Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wina świata: Santa Carolina z Chile

Jeżeli stawiamy na wina spoza Europy, to obowiązkową pozycją są wina chiljskie – uznawane za najlepsze w całej Ameryce Południowej. Ich wina odznaczają się dużą owocowością, ale są doskonale zrównoważone i harmonijne. 

MH 2015-02-13
chilijskie wina fot. dlstudio 2015/shutterstock

Santa Carolina

Początki tej winnicy sięgają 1875 roku, kiedy to jej założyciel Luis Pereira, wizjoner i przedsiębiorca, zdecydował się wytwarzać wino w Południowej Ameryce. By podkreślić swą miłość do żony, winnicę nazwał jej imieniem. Współcześnie Santa Carolina jest jedną z najdłużej działających winnic Chile i należy do czołówki firm winiarskich tego kraju.

Historyczna piwniczka z pierwszego okresu działalności rodziny widnieje w rejestrze narodowych zabytków Chile. Posiadłości Santa Caroliny położone są w głównych dolinach uprawy winnej latorośli: Maipo, Casablanca, Rapel i Maule.

Uniwersalne wina pasujące do większości dań

Santa Carolina - Merlot D.O.

To wino do codziennego picia. Szczep Merlot powoduje, że wino jest delikatne i aksamitne, o malinowej barwie. W nosie intensywne owocowe aromaty o posmaku dojrzałych jagód oraz śliwek. Znakomicie pasuje do czerwonego i białego mięsa oraz makaronów. 

Casablanca Cefiro - Sauvignon blanc

Ciekawe i świeże sauvignon blanc z jasnozielonkawymi akcentami. Wyczuwalne cytrusowe aromaty owoców oraz kwiatów. W ustach delikatnie odświeżająca kwasowość, nadająca subtelnej świeżości. Idealny partner do ostryg czy ryb marynowanych, ale także znakomite jako aperitif. 

Ochagavia Silvestre - Merlot D.O.

Ten Merlot ma rubinowy kolor z odcieniami fioletu. Jego aromat przypomina kandyzowane owoce, takie jak dżem z ciemnych, dojrzałych śliwek, jeżyn i jagód, z delikatnymi akcentami mięty. Na podniebieniu wino jest miękkie i aksamitne. Najlepiej serwować je z wędlinami i pieczonymi mięsami oraz serami. 

Santa Carolina - Carmenére Reserva

Wino produkowane z królewskiego szczepu Chile – carmenére i przechowywane przez 8 miesięcy w dębowych beczkach. Wyczuwalne intensywne aromaty czerwonych owoców, dojrzałej wiśni z akcentami białego pieprzu. W ustach delikatne i aksamitne taniny. Doskonałe z makaronami, sałatkami, miękkimi żółtymi serami oraz potrawami z czerwonego mięsa.

Santa Carolina - Chardonnay D.O. Barrica

Ciekawe chardonnay przechowywane 9 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. W nosie wyczuwalne aromaty owoców tropikalnych z białą czekoladą, w ustach maślane i krągłe. Podawać z sałatkami, owocami morza, rybami w śmietanowych sosach i z cielęciną.  

Santa Carolina - VSB Valle del Maipo

VSC to jedna z ikon Santa Carolina. Wino o bardzo głębokim, czerwonym kolorze z intensywnymi fi oletowymi rdzeniami. Mimo 18 miesięcy przechowywania w beczkach dębowych, ma soczyste taniny, które sprawiają przyjemność. Wino ma potencjał starzenia od 5 do 10 lat. Świetny kompan dziczyzny, wołowiny i twardych serów. 

MH 05/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Jeżeli stawiamy na wina spoza Europy, to obowiązkową pozycją są wina chiljskie ? uznawane za najlepsze w całej Ameryce Południowej. Ich wina odznaczają się dużą owocowością, ale są doskonale zrównoważone i harmonijne.<br /><br /><a href="/dieta/Wina-z-Chile-uniwersalnosc-i-klasyka-smaku,5904,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-13 07:43:13
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij