Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Sztuczne słodziki: szkodliwe czy nie?

Sztuczne słodziki miały nas uchronić przed śmiertelnie niebezpiecznym cukrem, ale zamiast tego przyprawiły nas o stwardnienie rozsiane, guzy mózgu, ślepotę, choroby psychiczne i ataki padaczki. Czy aby na pewno? 

Piotr Pflegel 2016-09-08
słodzik fot. Shutterstock

Uzasadnienie

Sacharyna, pierwszy sztuczny słodzik, została odkryta w 1879 roku przez naukowca, który badał pochodne smoły węglowej. Kłopoty z dostawami cukru w czasie I wojny światowej spopularyzowały sacharynę, od razu też pojawiły się kontrowersje.

Od tego czasu pojawiło się wiele badań, według których istnieje związek między słodzikami a cukrzycą typu 2, gwałtownym wzrostem poziomu insuliny, zawrotami głowy, wymiotami, niską wagą urodzeniową, padaczką, niskim ciśnieniem krwi i rakiem. Szczególnie złą reputację ma aspartam – został usunięty z dietetycznej Pepsi w USA po tym, jak obawy konsumentów co do potencjalnego związku ze stwardnieniem rozsianym, toczniem i ślepotą spowodowały wyraźny spadek sprzedaży.

Sztuczne słodziki - fakty

Według raportu European Food Safety Authority, nawet słynny aspartam jest bezpieczny: gdy tylko znajdzie się w organizmie, rozkłada się na mniej szkodliwe substancje. EFSA ocenia, że bezpieczny limit to 40 mg na kilogram masy ciała.

Werdykt

Znacznie mniejsza niż w zwykłym cukrze liczba kalorii chroni Cię przed wymianą garderoby na większy rozmiar. Zęby też będą Ci wdzięczne za zastąpienie cukru słodzikami. Wolisz unikać chemii? Sięgnij po słodziki naturalne, np. stewię. 

Zagrożenie: 2/10

MH 06/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij