Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Zdrowy przewodnik snoba: surowe ryby

Ich mięso łączy najlepiej przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze omega 3. Właściwie przyrządzone surowe ryby, mogą dać Ci jeszcze więcej. Zdrowia i smaku. Sprawdź, po które warto sięgać i jak się z nimi obchodzić. 

2016-04-19
Surowa ryba, przepisy na rybę fot. shutterstock.com

Nos do ryb

Kupuj ryby w całości, bo tylko po takich możesz ocenić kondycję mięsa. Świeżość ryby zasadniczo zdradza jej zapach. „Ryba morska ma zapach morza i lodu” – mówi Jakub Pieniążek, ekspert portalu Fishlovers. Każdy inny zapach powinien ją dyskwalifikować. Warto również ocenić oczy. Powinny być szkliste, wilgotne i lekko wyłupiaste.

Suche i zapadnięte oznaczają, że daleko jej do świeżości. „Im świeższa ryba, tym większe napięcie tkanek i mięśni” – wyjaśnia Pieniążek. Dlatego warto przed zakupem wziąć ją do ręki i ocenić teksturę mięsa. Na koniec rzuć okiem na skórę: łuski muszą być wilgotne i lśniące.  

1. Turbot

Bałtycki rarytas. Delikatne i nietłuste białe mięso to kopalnia białka (20 g/100 g ryby) i bogactwo selenu, który poprawia jakość nasienia i działa przeciwzapalnie. Nie jest łatwo dostać tę rybę, dlatego jeśli Ci się uda, licz się z wysoką ceną – ponad 50 zł/kg.

2. Przegrzebki

Są niskokaloryczne i wyjątkowo bogate w białko. Jeśli nie chcesz podnosić kaloryczności posiłku, podawaj je marynowane w soku z cytryny, bez dodatku oliwy. Cytrusy to też dodatkowy zastrzyk witaminy C. Przed podaniem marynuj w lodówce co najmniej godzinę.  

3. Tuńczyk

Słynie z najwyższej zawartości białka i niewielkiej tłuszczu. Jednak może zawierać śladowe ilości rtęci, dlatego nie powinno się jeść tej ryby częściej niż raz w tygodniu. Zwróć też uwagę na kolor mięsa – im bardziej czerwone, tym świeższe.

4. Łosoś

Wolno żyjące łososie atlantyckie i pacyficzne, są zdrowsze od popularnych u nas hodowlanych norweskich. Bez względu na gatunek, zawsze zwracaj uwagę na jasne pręgi mięsa, a zwłaszcza odległość między nimi. Im mniejsza (nie powinna przekraczać 1 cm), tym młodsza ryba.

Bezpieczeństwo

Surowe mięso ryb może zawierać niebezpieczne dla ludzi larwy Anisakis Simplex. Dlatego każdą rybę należy zamrozić na 3-4 dni – podkreśla ekspert MH – i odpowiednio, czyli w lodówce, rozmrażać. Kilka dni w zamrażarce zniszczy wszystkie pasożyty, a długie i delikatne rozmrażanie pozwoli zachować dobrą teksturę mięsa.

Jeśli będziesz rozmrażać rybę w temperaturze pokojowej, straci zbyt dużo wody i będzie sucha. Jakość mięsa zależy też od narzędzi, jakich używasz, oraz przypraw. Nie stosuj do krojenia ryby tej samej drewnianej deski, na które kroisz np. kurczaka: drewno wchłania soki i może przenosić bakterie. Zawsze skrapiaj rybę cytryną – kwaśne środowisko powstrzymuje aminy, które emitują specyficzny rybi zapach. 

Na następnej stronie znajdziesz ciekawe przepisy z morskimi rybami w rolach głównych. Departament Smaku MH poleca!

Surowa ryba, przepisy na rybę fot. shutterstock.com

1. Tatar na mięśnie

Składniki:

• 1/2 filetu z turbota

• 1 łyżka sosu sojowego

• 1 łyżka wasabi

• 100 g ugotowanej quinoa

• ½ czerwonej cebuli (plastry)

• 1 łyżka posiekanej mięty

• 1 łyżka pasty z chili

• 1 łyżka soku z cytryny

• ½ startej marchwi

• 12 g ikry z łososia

Sposób:

Wyfiletuj rybę, oddziel ości i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze startą na dużych okach marchewką, kaszą quinoa i czerwoną cebulą. Wszystkie mokre składniki i pasty wymieszaj rózgą. Takim sosem polej rybę i podawaj z posiekaną miętą i kawiorem z łososia. Można dodać też drobinki pokruszonego lodu.

2. Przegrzebki na mózg

Składniki:

• 4przegrzebki

• 3 łyżki sosu sojowego, zmieszane z 2 łyżkami yuzu lub limonki

• 3 ząbki czosnku

• sól morska wędzona

• 2 śliwkowe pomidory

• 2,5 łyżki oliwy

Sposób:

Otwórz przegrzebki i marynuj mięso w soku yuzu (lub z limonki) przez 30 minut. Podwoisz w daniu ilość witaminy C, która da Ci zastrzyk energii i pobudzi neurony do intelektualnej pracy. Drobno posiekaj pomidory i wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem i sosem sojowym. Na koniec skrop całość oliwą i posyp wędzoną solą. (kupisz na przyprawa24.pl) 

3. Tataki na zdrowe serce

Składniki:

• 150 g fi letu z tuńczyka

• 1 łyżka oliwy

• 1 łyżka startego buraka

• posiekany szczypior

• 1 łyżka pasty chili

• 1 łyżka octu ryżowego

• 2łyżki sosu sojowego

• sok z limonki

• posiekana mięta

Sposób:

Pokrój tuńczyka w 1-cm plastry. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj mokre składniki ze szczypiorkiem i startymi burakami – badania pokazują, że zawarte w burakach azotany obniżają ciśnienie krwi. Dodaj do plastrów tuńczyka, skrop limonką, udekoruj miętą i pokrojoną marchewką. Zawarty w niej beta-karoten również zmniejsza ryzyko chorób serca.

4. Saskimi ochroni przed rakiem

Składniki:

• 200 g filetu z łososia

• 1 marchew (plastry)

• 1 cukinia (plastry)

• ½ czerwonej cebuli (plastry)

• 6 rzodkiewek (ćwiartki)

• ¼ kalafiora

• 2 łyżki posiekanej chili

• 50 ml yuzu

• 50 ml soku z pomarańczy

Sposób:

Wymieszaj składniki i marynuj w nich łososia przez noc. Surowy łosoś to bomba kwasów omega-3, których ilość ulega redukcji poprzez pieczenie i smażenie. Coraz więcej badań potwierdza, że rzodkiew i cukinia działają przeciwnowotworowo. Sulforafan zawarty w kalafiorze i kwercetyna w czerwonej cebuli to dodatkowy oręż. 

MH 08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Ich mięso łączy najlepiej przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze omega 3. Właściwie przyrządzone surowe ryby, mogą dać Ci jeszcze więcej. Zdrowia i smaku. Sprawdź, po które warto sięgać i jak się z nimi obchodzić.<br /><br /><a href="/dieta/Zdrowy-przewodnik-snoba-surowe-ryby,7853,1"></a>
    Mens Health, 2016-04-19 12:35:22
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij