Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na polędwiczki wieprzowe z kaszą gryczaną

Prostota składników i łatwość wykonania łączą się w tym daniu z zaskakującą mieszaniną smaków i aromatów. O walorach odżywczych, które stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka i węglowodany złożone już nie wspominając. Prawdziwy kuchenny szlagier!

MH 2015-07-01
gryczane polędwiczki Jacek Heliasz, Restauracja Dinette Sky Tower Wrocław

Gotuj z mistrzem

Paweł Bieganowski to pasjonat i samouk, wielbiciel lekkiej, niebanalnej kuchni. Swoje powołanie odkrył, gdy przypadkiem trafił do pracy w restauracji Alberta Roux w Amsterdamie i został tam parę lat. Po powrocie do Polski pracował jako zastępca szefa kuchni w restauracji Mosaiq, skąd odszedł, decydując się współtworzyć wrocławską markę Dinette.

Ile to kosztuje?    

  • 1 porcja w restauracji: 43 zł    
  • 1 porcja w domu: 17 zł    

Czas przygotowania: 25 min

Składniki na 2 porcje:

  • 300-400 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 upieczone buraki
  • 1 świeża brzoskwinia (ew. gruszka)
  • kilka listków bazylii

Marynata:

  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine  

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę pokrój pod kątem na medaliony o grubości około 1,5 cm, a następnie natrzyj z obu stron marynatą z tymianku, czosnku i oliwy; odstaw do lodówki. Buraki wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i upiecz. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz.

2. Przygotuj dressing do salsy z buraków i brzoskwini: miód połącz z octem balsamicznym i – powoli mieszając rózgą – dodawaj olej, aż uzyskasz konsystencję gęstego dressingu. Buraki i brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój w średniej grubości kostkę i połącz z dressingiem.

3. Ugotowaną wcześniej kaszę przełóż do rondelka, a następnie dodaj musztardę i śmietanę. Uważając, żeby nie przypalić kaszy od spodu, delikatnie mieszaj, aż kasza się zagrzeje. W tym samym czasie lekko posól medaliony i smaż na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju około 1-2 minut z każdej strony.

4. Na talerz wyłóż kaszę gryczaną, następnie połóż medaliony z polędwiczki (zamiast zwykłej patelni możesz użyć patelni grillowej – mięso powinno być przyrumienione i soczyste) oraz salsę z buraka i brzoskwini. Całość posyp posiekaną, świeżą bazylią.

Sprawdź też:

Kurczak z białą fasolą i pikantnymi papryczkami

Pierś kurczaka z farszem

Gulasz z chorizo i szpinakiem

Kurczak curry w stylu tajskim

Ciasto francuskie z wołowiną i rukolą

MH 10/2012

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Prostota składników i łatwość wykonania łączą się w tym daniu z zaskakującą mieszaniną smaków i aromatów. O walorach odżywczych, które stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka i węglowodany złożone już nie wspominając. Prawdziwy kuchenny szlagier!<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-poledwiczki-wieprzowe-z-kasza-gryczana,6002,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-27 11:57:33
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij