Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

3


OCEŃ
5.0

Przepis na indyka z curry

Posiłek idealny? Prawdopodobnie tak. Bogaty w białko indyk, podkręcające metabolizm curry, wartościowe węglowodany z ryżu oraz zastrzyk witamin z warzyw. Niewiele w tym wszystkim tłuszczu, smak wyborny, a całość banalnie prosta w przygotowaniu.

MH 2015-07-29
indyk, curry fot. shutterstock.com

Składniki na 4 porcje:

laska cynamonu

łyżeczka kminku

4 cebule

imbir

2 ząbki czosnku

zielona papryczka chili

po 1 łyżeczce: kurkumy, kolendry i garam masali

4-6 pomidorów

½ puszki mleka kokosowego

mięso indyka

4 szklanki ryżu 

Sposób przygotowania:

1. Istnieje wiele odmian curry, ale ta wersja z 27 g białka sprawi, że Twój metabolizm ruszy jak torpeda. Na oleju podsmaż czosnek, cynamon i kminek. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj pokrojoną cebulę i szczyptę soli – podsmaż w małej ilości tłuszczu. Kminek jest bogaty w żelazo, które doda Ci energii.

2. Wymieszaj starty imbir, posiekany czosnek i chili – smaż na odrobinie oleju przez 2 min, a następnie dodaj pozostałe przyprawy i potrzymaj na patelni jeszcze minutę. Dorzuć zmiksowane pomidory, duś przez 2-3 min, po czym dodaj mleko kokosowe i duś jeszcze raz tyle.

3. Dołóż wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę mięso indyka – dosłownie na minutę. Oprócz tego, że indyk jest jednym z najchudszych źródeł białka, zawiera sporo tryptofanu – związku, który ułatwia zasypianie. Serwuj z ryżem i odpuść sobie liczenie baranów.

Co daje indyk z curry?

rozkręca metabolizm

oczyszcza wątrobę

obniża cholesterol

wyostrza umysł

napędza wzrost mięśni

chroni mózg

wykańcza kaca

wygrywa z infekcjami

zapewnia energię 24/7

dojesz następnego dnia

zwiększa płodność

poprawia trawienie

zrobisz w 30 minut

zużywa resztki z lodówki

obniża ciśnienie 

MH 0514

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij