Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Ryba i brokuł: korzyści z łączenia tych produktów

Naukowcy nie mają wątpliwości: kombinowanie przynosi wiele korzyści. Przynajmniej jeśli chodzi o jedzenie.

ryba brokuł fot. Shutterstock
Sześć lat temu dwaj naukowcy z Rutgers University – dr Allan Cooney i dr George C. Wagner – zgadali się przypadkiem na korytarzu uczelni. Obaj od pewnego czasu zajmowali się badaniem kofeiny, ale każdy obserwował ją z innych powodów.

"Ja sprawdzałem wpływ kofeiny na cierpiących na chorobę Parkinsona – mówi Wagner. – Allan z kolei badał zieloną herbatę i jej skuteczność w walce z rakiem skóry".

Po tej pogawędce uczeni postanowili wymienić się zdobytymi informacjami i połączyć siły. Rezultat: zaskakujące odkrycie, że kombinacja kofeiny i ćwiczeń fizycznych chroni przed rakiem skóry. Dzięki współczesnej nauce wiemy, że takich niezwykłych połączeń, które mogą służyć poprawie ludzkiego zdrowia, szczególnie w przypadku jedzenia, jest znacznie więcej. Oto najciekawsze z nich.

Ryby są zdrowe. Brokuły także. Ale dopiero połączone razem stają się superskuteczną bronią na nowotwory.

Ryby + brokuły

Bonus: Skuteczniejsza ochrona przed nowotworami.

Mechanizm: Tuńczyk i halibut mają dużo selenu – minerału, który podnosi poziom rakobójczego enzymu o nazwie thioredoxin reductase (TR-1). Brokuły również potrafią zwiększać ilość tego związku chemicznego w ciele człowieka, dlatego że zawierają sulforafan – flawanoid o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym.

Gdy jednak brytyjscy naukowcy połączyli obie te substancje chemiczne, odkryli, że ich efektywność w spowalnianiu wzrostu komórek rakowych była aż 13-krotnie większa niż wtedy, gdy stosowano je oddzielnie. Badacze sądzą, że większa ilość selenu w komórkach ludzkiego ciała stymuluje sulforafan do podnoszenia poziomu TR-1.

Twoja strategia: Jedz regularnie ryby oraz mięso wołowe i indycze – one również są świetnym źrodłem selenu. Oprócz brokułów, włącz do swojej diety także kalafiora, brukselkę i kapustę, ponieważ i one są bogate w sulforafan.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij