Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Wędzony łosoś: przepisy i patenty na rybę

Kobiety mówią o łososiowym kolorze, ale my wiemy, że nic takiego nie ma. Łosoś to ryba, nie kolor, i w dodatku jedna z najlepszych. Brakuje jeszcze, by wymyśliły, że istnieje coś takiego jak kolor brzoskwiniowy. Śmieszne są, doprawdy. 

MH 2015-03-05
wędzony łosoś fot. Mateusz Gzik 2015/shutterstock

Nadaje się do zapiekania w piekarniku i na ruszcie, do grillowania, smażenia, wędzenia, gotowania na parze i do jedzenia na surowo w sushi lub tatarze. Ta gastronomiczna uległość idzie w parze ze smakowym dobrodziejstwem – łosoś jest doskonały w każdej postaci.

Do tego zawiera to, co najlepsze dla naszego mózgu i układu krążenia, czyli kwasy tłuszczowe omega-3. Ale to nie koniec – badania naukowe potwierdzają, że włączenie łososia na stałe do diety zmniejsza ryzyko nowotworów, zawału, cukrzycy, astmy i depresji. Samo dobro w czystej postaci.

plus Dziki łosoś ma swoich amatorów, ale hodowlane mają mniej ruchu i są zwykle bardziej tłuste. To oznacza więcej omega-3.

minus Wystawianie łososia na działanie światła, powietrza i temperatury prowadzi do zniszczenia zawartych w nim kwasów omega-3.

1. Spaghetti z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g wędzonego łososia (na wagę lub paczkowanego)
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła, 200 ml śmietany, 100 ml mleka
  • szczypta pieprzu cayenne, szczypta białego
  • świeżo zmielonego pieprzu, sól morska, posiekana natka pietruszki

Jak zrobić:

W wysokiej patelni roztop masło na średnim ogniu. Wlej mleko i dodaj śmietanę – mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Płaty łososia poszarp na mniejsze kawałki lub pokrój drobno w paski. Wrzuć je na patelnię, dopraw solą i pieprzem cayenne, mieszaj.

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente. Dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszaj. Odcedzony makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp resztką natki pietruszki i świeżo zmielonym, białym pieprzem. 

Energia: 805 kcal

Białko: 47,3 g

Tłuszcze: 38,7 g w tym nasycone: 1 g

Węglowodany: 83,5 g

2. Łosoś z mozarellą

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie sera mozzarella w małych kulkach
  • 1 opakowanie wędzonego łososia, duże oliwki z pestkami lub bez
  • 1 mała, czerwona cebula, sól morska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 cytryna pokrojona w plasterki

Jak zrobić: Odsącz mozzarellę z zalewy. Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie plasterki. Na talerzu uformuj małą piramidkę z kilku kulek sera, owiń ją plastrem łososia i zepnij wykałaczką dla stabilności. Na kolejną wykałaczkę nadziej na przemian kulki mozzarelli i cienkie krążki czerwonej cebuli. Gdybyś chciał wzbogacić danie, możesz nadziać też połówki pomidorków koktajlowych.

Przygotowany szaszłyczek umocuj w środku łososiowego rulonu, połóż obok plasterek cytryny dla ozdoby, a całość skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Posól i posyp pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Energia: 644 kcal

Białko: 47,1 g

Tłuszcze: 44,2 g w tym nasycone: 1 g

Węglowodany: 2,3 g 

3. Tatar z wędzonego łososia

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 duża cebula, 4 korniszony
  • 3 łyżki posiekanych ziół - koperek, oregano, pietruszka
  • 2 łyżki oliwy, 2 łyżki odsączonych kaparów
  • sok z jednej cytryny, sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
  • liście rukoli

Jak zrobić: Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Podobnie zrób z korniszonami, kaparami i wędzonym łososiem – możesz ewentualnie użyć miksera na bardzo wolnych obrotach. Wrzuć wszystko do miski i dorzuć posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i oregano. Polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżym pieprzem. Wymieszaj.

Łyżką przełóż tatara do mniejszych miseczek, uklep i wstaw do lodówki na, przynajmniej, godzinę. Na talerz wyłożony liśćmi rukoli wyjmij delikatnie zawartość miseczek, podawaj z masłem (lub majonezem) i pieczywem. 

Energia: 363 kcal

Białko: 30,5 g

Tłuszcze: 24,6 g w tym nasycone: 0,8 g

Węglowodany: 0,6 g

MH 05/2012 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Kobiety mówią o łososiowym kolorze, ale my wiemy, że nic takiego nie ma. Łosoś to ryba, nie kolor, i w dodatku jedna z najlepszych. Brakuje jeszcze, by wymyśliły, że istnieje coś takiego jak kolor brzoskwiniowy. Śmieszne są, doprawdy.<br /><br /><a href="/dieta/Wedzony-losos-przepisy-i-patenty-na-rybe,6120,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-05 09:01:13
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij