz na mysli sumę roślinnych i zwierzęcych, czy tylko zwierzęce?

#49 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 17:34

Osi, masz na mysli sumę roślinnych i zwierzęcych, czy tylko zwierzęce?

Łącznie, ale większość z tego (przynajmniej 2/3) powinny pochodzić z produktów zwierzęcych ze względu na pełny skład aminokwasowy.

Użytkownik osi edytował ten post 24 kwiecień 2010 - 17:39


#50 osi

osi

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 110 postów

Napisano 24 kwiecień 2010 - 17:53

Jeszcze tak mianem prośby Bender wyjaśnij mi dlaczego tak strasznie obniżasz/obniżacie poziom węglowodanów w diecie na rzecz tłuszczów??? Ciekawi mnie to bardzo, bo jeszcze nie jestem jeszcze dyplomowanym dietetykiem sportowym, więc może o czymś nie wiem?