Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Tajskie curry z rybą: przepis Tomka Woźniaka

Kuchnia azjatycka wciąż jest dla nas, Europejczyków, pełna tajemnic, ale przygotowanie większości z tych aromatycznych potraw wcale nie jest trudne. Przykładem może być to ekspresowe curry z rybą, które z łatwością przyrządzisz w mniej niż pół godziny.

Ekspresowe zielone curry tajskie z rybą (fot. Marcin Klaban)
Słowa "curry" w krajach Zachodu najczęściej używa się na określenie mieszanki przypraw. Ale nazwą tą opisuje się również ostre potrawy na bazie gęstego sosu pochodzące z południowej Azji, przede wszystkim Indii. W tej odsłonie kulinarnej szkoły pokażę jak przygotować bardzo proste i szybkie curry tajskie, które idealnie nadaje się na nadchodzące coraz cieplejsze dni.

Tego potrzebujesz:

• kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
• pęczek kolendry
• 1 zielone chilli
• 1 łodyga trawy cytrynowej (lub 1 łyżeczka marynowanej),
• 2 ząbki czosnku
• sok z 2 limonek
• 4 łyżki oliwy,
• 300 g oczyszczonych filetów dorsza lub pstrąga (bez skóry)
• 1 szklanka ryżu jaśminowego (ok. 250 g)

Krok 1. Przygotuj wszystkie podane składniki - zerknij na koniec tego tekstu, aby sprawdzić, czym możesz zastąpić niektóre z nich.
Krok 2. Obierz imbir i posiekaj go na cieniutkie plasterki.

 

fot. Marcin Klaban

 

Krok 3. Zmiksuj kolendrę, chilli, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek na jednolitą papkę przy użyciu ręcznego blendera lub miksera.
Krok 4. Dodaj sok z limonek i ponownie zmiksuj całość.

 

fot. Marcin Klaban

 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    To super Ja z kolei wczoraj zrobiłem piersi z kurczaka w sosie z brzoskwiń, cynamonu, białego wytrawnego wina, miodu gryczanego - super oryginalne danie. Tylko piersi polecam pokroic na paseczki (szybciej się usmażą i nie będą suche) . Do tego ryż i jazda.Marynata do piersi - curry, sól, pieprz, olej. Mogą być też zioła prowansalskie ale super rozwiązaniem była by też sama mięta która pasuje do słodkich sosów.
    Alek, 2010-08-21 20:30:50
  • avatar
    zgłoś
    I wyszło mi czerwone curry :] Nie mogłem kupić trawy cytrynowej i ogarnąłem tajski sos, który zawierał trawę i inne cuda ze składników. Ograniczyłem trochę pozostałe, świeże składniki i użyłem sosu.Wyszło rewelacyjnie! Dorsz (jednak) idealnie połączył się ze składnikami, ryż super wciągnął płyn, który powstał w trakcie smażenia/gotowania. Smaczne, szybkie i zdrowe!Polecam.
    soren, 2010-08-21 15:11:57
  • avatar
    zgłoś
    Nada ale z puszki w sosie własnym. Grunt to kombinować
    Alek, 2010-08-19 10:06:17
  • avatar
    zgłoś
    Chyba dziś zrobię curry. Myślicie, że tuńczyk z puszki zamiast dorsza czy pstrąga się nada?
    soren, 2010-08-19 08:53:24
  • avatar
    zgłoś
    Kuchnia azjatycka wciąż jest dla nas, Europejczyków, pełna tajemnic, ale przygotowanie większości z tych aromatycznych potraw wcale nie jest trudne. Przykładem może być to ekspresowe curry z rybą, które z łatwością przyrządzisz w mniej niż pół godziny.http://www.menshealth.pl/dieta/Szef-kuchni...curry-3871.html
    Mens Health, 2010-04-06 18:36:02
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij