Polityka prywatności - poznaj szczegóły »

Prenumerata MH
z 20% rabatem
teraz także na
iPadzie i iPhonie!

App Store

Poznaj szczegóły
  • STRONA GŁÓWNA
  • FITNESS
  • ZDROWIE
  • DIETA
  • SEKS
  • PIENIĄDZE
  • MĘSKIE SPRAWY
  • STYL
  • HI-TECH
  • WYZWANIA
  • SPOŁECZNOŚĆ
  • GALERIE
  • Aplikacje MH
  • Zamów prenumeratę
  • Atlas ćwiczeń
  • Treningi gwiazd
  • Trening 300 Spartan
  • Dieta ABS
  • Suplementy od A do Z
  • Zasady faceta z klasą
  • Konkursy MH
  • Stek z grilla: niebo w gębie

    Tagi: dieta | grill | grillowanie | stek | polędwica

    Oto przed Tobą arcydzieło kulinarnej prostoty i smaku - grillowany stek z polędwicy wołowej.

    Poleć ten artykuł

    Galeria

    Marcin  Klaban Marcin Klaban
    Razem ze Škodą i szefem kuchni restauracji Quick Steak & Music pokazujemy, jak w 5 prostych krokach osiągnąć mistrzostwo w przyrządzaniu tego kultowego dania.


    Można dyskutować, w jakiej postaci wołowina jest najsmaczniejsza - Men's Health i Škoda głosują za tą z grilla - ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie kwestionował jej zalet smakowych i odżywczych. Zwłaszcza aktywnie ćwiczący powinni na stałe włączyć ją do swego menu, ponieważ jest kopalnią wszystkiego niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, zawiera L-karnitynę, nienasycone tłuszcze, kwas CLA i witaminy z grupy B - trenujący wiedzą, że to skarb.

    Co najważniejsze, przyrządza się ją lewą ręką z zawiązanymi oczami - tak banalnie prosto. Nie wierzysz? Skocz z poniższą listą niezbędnych składników na zakupy, przeczytaj nasz przepis i dla pewności obejrzyj jeszcze instruktażowy filmik z cyklu "Škoda. Wiesz, co dobre!" przygotowany przez Škodę i Men's Health.

     
    Tego potrzebujesz:
     

     

    • 1 kg (na 4 steki) polędwicy wołowej
    • marynata: ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, kilka ząbków czosnku, sól, 1/2 szklanki oliwy.
    • dodatki: doskonałymi dodatkami do wyśmienitego steku z polędwicy będą liście sałaty (ewentualnie z zielonym ogórkiem i pomidorami) z dodatkiem sosu winegret. Lampka czerwonego wytrawnego wina podniesie smak potrawy.

    Wartości odżywcze w 100 g: 102 kcal, 21,3 g białka, 1,9 g tłuszczów, 0,1 g węglowodanów, 194 mg fosforu, 21 mg magnezu, 2,2 mg żelaza

    Wartości smakowe w skali 1-10: dziesięć

    Tak to zrobisz:


    Jak przyrządzić to kultowe danie? Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Seweryn Świtoń, współzałożyciel i szef kuchni restauracji Quick Steak & Music w warszawskich Złotych Tarasach. Doświadczenie zdobywał w najlepszych lokalach w Polsce i podczas licznych podróży. Talent i pozycję w świecie gastronomii potwierdził jako szef kuchni stołecznych Restauracji Polskich "Tradycja" i "Różana". W stołecznej restauracji Quick Steak & Music wyśmienite steki to jedno z jego popisowych dań.

     1.


    Oczyść mięso

    By mieć gwarancję jakości i świeżości mięsa, kupuj je w sprawdzonych miejscach lub u poleconego dostawcy. Polędwicę opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Ostrym nożem oczyść mięso ze skrawków tłuszczu i błon.

     2.


    Przygotuj przyprawy

    Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj drobno ząbki czosnku, świeży rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj wszystko ze sobą. Mieszankę przypraw zalej oliwą.

     3.


    Zamarynuj

    Marynata powinna nadać mięsu szczególny smak, dlatego musi być zawsze mocno przyprawiona. Wołowina wymaga marynowania przynajmniej przez 24 godziny pod przykryciem w lodówce. Przez ten cały czas należy kilkakrotnie obrócić mięso, by całe wchłonęło aromat przypraw.

     4.


    Pokrój steki

    Z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Ich wielkość zależy od naszych preferencji i apetytu, ale mistrzowie sztuki kulinarnej są zgodni, że najlepsze są te ważące około 250 g. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso należy delikatnie oprószyć solą.

     5.


    Grilluj

    Grill powinien być dobrze rozgrzany. Stopień wysmażenia steków zależy wyłącznie od naszych upodobań, lecz większość smakoszy preferuje te średnio wysmażone, czyli medium. Warto pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę.

     
    Škoda. Wiesz co dobre poleca!
     

     

    MH 06/2012

    Oceń artykuł:

    4.2

    Skomentuj (3)

    LilPeneros, 14 czerwca 2012, 18:45

    Dobry artykuł - sam muszę spróbować, tym bardziej, że 250 g stek z polędwicy wołowej może zawierać nawet do 53,25 g białka, a to sporo więcej białka niż w dwóch 100 g kostkach z mintaja (17 g białka w 100 g, 34g w 200 g).
    Muszę wypróbować ten przepis.
    Swoją drogą - próbował już ktoś z was wykonać ten przepis ?

    Bartosz2, 14 czerwca 2012, 19:07

    Lil jesteś mało dokładny. On może zawierać nawet 53,2514981g białka... Ehh

    Alek, 14 czerwca 2012, 20:13

    'LilPeneros' napisał(-a):
    Dobry artykuł - sam muszę spróbować, tym bardziej, że 250 g stek z polędwicy wołowej może zawierać nawet do 53,25 g białka, a to sporo więcej białka niż w dwóch 100 g kostkach z mintaja (17 g białka w 100 g, 34g w 200 g).
    Muszę wypróbować ten przepis.
    Swoją drogą - próbował już ktoś z was wykonać ten przepis ?

    :rolleyes:
    Porównujesz mięso wołowe do ryby? Inna przyswajalność, kaloryczność i wiele innych rzeczy. A co najważniejsze to chyba cena ;)
    Ps: Surowe mięso wołowe powinniśmy przyrządzać na desce czerwonej. Takie gastronomiczne zboczenie :D
    przejdź do forum

    Men's Health poleca