Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Wina Świata: na tropie słodyczy

Sądziłeś do tej pory, że gdy wymawia się słowo „wino”, to jasne jest, że chodzi o wino wytrawne? Słodkie wina przy powstaniu wymagają takiej samej wiedzy, miłości i kunsztu, co najbardziej wyszukane wytrawne butelki, a przy piciu potrafią tak samo cieszyć. 

2015-02-27
Wina Świata: na tropie słodyczy fot. Pablo Hidalgo - Fotos593 2015/shutterstock

Nie ma jednej słusznej metody produkcji win słodkich. Tak jak i nie ma jednego słusznego szczepu winorośli, z której powstają. Warunek powodzenia jest jednak jeden – wytwarza się prawdziwe wino, a nie jabola.

 

Sposobów jest kilka, np. Portugalczycy i Hiszpanie specjalizują się w winach wzmacnianych mocnym alkoholem (porto, madera). We Włoszech szczycą się metodą Passito i Recioto, która polega na wykorzystaniu podsuszanych gron winorośli.

Na Węgrzech do moszczu dodają esencji z odwodnionych owoców (Tokaji Aszu). A we Francji produkują wina z późnego zbioru lub wzmacniane. Niemcy i Austriacy słyną z kolei z Eisweinów. Co kraj, to inna słodycz!

Cossart Gordon 3 YO Madeira

To siostra porto, rodem z subtropikalnej wyspy Madera. Bardzo słodka i wzmacniana (zawartość alkoholu aż 19%). Ma intensywny aromat owoców, wzbogacony nutami orzechów i toffi , a na końcu akcenty drewna i czekolady. Nic dodać, no może oprócz doskonałego deseru na bazie budyniu kawowego.

Cena: 98 zł

Masi Recioto Valpolicella

Recioto to czerwony, włoski, słodki trunek, który powstaje z podsuszanych na rodzynki gron. Proces ten ma na celu zyskanie większej koncentracji cukrów. Mamy wówczas do czynienia z potężnie zbudowanym winem, które złożonością aromatów potrafi dorównać takim wzmacnianym rarytasom, jak porto czy madera.

Cena: 219 zł

Oremus Aszu 5 Puttonys

Tokaji Must have na liście każdego maniaka słodkich trunków. Klasyka gatunku. Najbardziej znane w Polsce spośród słodkich win. Im więcej Puttony na etykiecie butelki, tym wino jest słodsze, ma bardziej intensywny smak i ciemniejszą barwę. A co za tym idzie – wyższą cenę. Tokaji Aszu może mieć maksymalnie 6 Puttony.

Cena: 264 zł

Pellegrino Moscato I.G.T Sicilia

Znakomite, białe, likierowe wino ze szczepu Moscato di Alessandria, z rozpalonej słońcem Sycylii. Duża zawartość alkoholu, piękny, złoty kolor, aromaty migdałów, suszonych moreli, miodu i delikatnej wanilii powodują, że wino samo w sobie jest znakomitym deserem. Palce lizać!

Cena: 40,90 zł

Amberwine A.O.C Montbazillac

Białe, słodkie i do tego francuskie, czyli w duecie z foie gras lub serem pleśniowym – niebo w gębie. Pochodzenie ma wybitne, bo to wino należące do rodziny Dillon. Tej samej, której perłą jest Chateau Haut-Brion, klasyfi kowane wśród „Wielkiej Piątki” Bordeaux. Zdecydowanie warte swojej ceny!

Cena: 146 zł

Esterházy Single Cru Eiswein

Austriacki Eiswein, czyli po polsku wino lodowe. Winogrona do jego produkcji nie są zrywane w okresie zbiorów, a pozostają na krzewach do przymrozków. Zmarznięte dają sok, który zawiera skoncentrowany cukier i wyjątkowe walory smakowe. Stąd pochodzi słodycz wina i jego specyficzny charakter.

Cena: 159 zł

Wino, jak przystało na stary i niezwykle szlachetny trunek, należy spożywać z poszanowaniem pewnych zasad i rytuałów. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji zgłębić tajników tej wiedzy, bez obaw, MH przybywa z odsieczą. Oto kompendium wiedzy o sztuce picia wina, po lekturze którego zasilisz szeregi winiarskich koneserów.

MH 08/2012

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Sądziłeś do tej pory, że gdy wymawia się słowo ?wino?, to jasne jest, że chodzi o wino wytrawne? Słodkie wina przy powstaniu wymagają takiej samej wiedzy, miłości i kunsztu, co najbardziej wyszukane wytrawne butelki, a przy piciu potrafią tak samo cieszyć.<br /><br /><a href="/dieta/Wina-Swiata-na-tropie-slodyczy,6074,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-27 14:00:27
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij