Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Szef kuchni to Ty: majonez palce lizać!

Majonez własnej roboty nie dość, że jest smaczniejszy od gotowego ze słoika, to z czystym sumieniem możesz go zjeść, nie obawiając się nadmiaru tłuszczu i kalorii. A do tego jego przygotowanie - jak zapewnia Tomek Woźniak - zajmie Ci dosłownie kilka minut.

2010-05-25
fot. Marcin Klaban

Smak takiego domowego majonezu to zupełnie inna bajka i w żaden sposób nie można go porównać do tego, który stoi na sklepowych półkach. Ten własnej produkcji jest wytrawny i szlachetny, a na dodatek zrobiony wyłącznie ze zdrowych produktów. Nie jest także aż tak kaloryczny, jak majonezy produkowane przemysłowo, więc możesz śmiało - ale z umiarem! - wykorzystać go w swoim jadłospisie, nawet jeśli właśnie pozbywasz się zbędnych kilogramów.

Tego potrzebujesz:

• 2 ząbki czosnku
• 2 żółtka
• 8-12 łyżek oliwy z oliwek
• sok z 1 cytryny
• sól i pieprz

Przygotowanie majonezu krok po kroku:

Krok 1. Obierz i rozgnieć czosnek według wskazówek z tej części cyklu "Szef kuchni to Ty"
Krok 2. Do suchej miski przełóż żółtka.
 


Krok 3. Dolej do miski oliwę, przez cały czas lekko ubijając.
Krok 4. Zmieszaj dokładnie żółtka z oliwą, aż zacznie powstawać złocista, gęstniejąca emulsja.
 


Krok 5. Wyciśnij do miski sok z cytryny, przez cały czas mieszając.
Krok 6. Na koniec dołóż do majonezu rozgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz, i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj.
 

 

Rady Tomka:

• Możesz przygotować większą porcję majonezu i przechowywać go w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.

• Możesz wzbogacić smak swojego majonezu dodając zioła: tymianek lub oregano.

• Zamiast soku z cytryny dodaj sok z limonki - wtedy majonez będzie bardziej tropikalny, idealny do sałatki z zielonej papai i surowego tuńczyka.

 

Tomek Woźniak (tomekwozniak.pl)  uprawia kolarstwo górskie, pisze, gotuje i opowiada godzinami o gotowaniu. Jego dom jest zawsze pełen przyjaciół, bo każde spotkanie zamienia w okazję do nowych odkryć kulinarnych. Sam mówi: "Gotowanie po prostu mnie kręci". Jest żywym dowodem na to, że jak ma się pasję, to doba potrafi trwać 48 godzin. Twierdzi, że nauczy gotować każdego, kto tego chce. Na łamach Men's Health będzie starał się przekonać Cię swoimi przepisami, że gotowanie to męska sprawa i świetna zabawa. 

MH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij