Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Tajskie curry z rybą: przepis Tomka Woźniaka

Kuchnia azjatycka wciąż jest dla nas, Europejczyków, pełna tajemnic, ale przygotowanie większości z tych aromatycznych potraw wcale nie jest trudne. Przykładem może być to ekspresowe curry z rybą, które z łatwością przyrządzisz w mniej niż pół godziny.

Ekspresowe zielone curry tajskie z rybą (fot. Marcin Klaban)
Słowa "curry" w krajach Zachodu najczęściej używa się na określenie mieszanki przypraw. Ale nazwą tą opisuje się również ostre potrawy na bazie gęstego sosu pochodzące z południowej Azji, przede wszystkim Indii. W tej odsłonie kulinarnej szkoły pokażę jak przygotować bardzo proste i szybkie curry tajskie, które idealnie nadaje się na nadchodzące coraz cieplejsze dni.

Tego potrzebujesz:

• kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
• pęczek kolendry
• 1 zielone chilli
• 1 łodyga trawy cytrynowej (lub 1 łyżeczka marynowanej),
• 2 ząbki czosnku
• sok z 2 limonek
• 4 łyżki oliwy,
• 300 g oczyszczonych filetów dorsza lub pstrąga (bez skóry)
• 1 szklanka ryżu jaśminowego (ok. 250 g)

Krok 1. Przygotuj wszystkie podane składniki - zerknij na koniec tego tekstu, aby sprawdzić, czym możesz zastąpić niektóre z nich.
Krok 2. Obierz imbir i posiekaj go na cieniutkie plasterki.

 

 

Krok 3. Zmiksuj kolendrę, chilli, imbir, trawę cytrynową oraz czosnek na jednolitą papkę przy użyciu ręcznego blendera lub miksera.
Krok 4. Dodaj sok z limonek i ponownie zmiksuj całość.

 

 

STRONA 1 z 2

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    To super Ja z kolei wczoraj zrobiłem piersi z kurczaka w sosie z brzoskwiń, cynamonu, białego wytrawnego wina, miodu gryczanego - super oryginalne danie. Tylko piersi polecam pokroic na paseczki (szybciej się usmażą i nie będą suche) . Do tego ryż i jazda.Marynata do piersi - curry, sól, pieprz, olej. Mogą być też zioła prowansalskie ale super rozwiązaniem była by też sama mięta która pasuje do słodkich sosów.
    Alek, 2010-08-21 20:30:50
  • avatar
    zgłoś
    I wyszło mi czerwone curry :] Nie mogłem kupić trawy cytrynowej i ogarnąłem tajski sos, który zawierał trawę i inne cuda ze składników. Ograniczyłem trochę pozostałe, świeże składniki i użyłem sosu.Wyszło rewelacyjnie! Dorsz (jednak) idealnie połączył się ze składnikami, ryż super wciągnął płyn, który powstał w trakcie smażenia/gotowania. Smaczne, szybkie i zdrowe!Polecam.
    soren, 2010-08-21 15:11:57
  • avatar
    zgłoś
    Nada ale z puszki w sosie własnym. Grunt to kombinować
    Alek, 2010-08-19 10:06:17
  • avatar
    zgłoś
    Chyba dziś zrobię curry. Myślicie, że tuńczyk z puszki zamiast dorsza czy pstrąga się nada?
    soren, 2010-08-19 08:53:24
  • avatar
    zgłoś
    Kuchnia azjatycka wciąż jest dla nas, Europejczyków, pełna tajemnic, ale przygotowanie większości z tych aromatycznych potraw wcale nie jest trudne. Przykładem może być to ekspresowe curry z rybą, które z łatwością przyrządzisz w mniej niż pół godziny.http://www.menshealth.pl/dieta/Szef-kuchni...curry-3871.html
    Mens Health, 2010-04-06 18:36:02
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij