Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wina na święta i przyjęcia: czerwone czy białe?

Przed nami liczne okazje do świętowania i pytanie, co postawić na stole, samo się ciśnie do głowy. Jakie wino dobrać do konkretnej potrawy? Które podkreśli smak Twoich wyszukanych dań? Sprawdź nasz mały poradnik i bądź zawsze gotów, aby zachwycić gości.

MH 2015-02-17
wina na święta i okazje fot. Yellowj 2015/shutterstock

Gdy niepodzielnie panuje ryba – w tej czy innej postaci – nie eksperymentujmy zanadto i dobierzmy do niej wytrawne, schłodzone białe. Mięsne dania wymagają nieco cięższych, czerwonych win, a desery wołają o wina słodkie. Natomiast aperitif w postaci wina musującego lub szampana można pić o każdej porze każdego dnia. W dużym skrócie tymi zasadami powinieneś kierować się przy wyborze trunku. Chcesz więcej? Na zdrowie!

Wina na święta

Przyjęło się uważać, że wina – białe i czerwone – pasują najbardziej do kuchni śródziemnomorskich, do francuskich serów, owoców morza czy foie gras. To na szczęście nieprawda, gdyż geniusz wina polega, między innymi, właśnie na tym, że udaje mu się znajdować klucz do wszystkich kuchni świata, łączyć ze sobą smaki z każdej szerokości geograficznej i z każdego klimatu. Także i Polski, zwłaszcza podczas świąt, słynących z intensywnych smaków i aromatów. Dobrze dobrane wina powinny więc należycie podkreślać i wydobywać smak każdego dania, a musujące i szampany akcentować świąteczną atmosferę. 

Pares Balta

Cava Brut

Hiszpańska cava jest doceniana za swoją świeżość, delikatność i owocowy charakter. A cava od Pares Balty dodatkowo ma urzekający aromat gruszek, jabłek i przyjemne bąbelki, ale przede wszystkim odznacza się niecodzienną metodą produkcji. Wino jest organiczne i – jak wszystkie od tego producenta – powstaje dzięki ekologicznym metodom uprawy.

Oremus Tokaji

Tokaji

Długą listę aromatów otwierają tutaj morele, brzoskwinie, cytrusy, ale znaleźć można również miód i orzechy laskowe. Cała kompozycja smakuje wprost nadzwyczajnie i trudno o lepszą propozycję na święta czy karnawał. Taki właśnie powinien być tokaj prosto z Węgier – cudownie słodki. Z sernikiem na ciepło stworzy duet doskonały.  

Joseph Drouhin

Chablis 2012

Ten, kto ceni w winie świeżość i zwiewność aromatów, może śmiało sięgnąć po butelkę chablis od francuskiego specjalisty – Drouhina. Mineralne, wytrawne, o aromatach owoców cytrusowych i kwiatowych będzie jak dotyk słońca w ponury dzień. Jeśli do wina dodać owoce morza, to z pewnością nie skończy się na jednej butelce. 

Conde de Valdemar

Rioja 2005

Kolekcja win z serii Gran Reserva sięga 1968 roku, a jego styl stał się wzorem dla winiarzy, chcących uzyskać podobny efekt. Prawdziwie mistrzowski smak wino zawdzięcza aromatom przypraw, herbaty i czarnej wiśni. W udanym połączeniu np. z potrawą z dziczyzny to właśnie wino będzie grało pierwsze skrzypce, a jedzenie drugie. 

Grahams

Late Vintage Port

Grahams to wino, które dzięki długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach uzyskało wyjątkowy, łagodny smak. Można w nim wyczuć delikatne aromaty bakalii, czekolady, konfi tury z czereśni i przypraw korzennych. Wino jest zdobywcą złotego medalu w prestiżowym konkursie "International Wine &Spirit Competition".  

Nicolas Feuillatte

Champagne

Dyskretne bąbelki oraz równowaga między słodyczą i kwasowością dają orzeźwienie i sprawiają nieprawdopodobną rozkosz podniebieniu. Spraw sobie przyjemność, aby obalić stereotyp, że prawdziwy szampan jest tylko na specjalne okazje. W 2011 roku wino otrzymało 91/100 pkt w kategorii "Top Value Champagnes Wine Spectator". 

MH 01/2014  

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Przed nami liczne okazje do świętowania i pytanie, co postawić na stole, samo się ciśnie do głowy. Jakie wino dobrać do konkretnej potrawy? Które podkreśli smak Twoich wyszukanych dań? Sprawdź nasz mały poradnik i bądź zawsze gotów, aby zachwycić gości.<br /><br /><a href="/dieta/Wina-na-swieta-i-przyjecia-czerwone-czy-biale,5927,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-17 09:20:59
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij