Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na krewetki w stylu chińskim

To danie to świetna okazja do opanowania chińskiej sztuki smażenia stir-fry, która pozwala zachować w potrawach wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe. A jest o co walczyć, bo krewetki to smakowity kąsek i prawdziwa kopalnia białka dla Twoich mięśni.

2015-05-20
krewetki fot. Filk, 2015, shutterstock.com

Składniki:

1 łyżka sosu sojowego

1/2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

1/2 łyżki skrobii kukurydzianej

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku

1/2 łyżki startego, świeżego imbiru

1 czerwona papryka

1/2 kg średniej wielkości krewetek

1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych

1 gruby szczypior

Kulinarne patenty

1. Skrobia kukurydziana

Jest niezastąpiona w chińskiej kuchni. Używa się jej do wiązania sosów, nadawania im konsystencji i smaku.

2. Zielony szczypior

Nadaje się świetnie do garnirowania dań, a jego posiekane, białe części – podobnie jak cebula – dodają aromatu i smaku podczas gotowania.

3. Krewetki

Świeże lub mrożone, należy obrać z pancerzyków (zostawiając końcówkę ogona) i oczyścić z resztek przewodu pokarmowego (czarna żyłka na spodzie).

Jak zrobić:

1. Połącz w misce sos sojowy, sok pomarańczowy, ocet, skrobię oraz cukier i dobrze wymieszaj.

2. Postaw na wysokim ogniu wok lub inny duży garnek z grubym dnem. Wlej olej, a kiedy zacznie lekko dymić, wrzuć drobno posiekany czosnek, chili, imbir i posiekane, białe części szczypioru.

3. Smaż przez 30 sekund, stale mieszając i nie dopuszczając do zbrązowienia. Dorzuć pokrojoną w kostki paprykę i smaż 1 minutę, ciągle mieszając.

Wsyp krewetki i orzeszki, smaż około 3 minut, aż krewetki staną się różowe. Wlej sos, gotuj jeszcze 30 sekund, aż sos dokładnie otoczy krewetki. Podawaj z brązowym ryżem, posypane zielonym szczypiorem i orzeszkami.

Wartości odżywcze dla 1 porcji: energia 360 kcal, białko 34 g, węglowodany 16 g, tłuszcze 19 g

Kung Pao

Ten słodko-ostry sos pasuje doskonale do niektórych owoców morza, ale podaje się go także w innych postaciach.

1. Pierś z kurczaka

Możesz wykorzystać filet z piersi kurczaka, pokrojony w niedużą kostkę lub skrzydełka. Wymaga to jednak nieco dłuższego czasu smażenia niż krewetek.

2. Wieprzowina

Najlepszy będzie schab pokrojony w małą kostkę lub w niewielkie słupki. On także wymaga dłuższej obróbki, więc rozpocznij stirfry od niego, a później dorzuć resztę składników.

MH 06/10 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij