Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.0

Zdrowy przewodnik snoba: drób

Pieczenie daje więcej smaku niż wszystkie inne techniki razem wzięte. Daje też więcej zdrowia, bo cały niechciany tłuszcz ląduje na zewnątrz, nie na patelni. 

2016-05-31
Przepisy na dania z kurczaka fot. shutterstock.com

1. Dlaczego drób?

Oprócz budzącej szacunek ilości białka wraz z drobiem przyjmujemy duże dawki witaminy B6, B12, żelaza, potasu, magnezu i cynku – tego ostatniego, budującego naszą odporność, więcej jest w czerwonym niż w białym mięsie drobiowym. Dostajemy też pokaźną dawkę różnych aminokwasów egzogennych, których nie potrafimy sami produkować, a które są niezbędne wszystkim uprawiającym sporty - wytrzymałościowe lub siłowe. Aha, i jeszcze świetnie smakuje.

Kurczak

Między tymi hodowanymi w zamknięciu a tymi biegającymi po łące jest smakowa, zdrowotna i odżywcza przepaść. Przede wszystkim te drugie mają więcej mięśni i tłuszczu, a to przekłada się na większą ilość białka, z którego cieszą się nasze mięśnie. Biegacze mają również dostęp do smakołyków – trawy, krzewów, robaków, insektów – które wzbogacają mięso w minerały i smak. Za to i pierwsze, i drugie mają dużo niacyny obniżającej ryzyko choroby Alzheimera.

Gęś

Jest już powszechnie dostępna, więc nie przegap okazji (wypatruj tej owsianej, bo wśród gęsi to arystokracja). Ma najwięcej kalorii wśród drobiu, ale za to najlepszy skład tłuszczu: pełno jedno i wielonienasyconych kwasów, kwasy omega-3 i omega-6. Mięso ma zadziwiająco delikatne w stosunku do swojej wielkości, pełne witamin i minerałów podnoszących odporność i wydolność organizmu.

Przepiórka

Ptaszyna niewielka, ale nie wolno jej lekceważyć, bo napakowana jest witaminami B i C oraz przede wszystkim miedzią, świetną dla naszego układu odpornościowego. Powalisz wszystkich na kolana i sam odpadniesz, przyprawiając ją w azjatyckim stylu: starta skórka cytryny lub limonki, trawa cytrynowa, imbir, chili, czosnek. Niebo w gębie. 

Przepisy na dania z kurczaka fot. shutterstock.com

Dopraw ptaka

Tu można poszaleć, bo każdy ma swoje gusta (a o gęsi z jabłkami krążą legendy), ale szukamy jakiegoś klasyka, wzorca z Sèvres, który będzie pasował do wszystkich. I proponujemy mieszankę mielonej, wędzonej papryki, suszonego oregano, tymianku, pieprzu cayenne, soli morskiej i czosnku. Rozetrzyj ją na miazgę w moździerzu (będzie miała więcej aromatu), wysmaruj ptaka z każdej strony i zostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Oprócz smaku dostaniesz też w pakiecie remedium na opóźnioną bolesność mięśni i wspomagacz Twojego mózgu. Do pełnego profesjonalizmu brakuje Ci jeszcze strzykawki do peklowania mięs (popatrz na swojskiwyrob. pl), która pozwoli dotrzeć z przyprawami pod skórę. Gdy już dzieło się dopełni i ptak zostanie pożarty, nie wyrzucaj kości – ugotowane, jako podstawa zupy, dodadzą jej smaku i wyjątkowo zdrowego kolagenu. 

Przepisy na dania z kurczaka fot. shutterstock.com

Rozpal ogień

W „Grze o tron” rzucilibyśmy ptaki na ruszt, opiekli nad żywym ogniem i byłoby pięknie. W domu skorzystajmy z piekarnika. Jeżeli masz taki z opcją rożna, możesz wypróbować, bo sprawdza się świetnie; jeżeli nie, użyj kratki, by zapewnić cyrkulację gorącego powietrza i równomierne opiekanie mięsa. Wkładaj ptaki do rozgrzanego piekarnika i nie zapomnij o podlewaniu podczas pieczenia.

I. Dzikie przepiórki są w Polsce pod ochroną, ale w sklepach znajdziesz hodowlane, z delikatnym mięsem. Piecze się je krótko, około 35 minut, w temperaturze 180 stopni I. Celsjusza. To małe ptaki (150-180 g), więc musisz liczyć przynajmniej 1 sztukę na twarz, jeżeli podejmujesz gości.

II. Najlepsza będzie taka 4-kilowa. Musisz mieć kratkę i brytfannę, do której będzie spływał tłuszcz. Zacznij od 40 minut w temperaturze 180 stopni, potem obróć, zmniejsz temperaturę do 150 i piecz 3 godziny. Mniej więcej kwadrans polewaj gęś wytopionym tłuszczem.

III. Z kurczakiem też rozpoczynamy od wysokiej temperatury (220 st.), po 15 minutach zmniejszamy (180 st.) i zostawiamy na 1,5 godziny. Podlewanie od czasu do czasu sprawi, że skórka będzie chrupiąca. 

Przepisy na dania z kurczaka fot. shutterstock.com

Masz smaka na ptaka?

Możesz te sosy wykorzystać jako dipy i maczać w nich upieczone kawałki, ale sprawdzają się też jako pełne zdrowia marynaty.

I. Sos pieprzowy z limonką

• Sok z limonki, 3 łyżki

• Biały pieprz, ½ łyżeczki

• Cukier puder, ½ łyżeczki

Ten pikantny i pieprzny sos ma, oprócz smaku, zdolność poprawy naszej odporności. Według badań opisanych w „Journal of Dental and Medical Sciences” biały pieprz ogranicza rozwój bakterii mogących powodować choroby.

II. Sos piwny z sosem sojowym.

• Jasne piwo, 3 łyżki

• Sos sojowy, 3 łyżki

• Cukier, 1 łyżka

• 1 łyżeczka mielonej gorczycy

Azjatycka nuta smakowa świetnie pasuje do drobiu, a według uczonych z uniwersytetu w Singapurze ciemny sos sojowy zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy – doskonałych dla naszego serca – niż czerwone wino.

III. Sos czosnkowy z kolendrą

• Oliwa, 2 łyżki

• Sok z limonki, 2 łyżki

• 2 łyżeczki mielonego kuminu

• 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

• 3 łyżki kolendry, posiekanej

Wyniki badań pokazane w „Journal of Medical Microbiology” potwierdzają, że kolendra zmniejsza poziom trujących bakterii, które znajdują się w niedogotowanej żywności. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    A co z kaczką albo perliczką ? Zostały specjalnie pominięte przez ubogi zasób białka (no ale raczej nie mają mniej niż kura) i mikroskładników?
    KabanStenika, 2016-06-01 21:13:41
  • avatar
    zgłoś
    a gotowany tez jest zdrowy ?
    piotr090980, 2016-06-01 13:43:30
  • avatar
    zgłoś
    Pieczenie daje więcej smaku niż wszystkie inne techniki razem wzięte. Daje też więcej zdrowia, bo cały niechciany tłuszcz ląduje na zewnątrz, nie na patelni.<br /><br /><a href="/dieta/Zdrowy-przewodnik-snoba-drob,7964,1"></a>
    Mens Health, 2016-05-31 12:18:28
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij