Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na linguini z małżami i bekonem

Włoska pasta frutti di mare z kawałkami bekonu – tak stuningowane danie jest bardziej aromatyczne, ma więcej smaku, ukrytego białka i robi się je w kilkanaście minut, jedną ręką i z zawiązanymi oczami. Sprawdź przepis na makaron jakiego do tej pory nie znałeś!

2015-04-16
linguini z małżami fot. Charles Masters

Składniki na 4 porcje:

4 plastry bekonu

2 ząbki czosnku

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

1 opakowanie makaronu linguini

1 szklanka białego wytrawnego wina

250 g mrożonych małży

1 garść posiekanej natki pietruszki

1 szczypta suszonej papryki chili

1 czerwona cebula

Sposób przygotowania:  

1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć na nią pokrojone w kostkę plasterki bekonu. Smaż kilka minut do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a bekon zbrązowieje. Mieszaj od czasu do czasu. Łyżką cedzakową przełóż mięso na talerz obok.

2. Na pozostały tłuszcz na patelni wysyp drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Smaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj chili. Przelej małże gorącą wodą, pozwól im ociec i wrzuć na patelnię.

Mrożone małże możesz zastąpić mrożonymi krewetkami lub mieszanką owoców morza. Też są świetne po krótkim gotowaniu. Następnie zalej wszystko winem i gotuj, aż wino odparuje do 1/4 objętości, czyli około 10 minut.

3. Podczas gdy małże się gotują, nastaw duży garnek z posoloną wodą na makaron. Ugotuj go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zamiast linguini możesz użyć innego makaronu, na przykład spaghetti lub fettucinni. Najważniejsze, by był pełnoziarnisty i ugotowany al dente.

Odsącz makaron, zostawiając kubek wody po nim. Wrzuć makaron na patelnię, dodaj usmażony bekon, garść posiekanej natki pietruszki i połowę kubka wody po makaronie. Mieszaj i smaż około pół minuty.

Jeżeli makaron wydaje Ci się zbyt suchy, dolej pozostałą wodę z kubka. Podawaj natychmiast.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

Energia 472 kcal

Białko 27 g

Tłuszcze 8 g

Węglowodany 63 g,

Błonnik 13 g.

MH 03/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Włoska pasta frutti di mare z kawałkami bekonu ? tak stuningowane danie jest bardziej aromatyczne, ma więcej smaku, ukrytego białka i robi się je w kilkanaście minut, jedną ręką i z zawiązanymi oczami. Sprawdź przepis na makaron jakiego do tej pory nie znałeś!<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-linguini-z-malzami-i-bekonem,6453,1"></a>
    Mens Health, 2015-04-20 14:10:45
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij