Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowie na talerzu: 3 przepisy na dania z sera żółtego

Najwierniejszy z wiernych przyjaciel pustej lodówki. To właśnie on, po jej otwarciu, najczęściej udaje, że mamy coś do jedzenia. Otóż, drodzy koledzy, nie udaje. Żółty ser to więcej niż połowa kulinarnego zwycięstwa. Sprawdź, jak przyrządzić go ze smakiem.

2015-04-10
Zdrowie na talerzu: 3 przepisy na dania z sera żółtego fot. Tim UR 2015/shutterstock

W powiedzeniu „śmieje się jak głupi do sera” na pewno chodziło o ser żółty, nie biały. W odróżnieniu od tego ostatniego – który to, co najcenniejsze, traci po odsączeniu serwatki – twarde sery dostarczają wapń, białko, potas, fosfor i cynk w ilościach przemysłowych.

 

Ponadto żółty ser utrzymuje w jamie ustnej korzystne pH, które obniża demineralizację, czyli odkładanie się kamienia nazębnego. Te wszystkie zalety dotyczą jednak prawdziwych serów, a nie wyrobów „seropodobnych” w promocyjnej cenie. Niestety.

plus 7 gramów żółtego sera, czyli – mniej więcej – 2 plasterki, ma tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka.

minus Twarde sery zawierają dużo soli, więc osoby z nadciśnieniem nie powinny jeść ich w nadmiarze.

I. Makaron rurki z serem i musztardą

Cena porcji: ok. 2,5 zł

Energia: 469 kcal

Białko: 18 g

Tłuszcze: 30 g

- w tym nasycone 3,5 g

Węglowodany: 20 g

Składniki na 4 porcje:

  • 1 paczka makaronu (świderki, muszelki, rurki)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 kubka mleka, 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kubka startego sera cheddar
  • sól, pieprz, szczypta papryki i cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki musztardy gorczycowej, kilka kropel sosu Worcestershire i ostrego sosu chili

Jak zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj naczynie żaroodporne (włącznie ze ściankami) tłuszczem. Gotuj makaron w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odsącz i odstaw.

2. Do garnka po makaronie wrzuć masło i rozgrzej na średnim ogniu. Dorzuć mąkę, sól, pieprz, sproszkowaną cebulę, paprykę i wlej mleko. Gotuj, mieszając 2 minuty, aż zgęstnieje. Zmniejsz ogień, dodaj ser, musztardę i sosy. Przełóż makaron do naczynia i wymieszaj z sosem. Posyp resztką sera i zapiekaj (bez przykrycia) ok. 10 minut.

II. Zupa z jajek i sera

Cena porcji: ok. 2,5 zł

Energia: 550 kcal

Białko: 25 g

Tłuszcze: 40 g

- w tym nasycone 4 g

Węglowodany: 22 g

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 4 jajka
  • 3/4 kubka startego, twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • szczypta gałki muszkatołowej w proszku
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 ziemniaki

Jak zrobić:

1. Obierz ziemniaki, wypłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z litrem zimnej wody i zagotuj. Po 10 minutach od zawrzenia wrzuć kostki rosołowe lub warzywne. Natkę pietruszki opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.

2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wsyp ser. Zamieszaj. Do miski z żółtkami i serem wlej chochlę wrzącego wywaru, zamieszaj i wlej zawartość miski do garnka. Zamieszaj i gotuj 1-2 minuty. Na talerzu posyp posiekaną natką.

3. Warzywna zapiekanka z serem

Cena porcji: ok. 3,5 zł

Energia: 750 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcze: 48 g

- w tym nasycone 5 g

Węglowodany: 30 g

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 szklanka startego, twardego sera
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 cebula, 2 ziemniaki, 4 pomidory, 8 różyczek brokułów
  • 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18%
  • szczypta sproszkowanej papryki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Obierz ziemniaki i, po ugotowaniu, pokrój je w talarki. Pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę posiekaj. W rondlu rozgrzej połowę oliwy, zeszklij cebulę, wsyp mąkę i zamieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Gotuj 10 minut.

2. Roztrzep żółtka ze śmietaną, dodaj przyprawy i 3-4 łyżki gorącego sosu. Wymieszaj i przelej do rondla. Gotuj bez wrzenia 2-3 minuty, wsyp ser, zamieszaj i odstaw. Do naczynia wlej oliwę, ułóż pokrojone warzywa i zalej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Kulinarna porada MH:

Tu, jak na drodze, obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Sprawdzaj skład sera – jeśli na etykiecie jest informacja, że zastosowano do jego produkcji tłuszcze roślinne, lecytynę sojową, skrobię pszenną, mleko w proszku, to powinna być też informacja, że to produkt seropodobny. 

MH 05/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
     II. Zupa z jajek i seraCena porcji: ok. 2,5 złEnergia: 550 kcalBiałko: 25 gTłuszcze: 40 g- w tym nasycone 4 gWęglowodany: 22 gSkładniki na 4 porcje:1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego4 jajka3/4 kubka startego, twardego sera (najlepiej parmezanu)szczypta gałki muszkatołowej w proszkunatka pietruszkisól, świeżo zmielony czarny pieprz4 ziemniakiJak zrobić:1. Obierz ziemniaki, wypłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z litrem zimnej wody i zagotuj. Po 10 minutach od zawrzenia wrzuć kostki rosołowe lub warzywne. Natkę pietruszki opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wsyp ser. Zamieszaj. Do miski z żółtkami i serem wlej chochlę wrzącego wywaru, zamieszaj i wlej zawartość miski do garnka. Zamieszaj i gotuj 1-2 minuty. Na talerzu posyp posiekaną natką. Kostka rosołowa lub wywar warzywny  :wacko:  :wacko:  :wacko:  :wacko: Lepiej wrzucić do dużego gara zimnej wody 2 nóżki świńskie, gotować na małym ogniu 2h, pod koniec wrzucić włoszczyznę i gotować jeszcze pół godziny. Wywar odcedzić i rozlać do słoików. Na kilka dni starczy, będzie smaczne i zdrowe, a nie pseudosmaczne i paskudnie niezdrowe. Co do reszty, to ok, tylko proporcje na porcję by trzeba zmienić:4 żółtka to na jedną porcję, a nie 4 :) Zupy nie przegrzać, bo się zwarzy i będą grudySer dobrej jakości bo inaczej po rozpuszczeniu będzie wielka ciągutkowa kula na dnie :)
    Mauaku, 2015-09-03 14:20:31
  • avatar
    zgłoś
    Najwierniejszy z wiernych przyjaciel pustej lodówki. To właśnie on, po jej otwarciu, najczęściej udaje, że mamy coś do jedzenia. Otóż, drodzy koledzy, nie udaje. Żółty ser to więcej niż połowa kulinarnego zwycięstwa. Sprawdź, jak przyrządzić go ze smakiem.<br /><br /><a href="/dieta/Zdrowie-na-talerzu-3-przepisy-na-dania-z-sera-zoltego,6411,1"></a>
    Mens Health, 2015-09-03 09:24:59
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij