Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Przepis na łososia ze szparagami

Kwasy omega-3 – mamy prawdziwe szczęście, że jedna z najzdrowszych substancji świata nie ukryła się w cynaderkach czy byczych jądrach, lecz w delikatnym mięsie z łososia. Łącząc je ze szparagami, stworzysz wielkie i niespotykanie zdrowe kulinarne arcydzieło!

2015-05-27
łosoś ze szparagami fot. Tiramisu Studio, 2015, shutterstock.com

Składniki:

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu

2 łyżki musztardy z Dijon

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka niesolonego masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki startego parmezanu

pęczek szparagów

4 filety z łososia

Kulinarne patenty

Patelnia grillowa. Świetnym rozwiązaniem w kuchni jest używanie patelni grillowej – daje ten sam efekt, ale bez żywego ognia i rakotwórczego dymu.

Surowe szparagi. Zielone cienkie szparagi można jeść na surowo. Użyj obieraczki do warzyw i zdejmij włókna, polej je oliwą, pokrop sosem z cytryny i posyp świeżo startym parmezanem.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj cukier i masło, wstaw do mikrofalówki na 30 sekund, żeby je roztopić. Dodaj musztardę, miód i sos sojowy. Wymieszaj.

2. Obierz szparagi z włóknistych łodyg, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem. Włóż do żaroodpornego naczynia i do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.

3. W tym samym czasie dopraw łososia solą i pieprzem, rozgrzej resztkę oliwy na patelni o żaroodpornym uchwycie, wrzuć rybę i obsmażaj, aż zbrązowieje, 3-4 minuty z każdej strony. Wykorzystaj połowę zalewy miodowo-musztardowej i posmaruj nią łososia ze wszystkich stron.

Wstaw patelnię do piekarnika na około 5 minut. Mięso powinno bez problemu rozdzielać się na płatki. Wyjmij, posmaruj resztą zalewy i podawaj z pieczonymi szparagami.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 360 kcal, białko 38 g, tłuszcze 17 g

Szparagi rządzą!

Do wyboru są białe, zielone i fioletowe. Dwa ostatnie są bardziej delikatne, ale wszystkie trzy równie doskonałe.

1. Jak kupować szparagi?  

Muszą mieć zamknięte główki, połyskującą skórkę, a końcówki łodyg nie powinny być bardzo zdrewniałe. Po przełamaniu łodygi dowodem na świeżość jest sok.

2. Jak gotować szparagi?

Główki szparagów są dużo delikatniejsze od łodyg, więc najlepiej gotować je w pionie (są specjalne garnki), by główki wystawały i dochodziły w parze. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru: białe 5 minut, zielone 4, fioletowe 2 minuty.

MH 07/10

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Kwasy omega-3 ? mamy prawdziwe szczęście, że jedna z najzdrowszych substancji świata nie ukryła się w cynaderkach czy byczych jądrach, lecz w delikatnym mięsie z łososia. Łącząc je ze szparagami, stworzysz wielkie i niespotykanie zdrowe kulinarne arcydzieło!<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-lososia-ze-szparagami,6588,1"></a>
    Mens Health, 2015-05-27 11:20:50
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij