Szef kuchni to Ty: sos winegret

Tagi: gotowanie | szef kuchni | Tomasz Woźniak | winegret | vinaigrette | dressing | sałatka | sałata

Zrobienie sosu winegret jest proste i zajmuje kilka chwil, ale to wystarczy, żeby nawet najzwyklejszą sałatkę Twojego autorstwa znajomi wspominali latami. Tomasz Woźniak radzi, jak przygotować ten klasyczny dressing na bazie oliwy i soku cytrynowego.

Dobry dressing, czyli sos do sałaty, to podstawa. Moim zdaniem, to właśnie ta magiczna gęsta emulsja nadaje ton całej sałatce - bez niej sałata to po prostu zwykłe liście, bez smaku i polotu. Dressingi są tak proste w przygotowaniu, że wiele z nich możesz zrobić w czasie krótszym niż ten, którego potrzebuje jamajska sztafeta 4 x 100 metrów na dotarcie do mety.

Najpopularniejszym dressingiem jest winegret, który przyrządzamy z oliwy z oliwek oraz soku cytrynowego lub octu. Poniżej pokażę Ci jak krok po kroku przygotować klasyczny winegret i kilka jego interesujących wariacji.

Kilka ważnych informacji o winegret:

  • Klasyczny winegret zawsze przygotowujemy w następujących proporcjach: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku cytrynowego (ewentualnie octu).
  • Winegret możesz przygotować wcześniej i trzymać go przez 2-3 dni w lodówce. Zawsze przed podaniem ponownie wstrząśnij pojemnikiem, aby składniki były dobrze połączone.
  • Winegretem polewasz sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata zbytnio nie nasiąkła sosem i nie oklapła.
  • Winegret pasuje nie tylko do sałaty:

- jeśli dodasz do sosu musztardę, Twój winegret będzie bardziej wytrawny - idealnie wtedy nadaje się jako dodatek do sałaty podawanej do steka;
- do lżejszych potraw dodaj do winegretu jeszcze miód - tak stuningowany świetnie będzie współgrał z białym mięsem lub rybami;
- same ryby możesz polać klasycznym winegretem z oliwy i soku cytrynowego, zastępując nim standardowe sosy.

Przygotowanie winegret krok po kroku:

Start: Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.


Krok 1: Wciśnij do słoika sok z cytryny - nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.
Krok 2: Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.

 

 

Krok 3: Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.
Krok 4: Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu.

 

 

Krok 5: Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6: Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

 

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl) ma 21 lat, studiuje zarządzanie w języku angielskim, uprawiał kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa.

MH

 

Oceń artykuł:

4.1

Skomentuj (0)

Brak komentarzy
dodaj pierwszy komentarz

Men's Health poleca