Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Udka z kurczaka: przepisy i patenty na szybkie dania

Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.

Marek Alchimowicz 2016-05-24
kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor

Szaszłyki teriyaki

2 uda (bez skóry i kości) pokrój na kawałki. Zrób miksturę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mirin (znajdziesz w Kuchniach Świata), 2 łyżeczek cukru i marynuj mięso przynajmniej przez godzinę. Nadziej mięso na patyki, przekładając je połówkami szalotek i grilluj, polewając resztką marynaty, po około 4 min z każdej strony. 

Ratowanie skóry

Zdejmujemy ją z kurczaków, bo najwięcej w niej tłuszczu. Jednak najwięcej też smaku, więc wytapiamy tłuszcz. Wyłóż papier do pieczenia na blasze, połóż kawałki skóry i przykryj papierem. Piecz 30 minut w 180 st. C.

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor

Szybkie burritos

Wytnij z ud cienkie kawałki mięsa i posyp je chili i kuminem. Podsmaż mięso, mieszając, aż zbrązowieje, i wsyp szklankę posiekanych pomidorów (może być puszka) i posiekane oregano. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, ok. 10-15 min. Rozgrzej i wypełnij tortillę, dodając sałatę, plasterki awokado i ser cheddar. 

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor

Coq au Vin (też szybkie)

W garnku z grubym dnem podsmaż 4 plastry boczku. Wyjmij je. Wrzuć kurczaka i smaż, aż będzie brązowy. Wyjmij. Wrzuć teraz pieczarki (2 szkl. pokrojonych w ćwiartki) i smaż na brąz. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a po minucie wsyp 3 łyżki mąki i wlej szklankę czerwonego wina oraz szklankę bulionu drobiowego. Dorzuć boczek, kurczaka i gotuj ok. 30 minut.

 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor

Wietnamskie wrapy

Cienkie plasterki wykrojone z ud podsmaż przez ok. 5 min. Do sosu weź ½ posiekanej szalotki, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki sosu rybnego. Na przygotowany ryżowy papier wyłóż słupki marchewki, ogórka, liście sałaty i bazylii, dodaj mięso i polej sosem. Zroluj i gotowe. 

kurczak, dania z kurczaka fot. Misha Gravenor

Koreańskie bibimbap

W misce wymieszaj koreańską pastę chili (gochujang – patrz Kuchnie Świata), 2 łyżki wody, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru. Podsmaż cienkie plastry mięsa, wlej sos i gotuj ok. 5 minut. Podawaj z ryżem, sadzonym jajkiem, awokado, liśćmi świeżej kolendry i posiekanym szczypiorem. Całość polej sosem.

MH 09/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Przygotowanie piersi z drobiu jest chyba prostsze. Na przykład taki przepis na stronie http://www.helio.pl/ jest nie tylko szybki i prosty do przyrządzenia, ale jakże smaczny. Pierś drobiowa z pyszną, chrupiącą panierką. Walory smakowe dodaje sezam jako jeszcze jeden składnik panierki (dobry jest od producenta Helio ). I co ważne, ta potrawa ma mniej kalorii.
    ~Katrina, 2016-09-29 12:19:14
  • avatar
    zgłoś
    Uda wymagają ciut więcej czasu, ale bez skóry (z którą również można zrobić coś smacznego) sprawa robi się szybsza. W przepisach przyjmujemy 4 uda. Naprzód kurczakożercy.<br /><br /><a href="/dieta/Przepisy-i-patenty-na-pyszne-uda-z-kurczaka,7943,1"></a>
    Mens Health, 2016-05-24 10:17:57
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij