Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na stek wołowy z grzybami

Urozmaicamy klasyczną wołowinę dodatkiem sezonowych grzybów. Nieskomplikowane, niskokaloryczne i wysokobiałkowe danie, które mógłbyś jeść codziennie, powinno być największym hitem na Twojej kulinarnej liście przebojów. Smacznego!

2015-09-01
Zdrowie na talerzu: przepis na stek z grzybami fot. Lisovskaya Natalia 2015/shutterstock

Stek w niektórych kręgach nie cieszy się najlepszą reputacją, ale to głównie ze względu na towarzystwo, z jakim przestaje, czyli sos i frytki. Ale jeżeli dodasz do steku niskokaloryczny sos skomponowany ze zdrowych i świeżych składników, a frytki zastąpisz pomidorami i serem, sytuacja zmieni się diametralnie.

Jak wykazały badania na Johns Hopkins Weight Management Centre w USA, dodawanie grzybów do potraw sprawi, że uczucie sytości utrzyma się na dłużej. A dodatek świeżych warzyw podniesie smak mięsa i z powodzeniem zastąpi towarzystwo tłustych, niezdrowych węglowodanów w postaci frytek.

Składniki na 2 porcje:

• 2 steki z polędwicy wołowej

• pieprz i sól

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• tymianek

• 1 ząbek czosnku

• 100 ml rosołu

• garść grzybów (w sezonie - borowiki, podgrzybki, po sezonie pieczarki)

Sałatka:

• 500 g pomidorów

• szczypta soli

• 60 g koziego sera

• 12 świeżych liści bazylii (poszarpanych)

• ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Posól i popieprz steki z obydwu stron i połóż na patelni. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Usuń je z patelni, owiń w folię aluminiową i przenieś do ciepłego miejsca, np. do lekko (90 st. C) rozgrzanego piekarnika.

2. Zmniejsz temperaturę pod patelnią. Dodaj oliwę, tymianek, czosnek i mieszaj łyżką około 30 sekund, jednocześnie zeskrobując wszystkie przywarte do dna patelni kawałki mięsa. Dodaj bulion i grzyby, mieszając, aż zmiękną.

3. Czekając, aż sos dojdzie, potnij umyte pomidory na plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż je na talerzach i posyp każdy plaster odrobiną soli. Udekoruj kozim serem, bazylią, pokrop oliwą i octem balsamicznym, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

4. Ułóż steki na talerzu obok sałatki, polej je sosem grzybowym i już możesz serwować. Pamiętaj, że najlepszym dodatkiem do steku z polędwicy wołowej jest kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.

oliwa z oliwek fot. DUSAN ZIDAR, 2015, shutterstock.com

Bonus: Naoliw się!

1. Budowa mięśni: oliwa z oliwek

1 łyżka stołowa to: 119,5 kcal, 0 g białka, 0 g węglowodanów, 13,5 g tłuszczu  

Z badań opublikowanych w „Nature” dowiadujemy się, że oliwa działa silnie przeciwzapalnie i regenerująco na mięśnie.

2. Utrata wagi: olej kokosowy

1 łyżka stołowa to: 117,5 kcal, 0 g białka, 0 g węglowodanów, 13,5g tłuszczu

Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzą, że olej kokosowy pomaga zwiększyć ilość spalanych kalorii.

3. Przed treningiem: olej lniany

1 łyżka stołowa to: 124 kcal, 0 g białka, 0 g węglowodanów, 14 g tłuszczu

Składniki zawarte w tym oleju ułatwią nam wykorzystanie energii z każdej cząsteczki węglowodanów, które zjadamy podczas posiłku.

4. Na wolny dzień: olej rzepakowy

1 łyżka stołowa to: 124 kcal, 0 g białka, 0 g węglowodanów, 14 g tłuszczu

 Ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że możesz na nim smażyć w wysokiej temperaturze, a jedzenie nie będzie nasiąkało tłuszczem.

5. Po treningu: olej palmowy

1 łyżka stołowa to: 121 kcal, 0g białka, 0 g węglowodanów, 14 g tłuszczu

Ma skromne 2 g tłuszczów nasyconych, a reszta to zdrowe dla serca tłuszcze nienasycone, które są sojusznikiem Twojego sześciopaku.

MH 08/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Urozmaicamy klasyczny stek z dodatkiem sezonowych grzybów. Nieskomplikowane, niskokaloryczne i wysokobiałkowe danie, które mógłbyś jeść codziennie, powinno być największym hitem na Twojej kulinarnej liście przebojów. Smacznego!<br /><br /><a href="/dieta/Zdrowie-na-talerzu-przepis-na-stek-z-grzybami,6369,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-02 12:40:50
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij