Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis na kurczaka po myśliwsku

Pollo cacciatore – krzepkie danie prosto ze słonecznej Itali. Rozgrzewajace, z dużą ilością budującego Twoje mięśnie białka – w sam raz na zakończenie ciężkiego i męczącego dnia. A do tego banalne w wykonaniu. Sprawdź nasz przepis na kurczaka!

2015-05-22
przepis na kurczaka fot. FomaA, 2015, shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

8 udek kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 czerwona papryka

1 średnia cebula

1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

1,5 szklanki bulionu z drobiu

10-12 czarnych oliwek

2 puszki całych pomidorów

2 łyżki natki pietruszki

szczypta chili

Kulinarne patenty

Czerwona papryka. Ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Dojrzała ma słodko-kwaśny smak, ale jeżeli chcesz go podostrzyć, usuń gniazda nasienne, lecz do gotowania wrzuć pestki razem z papryką

Sposób przygotowania: 

1. Rozgrzej w głębokiej patelni oliwę. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wrzuć go skórą do dołu. Od czasu do czasu obracaj, aż mięso będzie brązowe i chrupkie z każdej strony (ok. 8-10 minut). Odłóż go na bok.

2. Zmniejsz ogień pod patelnią. Wrzuć pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę, połówki oliwek, zmiażdżony czosnek, chili i gotuj 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dolej wino, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, aż lekko odparuje.

3. Wlej gorący bulion i dodaj posiekane pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Włóż mięso (tym razem skórką do góry), zmniejsz ogień na średni i gotuj kolejne 20 minut.

4. Sos powinien zgęstnieć i zredukować się do połowy. Wylej na talerz polentę (przepis poniżej), pozwól jej nieco ostygnąć i wyłóż na nią przygotowane danie. Całość posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 490 kcal, białko 35 g, tłuszcze 29 g, węglowodany 15 g

Polenta rządzi!

Włoski ludowy klasyk ma konsystencję mamałygi i jest robiony z mąki lub drobnej kaszki kukurydzianej.

1. Polenta - przepis

1,7 l wody zagotować z solą. Podczas wrzenia stopniowo dosypywać 250 g mąki i stale mieszać. Gotować 40 min, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

2. Jak jeść polentę

Zmoczyć wodą dużą drewnianą deskę, wylać na nią polentę, wyrównać boki szpatułką i odczekać 5 min. Podawać do mięs z sosami lub z roztopionym serem. Jeżeli pozwolisz jej stężeć, to posmarowana oliwą smakuje świetnie z patelni lub grilla.

MH 10/10 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij