Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ
77



OCEŃ
4.2

Szef kuchni to Ty: pieczona papryka

To jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni włoskiej i hiszpańskiej - można ją podawać na wiele sposobów, a każdy z nich jest lepszy od poprzedniego. Zobacz, jak radzi przygotować ją nasz pasjonat gotowania Tomek Woźniak.

fot. Douglas Freer 2010/shutterstock.com

Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Pasuje do wszystkiego, zaryzykowałbym stwierdzenie, że udałoby się ją przemycić nawet do deserów.

Króluje na stołach we Włoszech i Hiszpanii w formie antipasti, czy tapas. Ile razy sam przygotowuję pieczoną paprykę, to bez względu na ilość zawsze jest jej za mało. Tym razem chcę Was zachęcić do tego, abyście i Wy spróbowali zrobić ten oryginalny smakołyk, a gwarantuję, że poczujecie się, jakbyście momentalnie przenieśli się na włoską prowincję lub do zatłoczonego hiszpańskiego baru tapas. Do dzieła!

Jak możesz ją wykorzystać?

Obraną paprykę możesz pokroić i podać z makaronem lub risotto. Możesz też z dodać do sałaty z mozzarellą zamiast pomidorów albo wykorzystać ją do zrobienia kanapek.

Klasyczna metoda podawania pieczonej papryki w formie antipasti (przystawki) polega na zalaniu jej oliwą z oliwek i dodaniu gałązki rozmarynu oraz ząbka czosnku. Całość możesz przełożyć do pojemnika i trzymać w lodówce nawet przez kilka dni.

 

Pieczenie papryki krok po kroku:

1. Potrzebujesz 3-4 umyte papryki - tyle się zmieści na jedną blachę do pieczenia.

2. Zacznij od odcięcia góry papryki wraz z zielonym ogonkiem.

 

 

3. Palcami wyjmij gniazdo nasienne

4. Usuń pozostałe wewnątrz białe błony, które są twarde i gorzkie.

 

 

Papryka fot. shutterstock.com

5. Jeśli w środku papryki zostały jakieś pestki, możesz lekko popukać dłonią w paprykę, aby wypadły na zewnątrz

6. Podziej każdą papryką na połówki i czubkiem noża lub łyżką usuń najbardziej oporne pestki

 

 

7. Połóż paprykę na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę, aby się spłaszczyła

8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut na najwyższej półce, aż skórka się wręcz lekko spali

 

 

9. Wyjmij paprykę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia (wtedy skórka lepiej będzie odchodzić, a przy tym się nie poparzysz)

10. Oddziel skórkę od miąższu i gotowe!

 

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl)  uprawia kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa. 

MH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Alek ma rację... Poza tym-dusisz pod przykryciem
    Hogg, 2010-06-28 18:56:08
  • avatar
    zgłoś
    Tylko pamiętaj żeby tej papryki nie przeciąć od spodu Wystarczy odciąć kapelusz, wydrążyć i włożyć farsz. Zostaw też kapelusz jako przybranie.
    Alek, 2010-06-28 12:32:30
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(SarenKaa @ 26-06-2010, 23:21) Hogg-moglbys napisac dokladniej jak to robisz?brzmi ciekawie i kuszaco:-)Przegotowujesz farsz jak do gołąbków,wkładasz to w wydrążone słodkie papryki (obojętnie - żółte/zielone czy czerwone,osobiście preferuję czerwone... ładnie wyglądają ) Papryki układasz w garnku,podlewasz wodą i dusisz aż będę miękkie... Smacznego
    Hogg, 2010-06-27 19:18:46
  • avatar
    zgłoś
    Hogg-moglbys napisac dokladniej jak to robisz?brzmi ciekawie i kuszaco:-)
    SarenKaa, 2010-06-27 00:21:12
  • avatar
    zgłoś
    Polecam duszoną paprykę z farszem jak do gołąbków: ryż, mięsko i przyprawy jakie kto lubi. Pycha
    Hogg, 2010-06-20 14:12:46
  • avatar
    zgłoś
    papryka grillowana tez świetna sprawa, zwłaszcza hiszpańska, ma zupełnie inny smak, nie ma mowy o gorzkawym posmaku, lubie bardzo, czy to samą czy nadzianą w formie szaszłyka
    maras86pl, 2010-06-20 10:31:26
  • avatar
    zgłoś
    Napewno spróbujęBtw przez chwilę miałem wrażenie że na zdjęciu paprykę prezentuje odmłodzony Woody Allen
    Mikey, 2010-06-19 16:27:59
  • avatar
    zgłoś
    To jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni włoskiej i hiszpańskiej - można ją podawać na wiele sposobów, a każdy z nich jest lepszy od poprzedniego. Zobacz, jak radzi przygotować ją nasz pasjonat gotowania Tomek Woźniak.http://www.menshealth.pl/dieta/Szef-kuchni...pryka-3955.html
    Mens Health, 2010-06-19 14:17:35
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij