Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na jagnięcinę z grilla w sosie jogurtowo-miętowym

Oto propozycja dla tych, którym nieśmiertelny kurczak i karkówka z grilla zdecydowanie się już znudziły. Grillowany comber jagnięcy z wybornym sosem i grillowaną fasolką szparagową - danie zachwycające smakiem i banalnie proste do zrobienia.

2015-07-31
comber jagnięcy, jagnięcina fot. shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

szklanka jogurtu greckiego 2%

¼ szklanki oliwy z oliwek extra-virgin

2 łyżki octu winnego

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki cukru

¼ szklanki posiekanych liści mięty

comber jagnięcy (4 kawałki po ok. 200 g)

świeżo zmielona papryka

sól

Sposób przygotowania:

1. Jogurt, oliwę, ocet winny, musztardę Dijon, cukier oraz miętę włóż do miski, a następnie zmieszaj do konsystencji sosu. Całość przypraw solą oraz świeżo zmieloną papryką. Miskę z sosem przykryj folią i schowaj do lodówki, ale nie przechowuj jej tam dłużej niż 4 godziny.

2. Rozpal grilla do średniej temperatury, z uwzględnieniem obszarów o niższej temperaturze (wystarczy, że w pewnych częściach paleniska wysypiesz mniej węgla). Jagnięcinę przypraw solą oraz świeżo zmieloną papryką, a następnie grilluj mięso pod przykryciem w średniej temperaturze, często obracając, dopóki mięso nie będzie z obu stron upieczone (zajmie to około 7 minut na obie strony).

Przełóż mięso do strefy niższej temperatury i pozostaw je tam 10-15 minut, by miało okazję dojrzeć. Po tym czasie mięso przełóż na talerz, odczekaj 5 minut, dodaj sos i podawaj.

Grilluj zielone: fasolka szparagowa z grilla

Umyj i obierz (odetnij końcówki) 0,5 kg fasolki szparagowej. W dużej misce wymieszaj fasolkę z jedną łyżką oliwy extra-virgin, a następnie przypraw solą i świeżo zmieloną papryką.

Grilluj w strefie średniej temperatury, w specjalnym koszyku do grillowania warzyw, przerzucając zawartość koszyka od czasu do czasu. Po 3-5 minutach, gdy fasola będzie już zrumieniona i chrupiąca, wyłóż ją na talerz, polej oliwą z oliwek i podawaj z jagnięciną.

Więcej przepisów na aromatyczne i pełne smaku mięsa zrobione techniką BBQ znajdziesz w najnowszym, sierpniowym numerze Men' Health, który od piątku 24 lipca jest już w sprzedaży! Przejrzyj jego zawartość tutaj: Men's Health 08/2015.

MH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Oto propozycja dla tych, którym nieśmiertelny kurczak i karkówka z grilla dały się we już znaki. Grillowany comber jagnięcy z wybornym sosem i grillowaną fasolką szparagową - danie banalne w wykonaniu, które zachwyci każdego swoim smakiem.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-jagniecine-z-grilla-w-sosie-jogurtowo-mietowym,7081,1"></a>
    Mens Health, 2015-07-31 17:29:19
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij