Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Przepisy na grilla: pyszne potrawy z całego świata

Grillowanie jest zbyt fajne, abyś był przez nas zmuszany do porzucenia tej formy relaksu. Wiemy też, że kwestia zdrowotna zależy głównie od tego, co wrzucisz na ruszt i jak się do tego zabierzesz. Oto przegląd zdrowych, światowych przepisów do zastosowania we własnym ogrodzie.

Marek Alchimowicz 2014-07-15
grill fot. StockFood

Powiedzmy to jasno raz jeszcze: grillowanie nie jest niezdrowe. Niezdrowy może być sposób, w jaki grillujemy, ale jeśli trzymamy się reguł, mamy bezpieczną okazję do odkrywania smaków niedostępnych w codziennej kuchni.

Zresztą nie ma co przekonywać przekonanych – jako kraj jesteśmy grillową potęgą i niedługo zaczniemy sądzić (podobnie jak Amerykanie o pizzy), że to my grilla wymyśliliśmy. Żeby nam się w głowach nie poprzewracało, przygotowaliśmy kulinarną wycieczkę po ogródkach całego świata. Grillujący wszystkich krajów, łączcie się!

Austria - biała kiełbasa z czosnkiem

Składniki:

  • biała, parzona kiełbasa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub przyprawy Maggi w płynie
  • szczypta ostrej papryki chili
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Jak robić: Obierz ząbki czosnku i pokrój je w słupki. Końcówką ostrego noża ponakłuwaj kiełbasy w kilku miejscach i do otworów włóż ząbki czosnku. Natnij delikatnie skórkę, by przyprawy mogły wniknąć do środka. Włóż kiełbasy do miski, polej sosem sojowym lub Maggi, dolej oliwę i posyp ostrą, suszoną papryką. Zamieszaj i odstaw na kwadrans. Połóż kiełbasy na rozgrzany ruszt, ale niezbyt blisko ognia. Grilluj około 15-20 minut, dosyć często obracając. Nie nakłuwaj jej podczas pieczenia. Podawaj z chrzanem lub ostrą musztardą i marynowanymi piklami.  

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Niemcy - wieprzowe żeberka

Składniki:

• 1 kg wieprzowych żeberek

• 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki miodu, 3 łyżki keczupu, 1 papryczka chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka nasion kopru włoskiego lub kminku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak robić: Pokrojone żeberka posmaruj oliwą, posól, popieprz i połóż na ruszt. Zajmij się glazurą: bardzo drobno posiekaj cebulę i czosnek, posiekaj papryczkę, odrzucając pestki. Wrzuć wszystko do miski i dodaj oliwę, miód, keczup, sos sojowy oraz kminek lub koper. Żeberka systematycznie obracaj, a kiedy będą już miękkie i wypieczone, wysmaruj je przygotowaną glazurą i zostaw na ruszcie jeszcze 4-5 minut. Pilnuj mięsa, bo glazura może się przypalać.

Polska - oscypek z leśnymi borówkami

Składniki:

• kilka dużych oscypków

• borówki lub żurawina do mięs

• 1 łyżka oliwy extra vergine

Jak robić: Pokrój oscypki w talarki o grubości 0,5-1 centymetra (tzw. piętki odłóż na bok). Posmaruj je z obu stron pędzelkiem umoczonym w oliwie. Ruszt także posmaruj, by uzyskać na grillowanych powierzchniach efektowną kratkę. Opiekaj talarki półtorej lub dwie minuty z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Podawaj gorące z borówkową lub żurawinową konfiturą.

 

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Szaszłyki i hot wingsy

Szaszłyk owocowy - Francja

Składniki:

• 1 zielone jabłko, 2 banany, 1 mandarynka lub pomarańcza, 2 brzoskwinie (mogą być z puszki), garść dużych truskawek

• 1 łyżeczka cukru waniliowego

• 70 ml brązowego rumu

Jak robić: Obierz owoce, usuwając skórki, szypułki i gniazda nasienne. Pokrój je w odpowiednio duże kawałki i wrzuć do miski. Podgrzej rum z cukrem, zalej owoce i wstaw do lodówki na 30 min. Nadziej naprzemiennie owoce na szpadki i grilluj szaszłyki przez 15-20 min. Większość dorosłych ucieszy się z gałki lodów waniliowych obok.

Szaszłyk warzywny – Grecja  

Składniki:

• 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka (czerwona, zielona, żółta), 15 pomidorków koktajlowych, 15 pieczarek, 2 cebule

• 2 łyżki oliwy extra vergine

• sok z 1 cytryny

• sól, pieprz

Jak robić: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. By pozbyć się naturalnej goryczki z bakłażana i cukinii, pokrój je na równe kawałki, wysyp na cedzak i posyp solą. Gdy puszczą sok, opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i ponownie osusz. Papryki oczyść z błon i pestek. Warzywa pokrój w mniej więcej równej wielkości kawałki. Nadziej je naprzemiennie na szpikulce, wysmaruj oliwą zmieszaną z sokiem, solą i pieprzem. Przesmaruj ruszt oliwą i połóż na nim szaszłyki. Grilluj je ok. 10 minut, obracając je od czasu do czasu.

Skrzydełka kurczaka – USA  

Składniki:

• 15 skrzydełek z kurczaka

 • 3 łyżki miodu, 3 łyżki sosu chili, 2 łyżki sosu Worcestershire

 • 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól

• 1/2 łyżki suszonej papryki

Jak robić: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, dodaj czosnek i paprykę. Włóż miseczkę z sosem do mikrofalówki na 10 sekund, potem zamieszaj. Przelej sos do szczelnej, plastikowej torebki, wrzuć do niej umyte i osuszone skrzydełka.

Obróć i wstrząśnij kilka razy torbą, aż wszystkie skrzydełka będą pokryte zalewą. Wyłóż je teraz na ruszt, na średni ogień, i grilluj kilka minut z każdej strony. Często obracaj. Wbij szpikulec, by sprawdzić, czy w środku nie są surowe. Bezbarwny, wyciekający płyn mówi, że skrzydełka są gotowe.

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Meksyk - kolby kukurydzy w liściach

Składniki:

• kilka kolb kukurydzy cukrowej

• 3 łyżki masła

• posiekana natka pietruszki

• sól morska i świeży, czarny pieprz

Jak robić: Zostaw kilka liści najbliżej kolby, resztę oderwij. Usuń włosowate włókna i włóż kolby do zimnej wody na 30 minut. Odsuń liście (nie odrywając ich), posól i popieprz kolby, po czym nasuń liście z powrotem. Połóż je na grill i piecz 20-30 minut na średnim ogniu.

Miękkie masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i dopraw solą ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij kukurydzę z rusztu, gdy ziarna będą lekko zrumienione, obierz z liści i przesmaruj masłem pietruszkowym z każdej strony.

MH Rada: Nie grilluj ziemniaków. Wydziela się wtedy akrylamid – związek, który ma działanie rakotwórcze. Postaw na kukurydzę.

Dania z grilla fot. shutterstock.com

USA - klasyczny hamburger

Składniki:

• 1 kg mięsa mielonego – najlepiej wołowej karkówki

• 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

• 1 łyżka masła

• sól, czarny pieprz

Jak robić: Dopraw mięso przyprawami i czosnkiem, ale nie ugniataj go zbyt energicznie i podziel na 6 równych części. Uformuj kulki i spłaszcz je przyciśnięciem dłoni. Na środku każdego zrób kciukiem wgłębienie i połóż na wysmarowany tłuszczem, dobrze rozgrzany grill. Piecz na jednej stronie 5 minut – nie odwracaj, nie przyklepuj, nie dociskaj łopatką, nie rób nic.

Teraz odwróć, posmaruj masłem górną stronę i grilluj następne 8-10 minut. Mięso nie może być w środku różowe! Na 2 minuty przed końcem połóż na ruszt połówki bułki. Podawaj z plastrami pomidora, sałatą, ogórkiem konserwowym, keczupem i musztardą.

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Szwecja - pstrąg z masłem i ziołami

Składniki:

• kilka świeżych, wypatroszonych pstrągów

 • gałązki świeżych ziół - rozmarynu, szałwii, tymianku, natki pietruszki, kolendry

• 4 cytryny, sól, pieprz

• 1/2 kostki masła

Jak robić: Umyj ryby i osusz. Natrzyj je solą i pieprzem. Do środka każdej ryby włóż kawałek masła i po jednej gałązce każdego z ziół. Dodaj ćwiartkę cytryny, wcześniej sparzonej we wrzątku. Przesmaruj drucianą formę do ryb oliwą, włóż do niej ryby i domknij. Połóż na ruszcie grilla (bez żywego ognia) i piecz po 15 minut z każdej strony. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Włochy - pizza margarita

Składniki:

• 2 łyżeczki drożdży, 350 g mąki, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki mleka i 2 oliwy, 200 ml ciepłej wody, pomidor, cebula, ząbek czosnku, suszone oregano, mozzarella, puszka pomidorów, świeża bazylia

Jak robić: Rozrób drożdże z wodą i solą. Wlej rozczyn do mąki, dodaj oliwę i ugnieć. Odstaw na 10 min. Rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i puszkę pomidorów. Mieszaj, aż zrobi się sos. Uformuj 2 spody, posmaruj oliwą i grilluj kilka minut z każdej strony. Posmaruj sosem, połóż dodatki i plastry sera. Gdy się rozpuści – gotowe.

Dania z grilla fot. shutterstock.com

Grill Power - mięśnie z grilla

Oczywiście, na ruszcie możemy przygotowywać praktycznie wszystkie produkty, ale, bądźmy szczerzy, grill to przede wszystkim zabawa dla mięsożernych. Wszyscy ćwiczący faceci powinni zacierać w lecie ręce, ponieważ otwarcie sezonu na grilla jest równocześnie otwarciem sezonu na białko. Nawet bijąca rekordy popularności dieta Dukana popiera grilla w menu. Teraz trzeba tylko dokonać właściwego wyboru.

Jeżeli zdecydujesz się na grillowanie ryb, wybieraj takie, w których zawartość białka oscyluje w okolicach 20 gramów w 100 gramach mięsa – halibuta, sardyny, pstrąga, sandacza lub łososia. Możesz też zdecydować się na białkowego rekordzistę, tuńczyka, który ma go aż 23,7 grama. Gdybyś postawił na mięso, to blisko 20 gramów białka w 100 gramach ma schabowy z kością, sznyclowa cielęcina, szponder wołowy, rostbef i polędwica.

Z drobiu największą białkową korzyść odniesiesz, grillując udziec indyczy lub pierś (bez skóry, oczywiście), a w kurczaku najcenniejsze są piersi – też bez skóry – i skrzydełka. Wszystkie owoce morza możesz obstawiać w ciemno – są prawdziwą białkową skarbnicą.

Trzymaj się zdrowo!

Każdy dietetyk przyklaśnie grillowanym potrawom, jeżeli będziesz stosował się do tych zasad.

1. Używaj wyłącznie świeżych i dobrych gatunkowo produktów. Grillowanie wytopi tłuszcz, ale nie cały – najlepiej usuwać większość tłuszczu wcześniej.

2. Mięso i ryby marynuj przed grillowaniem. Marynaty – zwłaszcza te z dodatkiem soku z cytryny – powodują, że mięsa są bardziej kruche i nie wymagają długiego pieczenia.

3. Pilnuj higieny. Ponad 40% domowych kucharzy używa tych samych naczyń zarówno do surowego, jak i grillowanego mięsa, brrr... Także ruszt musi być oczyszczony po poprzednim grillowaniu.

4. Stosuj węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Iglaki zawierają szkodliwe żywice, które uwalniają się w ogniu.

5. Dopiekaj potrawy z mięsa i ryb do końca, ale nie przypalaj. Te pierwsze mogą być niebezpieczne dla zdrowia, te drugie są ciężkostrawne.

MH 07/2011

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Grillowanie jest zbyt fajne, abyś był przez nas zmuszany do porzucenia tej formy relaksu. Wiemy też, że kwestia zdrowotna zależy głównie od tego, co wrzucisz na ruszt i jak się do tego zabierzesz. Oto przegląd zdrowych, światowych przepisów do zastosowania we własnym ogrodzie.<br /><br /><a href="/dieta/Co-wrzucic-na-grilla-Przepisy-z-calego-swiata,5151,1"></a>
    Mens Health, 2015-07-24 11:51:20
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij