Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Rodzaje kawy: pochodzenie i sposób przygotowania

Skoro możesz znać się na rodzajach piw, win i rozróżniać burbona od whisky, dlaczego miałbyś nie znać się na rodzajach kawy?

2016-11-17
Rodzaje kawy

Kawa i jej rodzaje oraz sposoby przygotowania

Café au lait

Kraj pochodzenia: Francja

Sposób przyrządzania: Do miseczki wlej filiżankę mocnej kawy i mleko o temperaturze 70 stopni. Pijąc, trzymaj miseczkę w obu dłoniach. Typowa kawa śniadaniowa do croissantów.

Kawa z filtra

Kraj pochodzenia: uniwersalna

Sposób przyrządzania: 6-9 g (1 miarka do kawy) średnio zmielonego proszku wsyp do filtra i powoli zalewaj gorącą, ale nie wrzącą wodą. Nie zostawiaj na dłużej niż 30 minut.

Espresso romano

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: to tradycyjne espresso z kawałkiem skórki cytrynowej. Natarty cytryną brzeg filiżanki nada Twojemu espresso nowy wymiar.

Caffe latte

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: W oryginale nie ma spienionego mleka, ale wersja z pianką jest najpopularniejsza. Zalej espresso ciepłym mlekiem, na to wlej kremową, półpłynną pianę z odtłuszczonego mleka.

Espresso

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: 6-9 g bardzo drobno zmielonej kawy (arabica, robusta) zaparzaj w ekspresie ciśnieniowym. Idealne espresso jest orzechowordzawe i ma warstwę gęstej pianki.

Mokka

Kraj pochodzenia: Turcja

Sposób przyrządzania: Zmieloną kawę kilkakrotnie podgrzewaj w tygielku z zimną wodą. Turecka mokka jest słodzona. Arabska nie jest słodka, ale dodaje się do niej przyprawy.

Cappuccino

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przyrządzania: Do espresso dodaj spienione mleko o temperaturze maksymalnie 65 stopni. Tradycyjnie pije się je bez kakaowej posypki, która tłumi smak kawy.

Po irlandzku

Kraj pochodzenia: Irlandia

Sposób przyrządzania: Zaparz filiżankę kawy, wlej do wysokiego naczynia, dodaj kieliszek whisky i co najmniej łyżeczkę cukru. Całość przykryj warstwą gęstej śmietanki. Nie mieszaj.

Kawa po wiedeńsku

Kraj pochodzenia: Austria

Sposób przyrządzania: Ubij 50 ml ciepłego mleka z łyżką czekolady w proszku i cukru. Wlej do porcelanowej filiżanki i zalej kawą. Możesz przykryć warstwą bitej śmietany. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij