Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Przepis na kurczaka curry w stylu tajskim

Łagodność i słodycz mleczka kokosowego, połączone z ostrością pasty curry i aromatycznym kurczakiem – mieszanka idealna. Białko zawarte w piersi z kurczaka zbuduje Twoje mięśnie, curry zaś, podkręcając metabolizm, przyczyni się do jeszcze szybszego spalania tłuszczu.

MH 2015-06-19
tajskie curry z kurczakiem fot. Lucas Zarebinski

Oprócz czerwonej pasty curry, w sklepach znajdziesz jeszcze zieloną i żółtą pastę. Wszystkie są powszechnie wykorzystywane w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Różnią się głównie ostrością – ze względu na ilość papryczek chili – ale wszystkie świetnie pasują do kurczaka i mleczka kokosowego. Wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada. 

Departament Smaku MH przypomina: dla zrównoważenia ostrości curry świetnie nadaje się lekkie, jasne piwo, choć niektórzy stawiają na białe wytrawne wina z Alzacji lub nieśmiertelne, dobrze schłodzone, wytrawne Chardonnay.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oleju arachidowego lub canola
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru
  • 1 duża cebula (w plasterkach)
  • 1 łyżka tajskiej pasty curry
  • 1 kubek bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 słodki ziemniak (w kostkach)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 500 g piersi z kurczaka bez skóry (w kostkach)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra lub bazylia

Sposób przygotowania:

Minuty 0-8: Przygotuj bazę. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj czosnek, imbir, cebulę i smaż, aż zmiękną (około 5 minut). Dodaj pastę curry, smaż i mieszaj przez minutę. Dolej bulion i odtłuszczone mleczko kokosowe. Mieszaj i zmniejsz ogień.

Minuty 9-23: Przygotuj curry. Doprowadź miksturę do krótkiego wrzenia i dodaj słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotuj 5 minut. Wrzuć fasolkę i kostki kurczaka. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany.

Dobrym sposobem na zrobienie jeszcze bardziej aromatycznego kurczaka jest szybkie przesmażenie go, zanim zacznie się go gotować. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, wrzuć mięso na duży ogień, dodaj łyżkę pasty curry i obsmażaj szybko, mieszając.

Minuty 24-25: Dokończ dzieło. Dodaj sok z limonki i (opcjonalnie) sos rybny. Podawaj z ugotowanym brązowym lub białym ryżem, posyp posiekaną świeżą kolendrą lub bazylią.

Wartości odżywcze: energia 500 kcal, białko 24 g, tłuszcze 29 g, węglowodany 34 g (2 g błonnik)

Jak spalić kalorie z tajskiego kurczaka?

Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.

  • Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.
  • Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.
  • Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.
  • Skakanka - poskacz 40 minut.

MH 07/2013

Męskie przepisy: antrykot

Zdrowe tłuszcze: wszystko o olejach roślinnych

25 produktów najlepszych dla Twojej formy

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Łagodność i słodycz mleczka kokosowego, połączone z ostrością pasty curry i aromatycznym kurczakiem ? mieszanka idealna. Białko zawarte w piersi z kurczaka zbuduje Twoje mięśnie, curry zaś, podkręcając metabolizm, przyczyni się do jeszcze szybszego spalania tłuszczu.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-kurczaka-curry-w-stylu-tajskim,5411,1"></a>
    Mens Health, 2016-03-14 10:46:11
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij