Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Tłuszcze trans: dlaczego są tak niebezpieczne?

Tłuszcze trans to czysta trucizna. Zapychają Twoje naczynia krwionośne niebezpieczną dla serca blaszką miażdżycową. Czy naprawdę jest aż tak źle?

Piotr Pflegel 2016-11-24
lukrowany pączek, pączek fot. Shutterstock

Same oleje roślinne są zdrowe. To proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się ich właściwości: podnoszą poziom LDL i trójglicerydów we krwi, ale dodatkowo wpływają na obniżenie poziomu dobrego cholesterolu HDL.

To zwiększa ryzyko cukrzycy, chorób serca i osłabiać system odpornościowy. Są bardziej niebezpieczne dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce i naprawdę - z dwojga złego - już lepiej jeść masło i bekon.

Uzasadnienie

O tłuszczach trans zrobiło się naprawdę głośno w roku 2006, kiedy to wydział zdrowia Nowego Jorku zakazał ich w barach i restauracjach z powodu podejrzeń, że mogą powodować ataki serca. Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków ogłosiła zakaz dla całego kraju, który ma zacząć obowiązywać od 2017 roku.

Tłuszcze trans - fakty

Tłuszcze trans powstają, gdy olej poddaje się procesowi uwodorniania, dzięki czemu tłuszcz gęstnieje i robi się mniej wodnisty. Może być potem wykorzystywany do produkcji żywności przetworzonej, np. ciast, może być używany do smarowania etc. Istnieją wyraźne dowody, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zapadnięcia na choroby serca i podwyższają poziom cholesterolu.

Na szczęście tych tłuszczów nie ma tak dużo. Prof. Albert Flynn z EFSA stwierdził: „Biorąc pod uwagę obecne wartości spożycia KTT, ich własności zwiększania ryzyka chorób układu krążenia są dalece mniejsze niż nasyconych kwasów tłuszczowych, które w większości państw europejskich są spożywane w nadmiarze”.

Werdykt

Są niebezpieczne, więc sprawdzaj opakowania. Ale jeśli światowy trend się utrzyma, tłuszcze trans wkrótce pewnie znikną z rynku. I problem też.

Stopień zagrożenia: 8/10 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij