Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami

Pospolita pieczarka to także grzyb, zdziwiony? I wbrew obiegowej opinii nie składa się jedynie z wody – pieczarki są bogate w witaminy z grupy B, witaminę D oraz fosfor, selen, żelazo i miedź. Ale najlepszy w nich jest smak, który zwykły filet z kurczaka zmienia w smakowity obiad.

2015-05-12
kurczak z pieczarkami fot. Vankad, 2015, shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

4 filety z piersi kurczaka

4 łyżki mąki pszennej

4 plasterki wędzonej szynki lub bekonu

10 pieczarek

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka oliwy z oliwek

3/4 szklanki słodkiego wina, np. Marsala

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Rozbij lekko tłuczkiem oczyszczone z błony i skóry filety. Przekrój je na połowy i dopraw solą z pieprzem. Do miski wsyp mąkę i dorzuć do niej pokrojone filety, tak by mąka przykryła je ze wszystkich stron.

2. Rozgrzej na średnim ogniu teflonową patelnię z oliwą. Wrzuć kurczaka, smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż zrobią się złotobrązowe. Nie wypełniaj patelni na maksa – lepiej smażyć partiami, na raty. Przełóż mięso na talerz i trzymaj w ciepłym piekarniku.

3. Na patelnię wrzuć plasterki szynki i smaż, aż zrobią się chrupkie, 1-2 minuty. Dorzuć pokrojone w cienkie plastry grzyby i doprowadź do zbrązowienia.

Wlej wino i bulion, drewnianą łyżką zdrap to, co przywarło do dna patelni, i gotuj, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Posól, popieprz, dorzuć pietruszkę i wylej na mięso.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 401 kcal, białko 38 g, tłuszcze 10 g

Na grzyby!

Nikt nam nie każe objadać się nimi codziennie i kilogramami, bo są dość ciężkostrawne, ale sezon trzeba wykorzystać.

1. Pieczarki

Na te hodowlane sezon jest zawsze, ale wypróbuj brązowe zamiast białych. Są dużo bardziej aromatyczne i mają zdecydowany, grzybowy smak.

2. Kurki

Bardzo cenione za smak, aromat i chrupkość. Zawierają dużo witaminy a w postaci karotenu oraz witamin b1 i b2. Smażyć je trzeba krótko, bo twardnieją.

3. Borowiki

Najlepszy z najlepszych jako świeży, marynowany lub suszony. Idealny do sosów.

MH 08/10

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij