Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na stek wołowy w stylu azjatyckim

Ten stek, z dodatkiem palącego sosu chili, świeżego awokado i słodkiego miodu smakuje jak kulinarny Mount Everest. Gwarantujemy, że gdy raz zaczniesz wspinaczkę, nie będziesz chciał jej skończyć. Sprawdź kuchnię azjatycką, jakiej do tej pory nie znałeś!

2015-07-09
stek po azjatycku fot. Charles Masters

Tajna broń: patelnia grillowa

Steki najlepiej przyrządzać na specjalnych grillowych patelniach. Smażenie na tłuszczu i zwykłej patelni to niemal profanacja. Nowoczesne patelnie do grilla są przystosowane także do gotowania na popularnych w Polsce płytach indukcyjnych. Koszt takiej patelni to od 100 do 200 zł.

Składniki na 1 porcje:

• 1 porcja wołowego steku

• sól i pieprz do smaku

• 2 łyżeczki miodu

• 1 łyżka pikantnego sosu chili

• ½ łyżki sody i sosu sojowego

• sok z 1 limonki

• ¼ szklanki oleju rzepakowego

• 1 paczka rzeżuchy lub sałaty

• 4 pomidorki cherry

• 1 mała, czerwona cebula pokrojona w plasterki

• 1 awokado pokrojone w kostkę

• ½ zielonego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki

• garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Minuty 0-11. Usmaż stek. Przygotuj patelnię grillową. Jeśli masz żeliwną, jest OK. Rozgrzej ją do średniej temperatury i podsmażaj stek z każdej strony około 3-4 minut. Wcześniej dopraw mięso solą i pieprzem (wedle uznania). Pamiętaj jednak, że wschodnia kuchnia jest dość pikantna. Stek pokrój cienko w poprzek włókien.

Minuty 12-15. Przygotuj dressing. W czasie gdy mięso stygnie, Ty przygotuj sos. Połącz miód, ostry sos chili, sos sojowy i sok z limonki z odrobiną pieprzu. Wszystko mieszaj w misce, powoli dolewając olej.

Minuty 16-19. Ułóż sałatę. W dużej misce wymieszaj stek z porwanymi liśćmi sałaty. Dodaj pomidorki koktajlowe, posiekaną kolendrę i dressing.

Wartości odżywcze: energia 462 kcal, białko 34 g, tłuszcze 30 g, węglowodany 15 g (5 g błonnik)

MH 01/13

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Ten stek, z dodatkiem palącego sosu chili, świeżego awokado i słodkiego miodu smakuje jak kulinarny Mount Everest. Gwarantujemy, że gdy raz zaczniesz wspinaczkę, nie będziesz chciał jej skończyć. Sprawdź kuchnię azjatycką, jakiej do tej pory nie znałeś.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-stek-wolowy-w-stylu-azjatyckim,5640,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-26 08:10:08
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij