Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Kotlet schabowy: przepis w wersji MH

Polska kuchnia jest ciężkostrawna i niezdrowa? Wolne żarty! Zobacz, ile korzyści przyniesie Ci zjedzenie naszego narodowego dania - schabowego.

Marek Girulski 2016-11-23
schabowy

Kapusta

To surówka banalnie prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i bogata w wit. C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz wit. B12 – która poprawia nastrój i rozjaśnia umysł. Jak sugerują najnowsze badania, kiszona kapusta może wspomagać organizm w walce z nowotworami. Nie dodawaj do niej marchewki, bo wypłukuje z kapusty wit. C.  

Panierka

OK, mąka i bułka tarta dużo ze zdrową dietą wspólnego nie mają, ale nie zapominaj o tym, że w panierce jest też jajko – bogate źródło niezbędnych człowiekowi aminokwasów, minerałów oraz witamin. I wbrew pozorom, jajko wcale nie jest cholesterolową bombą. Wręcz przeciwnie, zawiera lecytynę, która rozpuszcza tłuszcze i zmniejsza ich cząsteczki w krwiobiegu, a jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Mięso

Cenimy wołowinę za to, że ma dużo kreatyny, i mięso drobiowe – za niską zawartość tłuszczu, ale szacunek należy się również wieprzowinie. Dlaczego? „Świnia to zwierzę bardzo bliskie genetycznie człowiekowi, dlatego białko z mięsa wieprzowego jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm”– wyjaśnia dr Tadeusz Stefaniak z wrocławskiej AWF. A ponieważ w 100g schabu jest aż 21g czystego białka, kotlet schabowy jest świetnym źródłem paliwa dla Twoich mięśni.

Koperek

Świeży, drobno posiekany jest nie tylko aromatycznym dodatkiem do ziemniaków, szczególnie młodych, ale ma też sporo dietetycznych atutów. Jest zasobny w wit. C, B1, B2 i PP oraz flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Jedzenie koperku przeciwdziała kolce, ułatwia trawienie i neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust.  

Ziemniaki

Ziemniaczane bulwy w rozsądnych ilościach nie tuczą, są lekkostrawne i dostarczą Ci energii w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów. Kartofle są też bogate w wit. Coraz błonnik, który reguluje pracę jelit. Naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności w Norwich ustalili ponadto, że ziemniaki zawierają kukoaminy –substancje, które obniżają ciśnienie krwi. Najlepiej gotować je w mundurkach lub na parze, by nie straciły swoich cennych wartości odżywczych.

schabowy

Tego potrzebujesz:

  • 50 dkg schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia, np. rzepakowy
  • szczypta soli / szczypta pieprzu
  • łyżka masła

Tak to zrobisz:

1. Mięso opłucz pod kranem letnią wodą i na desce do krojenia pokrój je na plastry grubości 1 centymetra. Z 0,5 kg mięsa powinieneś otrzymać 4 kotlety.

2. Włóż po kolei każdy plaster schabu do plastikowego woreczka albo między dwa kawałki folii. Dzięki temu po rozbiciu ich tłuczkiem nie będziesz musiał czyścić ścian i podłogi kuchni z drobin mięsa. Nie oszczędzając sił, rozbij kotlety dokładnie, aby zmniejszyły swoją grubość o połowę.

3. Każdy kotlet oprósz odrobiną soli i pieprzu. Nie musisz używać żadnych gotowych przypraw ani panierek do kotletów, bo zawierają sporo soli i sztucznych substancji smakowych.

4. Na płaski, duży talerz wysyp mąkę i obtaczaj w niej kotlety, pokrywając je równomiernie białą warstwą. Następnie strzepnij z nich nadmiar mąki.

5. Wbij jajko do głębokiego talerza albo dużej, płaskiej miski i dokładnie je rozbełtaj, aby otrzymać możliwie jednolitą masę. Na drugi duży talerz wysyp bułkę tartą.

6. Teraz obtaczaj kotlety starannie w jajku. Następnie od razu przełóż je na talerz z bułką tartą i równie dokładnie obtocz je w tym składniku panierki.

7. Na patelnię wlej olej, tak aby pokrył dno naczynia, i rozgrzej go na średnim ogniu. Żeby sprawdzić, czy tłuszcz osiągnął już odpowiednią temperaturę, nałóż na patelnię odrobinę bułki tartej zmieszanej z jajkiem. Jeśli zacznie skwierczeć – można smażyć kotlety. Każdy schabowy smaż z obu stron, do momentu aż panierka się zezłoci.

8. Jeśli nie liczysz każdej kalorii, możesz na ostatnią minutę smażenia położyć na kotlety trochę masła – aby dodatkowo poprawić ich smak. A jeśli się odchudzasz, skrop kotlety kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, aby podkreślić smak mięsa. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij