Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na kukurydzę z grilla z masłem miso

W amerykańskich filmach nieomylnym znakiem, że to już lato, są dzieci w ogrodniczkach objadające się słodką, gotowaną kukurydzą na werandzie. My proponujemy Ci ją, tyle że w wersji pro - z grilla, z dodatkiem dwóch rodzajów masła.

MH 2015-07-03
fot. Stephen Lewis

Grillowanie wydobędzie z ziaren kukurydzy całą naturalną słodycz. Pamiętaj tylko, że tak jak mięso lub ryba, świeża kukurydza stanie się twarda i sucha, jeśli za długo przytrzymasz ją na ruszcie. Wyeliminujesz to ryzyko, pozwalając jej najpierw podgotować się we własnych liściach, a dopiero później wrzucając obraną kolbę na ruszt - dosłownie na chwilkę.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kolby kukurydzy
  • ¼ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki białego miso

Sposób przygotowania:

1. Obierz kukurydzę z liści, ale nie odrywaj ich od podstawy kolby. Usuń nici z kukurydzy. Zawiń kolbę z powrotem w liście, a następnie zamocz w zimnej wodzie na 5 minut przed grillowaniem.

2. Przygotuj masło miso: wymieszaj ze sobą masło i białe miso do uzyskania gładkiej masy. Odstaw.

3. Rozgrzej grill. Połóż kolby w liściach na ruszt - na około 10 minut. Obracaj je delikatnie co kilka minut. Kukurydza ugotuje się na parze wewnątrz liści. Wtedy obierz kolby i ułóż je z powrotem na ruszcie. Grilluj, obracając je co jakiś czas, aż nabiorą złocistego odcienia - przez około 5 minut. Przenieś kukurydzę na talerze i natrzyj grubo masłem miso. Gotowe do podania.

Lubisz grillować? Sprawdź też:

Wieprzowinę z grilla na ostro

Krewetki z grilla w sosie chrzanowym

Grillowaną makrelę w sosie z ziaren zielonego pieprzu

Pieczone żeberka

Kurczaka w przyprawach po peruwiańsku

Ostre meksykańskie tacos

MH 07/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    W amerykańskich filmach nieomylnym znakiem, że to już lato, są dzieci w ogrodniczkach objadające się słodką, gotowaną kukurydzą na werandzie. My proponujemy Ci ją, tyle że w wersji pro - z grilla, z dodatkiem dwóch rodzajów masła.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-kukurydze-z-grilla-z-maslem-miso,5739,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-13 07:59:11
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij