Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Ryby na surowo: co i jak + 4 przepisy na dania

Ich mięso łączy najlepiej przyswajalne białko i zdrowe tłuszcze omega 3. Właściwie przyrządzone surowe ryby, mogą dać Ci jeszcze więcej. Zdrowia i smaku.

surowe ryby fot. Shutterstock
1. Nos do ryb

Kupuj ryby w całości, bo tylko po takich możesz ocenić kondycję mięsa. Świeżość ryby zasadniczo zdradza jej zapach. "Ryba morska ma zapach morza i lodu" – mówi Jakub Pieniążek, ekspert portalu Fishlovers. Każdy inny zapach powinien ją dyskwalifikować. Warto również ocenić oczy.

Powinny być szkliste, wilgotne i lekko wyłupiaste. Suche i zapadnięte oznaczają, że daleko jej do świeżości. "Im świeższa ryba, tym większe napięcie tkanek i mięśni" – wyjaśnia Pieniążek. Dlatego warto przed zakupem wziąć ją do ręki i ocenić teksturę mięsa. Na koniec rzuć okiem na skórę: łuski muszą być wilgotne i lśniące.

Turbot

Bałtycki rarytas. Delikatne i nietłuste białe mięso to kopalnia białka (20 g/100 g ryby) i bogactwo selenu, który poprawia jakość nasienia i działa przeciwzapalnie. Nie jest łatwo dostać tę rybę, dlatego jeśli Ci się uda, licz się z wysoką ceną – ponad 50 zł/kg.

Przegrzebki

Są niskokaloryczne i wyjątkowo bogate w białko. Jeśli nie chcesz podnosić kaloryczności posiłku, podawaj je marynowane w soku z cytryny, bez dodatku oliwy. Cytrusy to też dodatkowy zastrzyk witaminy C. Przed podaniem marynuj w lodówce co najmniej godzinę.

Tuńczyk

Słynie z najwyższej zawartości białka i niewielkiej tłuszczu. Jednak może zawierać śladowe ilości rtęci, dlatego nie powinno się jeść tej ryby częściej niż raz w tygodniu. Zwróć też uwagę na kolor mięsa – im bardziej czerwone, tym świeższe.

Łosoś

Wolno żyjące łososie atlatyckie i pacyficzne, są zdrowsze od popularnych u nas hodowlanych norweskich. Bez względu na gatunek, zawsze zwracaj uwagę na jasne pręgi mięsa, a zwłaszcza odległość między nimi. Im mniejsza (nie powinna przekraczać 1 cm), tym młodsza ryba.

ryby fot. Shutterstock
2. Bezpieczeństwo

Surowe mięso ryb może zawierać niebezpieczne dla ludzi larwy Anisakis Simplex. Dlatego każdą rybę należy zamrozić na 3-4 dni – podkreśla ekspert MH – i odpowiednio, czyli w lodówce, rozmrażać.

Kilka dni w zamrażarce zniszczy wszystkie pasożyty, a długie i delikatne rozmrażanie pozwoli zachować dobrą teksturę mięsa. Jeśli będziesz rozmrażać rybę w temperaturze pokojowej, straci zbyt dużo wody i będzie sucha. Jakość mięsa zależy też od narzędzi, jakich używasz, oraz przypraw. Nie stosuj do krojenia ryby tej samej drewnianej deski, na które kroisz np. kurczaka: drewno wchłania soki i może przenosić bakterie.

Zawsze skrapiaj rybę cytryną - kwaśne środowisko powstrzymuje aminy, które emitują specyficzny rybi zapach.

3. Narzędzia

Najlepsze deski do krojenia ryb są wykonane z polipropylenu i oznaczone kolorem niebieskim (np. Hendi, ok. 88 zł). Noże z najwyższej półki mają japoński rodowód. Powstają ze specjalnych stopów i są niezwykle ostre (np. Oroshi Deba, ok. 500 zł).

Ryby morskie
1. Tatar na mięśnie

Składniki:

  • 1/2 filetu z turbota
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wasabi
  • 100 g ugotowanej quinoa
  • ½ czerwonej cebuli (plastry)
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka pasty z chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ startej marchwi
  • 12 g ikry z łososia

Sposób

Wyfiletuj rybę, oddziel ości i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze startą na dużych okach marchewką, kaszą quinoa i czerwoną cebulą. Wszystkie mokre składniki i pasty wymieszaj rózgą. Takim sosem polej rybę i podawaj z posiekaną miętą i kawiorem z łososia. Można dodać też drobinki pokruszonego lodu.

2. Przegrzebki na mózg

Składniki

  • 4 przegrzebki
  • 3 łyżki sosu sojowego, zmieszane z 2 łyżkami yuzu lub limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska wędzona
  • 2 śliwkowe pomidory
  • 2,5 łyżki oliwy

Sposób

Otwórz przegrzebki i marynuj mięso w soku yuzu (lub z limonki) przez 30 minut. Podwoisz w daniu ilość witaminy C, która da Ci zastrzyk energii i pobudzi neurony do intelektualnej pracy. Drobno posiekaj pomidory i wymieszaj ze sprasowanym czosnkiem i sosem sojowym. Na koniec skrop całość oliwą i posyp wędzoną solą.

3. Tataki na zdrowe serce

Składniki

  • 150 g filetu z tuńczyka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka startego buraka
  • posiekany szczypior
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • posiekana mięta

Sposób

Pokrój tuńczyka w 1-cm plastry. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj mokre składniki ze szczypiorkiem i startymi burakami – badania pokazują, że zawarte w burakach azotany obniżają ciśnienie krwi. Dodaj do plastrów tuńczyka, skrop limonką, udekoruj miętą i pokrojoną marchewką. Zawarty w niej beta-karoten również zmniejsza ryzyko chorób serca.

4. Sashimi ochroni przed rakiem

Składniki

  • 200 g filetu z łososia
  • 1 marchew (plastry)
  • 1 cukinia (plastry)
  • ½ czerwonej cebuli (plastry)
  • 6 rzodkiewek (ćwiartki)
  • ¼ kalafiora
  • 2 łyżki posiekanej chili
  • 50 ml yuzu
  • 50 ml soku z pomarańczy

Sposób

Wymieszaj składniki i marynuj w nich łososia przez noc. Surowy łosoś to bomba kwasów omega-3, których ilość ulega redukcji poprzez pieczenie i smażenie. Coraz więcej badań potwierdza, że rzodkiew i cukinia działają przeciwnowotworowo. Sulforafan zawarty w kalafiorze i kwercetyna w czerwonej cebuli to dodatkowy oręż.

Power dodatki

Te sosy i pasty to korzyść dla smaku potrawy i Twojego zdrowia.

Wasabi

Nie oszczędzaj wasabi. Koreańskie badania pokazały, że ta pasta niszczy bakterie Helicobacter pylori, które wywołują wrzody żołądka.

Sos sojowy

Bez tego sosu po prostu nie ma sushi. Sos sojowy zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino! Wiedziałeś?

Imbir

Nie tylko neutralizuje smaki i pomaga przy przedawkowaniu wasabi, ale – jak dowiodła wschodnia medycyna – działa także przeciwzapalnie.

Guacamole

Dla zdrowia warto połączyć kuchnię azjatycką z meksykańską. Składnik awokado o nazwie beta-sitosterol obniża poziom LDL – złego cholesterolu.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij