Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Sandacz: nowy król świątecznego stołu

Oto nowa świąteczna tradycja: sandacz z warzywami, czyli masa białka, minimum kalorii i nadzwyczajny smak. Dni wigilijnego karpia są już policzone. 

Sandacz Nic się nie stanie, jeśli na jednej z wielu wigilijnych uczt zamiast karpia zaserwujesz sandacza.
Ryba

W odróżnieniu od karpia, filet z sandacza ma mniej kalorii i więcej białka. Oprócz tego jego mięso, naszym skromnym zdaniem, jest smaczniejsze i delikatniejsze. No i jedząc go, nie będziesz gryzł każdego kęsa z ostrożnością sapera na polu minowym, bo nie ma w nim ości.  

Warzywa

Blanszowanie, czyli zanurzenie warzyw we wrzątku, i gotowanie ich przez zaledwie kilkadziesiąt sekund pozwala zachować większość cennych witamin. Dzięki temu warzywa z tej potrawy dostarczą Ci solidną porcję witamin A i C.

Sos

Porównaj sobie lekki sos z białego wina, kaparów i odrobiny masła z przesiąkniętą olejem panierką z pszennej mąki i jajek, w której smaży się na święta karpia, a sam znajdziesz odpowiedź na pytanie, dlaczego polecamy Ci rybę w takim właśnie wydaniu. 

Rada MH:

Mięso sandacza szybko się psuje, więc kupując tę rybę, rób to dosłownie w ostatniej chwili. A jeśli musisz przechować sandacza dłużej niż dzień, zamroź go, pakując filety osobno do foliowych woreczków.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij