Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na łososia z curry w stylu tajskim

Po wieczornym treningu to pikantne danie rybne dostarczy Ci solidną porcję białka, którego Twoje mięśnie potrzebują by regenerować się i rosnąć. A curry dodatkowo sprawi, że nabierzesz wigoru w łóżku. Sprawdź nasz przepis na idealny posiłek potreningowy!

2015-05-06
łosoś z curry fot. HLPhoto, shutterstock.com

Sekret szczupłej sylwetki Azjatów tkwi w ich kuchni. A kuchnia tajska jest powszechnie uważana za jedną z najlepszych na świecie. Dania są lekkie, niskokaloryczne, zawierają mnóstwo warzyw i chudego mięsa.

A dodatek aromatycznych i pikantnych przypraw poprawia trawienie. Sam zobacz, że przygotowanie w domu tajskiego dania to nie żadna filozofia.

Dlaczego to jest dobre?

Każda porcja dostarcza Ci 45 g białka i 23 g węglowodanów kosztem zaledwie 390 kcal.

Co ciekawe, tajny składnik odchudzający to nie ryby, tylko kokos. Badania na Uniwersytecie McGill w Kanadzie wykazały, że ludzie na diecie bogatej w tłuszcze pochodzące z tropikalnych owoców spalali 0,3 dodatkowych kcal na minutę.

Tak więc, gdy zbudzisz się rano, po zjedzeniu tego dania, wiedz, że spaliłeś dodatkowe 144 kcal podczas snu.

Składniki:

2 x 200 g filetów z łososia (może być też tuńczyk albo okoń morski)

1 łyżka czerwonej pasty curry

1/4 l mleka kokosowego

garść pokrojonych w plasterki grzybów shiitake

garść chińskiej kapusty pak choy

solidna szczypta brązowego cukru

sok z jednej limonki

łyżka oleju arachidowego

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Połącz pastę curry, mleko kokosowe i brązowy cukier w rondelku. Gotuj na małym ogniu, aż mieszanina nieco zgęstnieje (co powinno zająć około 10 minut), a następnie dodaj połowę soku z limonki. Mieszaj od czasu do czasu.

2. Pokrój pak choy w kawałki na grubość małego palca i ugotuj na parze, aż będą miękkie, ale jędrne w środku. Odcedź i odłóż na miseczkę. Jeżeli nie masz kapusty pak choy, możesz użyć kapusty pekińskiej albo dużych liści szpinaku.

3. Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużej patelni. Następnie oprósz przyprawami filety i ułóż je na patelni skórą w dół. Smaż je przez 4-5 minut, aż skóra stanie się złota i chrupiąca. Następnie odwróć je i smaż przez następne 2-3 minuty.

4. Wyjmij filety z patelni i wrzuć grzyby shiitake, kapustę pak choy i resztę soku z limonki. Duś przez 3 minuty. Ułóż warzywa na dwóch talerzach, a na tym umieść filety. Wszystko polej wcześniej przygotowanym sosem curry.

MH 05/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Po wieczornym treningu to pikantne danie rybne dostarczy Ci solidną porcję białka, którego Twoje mięśnie potrzebują by regenerować się i rosnąć. A curry dodatkowo sprawi, że nabierzesz wigoru w łóżku. Sprawdź nasz przepis na idealny posiłek potreningowy!<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-lososia-z-curry-w-stylu-tajskim,6500,1"></a>
    Mens Health, 2015-05-06 11:52:34
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij