Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.6

Przepis na idealny stek wołowy

Koniec kulinarnego teoretyzowania, koniec z chowaniem się po krzakach – pora podjąć rękawicę. Sprawdzamy się w boju. Pora na wołowinę, czyli to, co tygryski (my zresztą też) lubią najbardziej. Od nas dostajesz wypróbowany przepis na stek. Reszta należy do Ciebie.

Marek Alchimowicz 2015-07-16
Przepis na idealny stek wołowy fot. Misha Gravenor

Sam na sam w kuchni

Mięsożerni drapieżnicy lubią jeść w samotności. Oglądanie programów kulinarnych w telewizji – których skądinąd jest zatrzęsienie na każdym kanale – przypomina trochę oglądanie pornografii w sieci. Niby fajne, ale nie do końca. Łączy je przede wszystkim jedno: więcej czasu poświęcamy na oglądaniu gotowania czy seksu niż na samo gotowanie i seks. To głupie i nie ma na to innego słowa.

Postanowiliśmy więc wrócić do realu, odnaleźć właściwe proporcje i postawić prawdziwe wyzwania. Tylko gotując samemu, można sprawdzić swoje umiejętności, a jeżeli jeszcze ma się umiejętność czytania ze zrozumieniem, sprawa robi się łatwiejsza, niż wygląda. Nasi szefowie kuchni przeprowadzą Cię, krok po kroku, po kuchennym polu minowym i gwarantują pełne kulinarne zwycięstwo. Order Virtuti Culinari już na Ciebie czeka.

Gdy gotujesz tylko dla siebie, nie musisz specjalnie kombinować. Wrzuć na patelnię kilka warzyw, które masz w lodówce, podsmaż na oliwie, wbij jajko lub dwa na sadzone i gotowe.

Średnio wysmażony stek z patelni

Stosunek przyjemności z jedzenia do włożonej robocizny i czasu jest w tym przypadku zadziwiająco korzystny na rzecz przyjemności. To nie zdarza się często i trzeba to wykorzystać.

Składniki:

  • 250 g steku z łopatki
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska, gruboziarnista, świeżo mielony czarny pieprz 
  • 4 łodygi świeżego tymianku i/lub oregano
  • 1/2 torebki szpinaku baby

Sposób przyrządzania:

1. Opłucz mięso i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Posyp je z obu stron solą i pieprzem. Odstaw.

2. Rozgrzej mocno żeliwną patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Skrop ją oliwą, rozprowadź ją na całej powierzchni i połóż mięso. Smaż z jednej strony, aż zbrązowieje – 5-6 minut.

3. Obróć stek na drugą stronę i przesuń go ze środka patelni na jej brzeg. W wolnym miejscu po drugiej stronie patelni roztop masło, wrzuć posiekane zioła i czosnek. Zamieszaj. By uzyskać średni stopień wysmażenia, trzymaj stek na patelni ok. 4 minut.

4. Przełóż stek z patelni na folię aluminiową, dodaj 2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na kilka minut. Odlej trochę tłuszczu i wsyp szpinak. Wymieszaj i przykryj na 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. 

Czas na smak

Polewanie steku sosem własnym sprawia, że mięso ma intensywniejszy smak oraz jest ładniej i równomierniej opieczone.

1. Po odwróceniu steku na drugą stronę przesuń go na brzeg patelni. Pod ręką zgromadź to, co doda mięsu aromatu – zmiażdżone ząbki czosnku, gałązki tymianku lub rozmarynu, ziarenka pieprzu.

2 Chwytając rączkę rękawicą kuchenną lub ścierką tak przechyl patelnię, aby skwierczący sos znalazł się po jednej stronie. Dodaj masło i aromatyczne dodatki.

3. Dużą łyżką zbierz sos z patelni i polewaj nim stek, aż mięso nim nasiąknie. Po zdjęciu mięsa z patelni przełóż je na aluminiową folię, dodaj jeszcze 1-2 łyżki sosu, zawiń i odstaw na 2-3 minuty.

Łatwiejszy szpinak

Nie musisz przygotowywać szpinaku osobno. Wystarczy, że przełożysz stek na deskę do krojenia, odlejesz z patelni większość tłuszczu i wrzucisz na nią pół paczki szpinaku (wcześniej usuwając z niego zdrewniałe części). Podgrzewaj liście na średnim ogniu, stale je mieszając, aż ściemnieją i zmiękną. Sos z patelni nada im dodatkowego smaku. Na koniec dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem.   

Przepis na idealny stek wołowy fot. Misha Gravenor

Trzy mięsa dla jednego

Łatwo znaleźć je w sklepach, ale warto włożyć trochę wysiłku w znalezienie najświeższych i najbardziej soczystych kawałków. 

Łopatka

Ten rodzaj mięsa nie jest tak powszechnie znany, jak stek z kością lub żeberka, ale warto o niego dopytać. Ma marmurkowatą strukturę, która nadaje mu delikatności i głębokiego aromatu, jest również łatwy w przygotowaniu, ponieważ jest cięty na kawałki o równej grubości. Dzięki temu łatwo go równomiernie upiec w stałej temperaturze.

Przepis na idealny stek wołowy fot. Misha Gravenor

Polędwica

W rzeczywistości najchudszy i najmniej kaloryczny rodzaj steku. Mimo braku marmurkowatej struktury tłuszczu, jest bardzo delikatny. Jeżeli chcesz, by mięso było jeszcze smaczniejsze, dobrze je dopraw i zamarynuj.  

Przepis na idealny stek wołowy fot. Misha Gravenor

Łata

Ma mocny aromat i najlepiej smakuje, jeśli przekroi się ją w poprzek włókien przed samym podaniem. Kosztuje mniej niż filet mignon, a jej resztki świetnie nadadzą się do sałatki. Pamiętaj jednak, żeby podczas smażenia cały czas jej doglądać. Jeśli potrzymasz ją na patelni o kilka sekund za długo, stanie się tak twarda, że trudno ją będzie zjeść. 

Bonus: Szybka sałatka w sosie własnym

Ponieważ nie samym mięsem facet żyje (chociaż niektórzy przekonują na własnym przykładzie, że można jeść tylko mięso i przeżyć). Jeżeli solą i pieprzem doprawisz dojrzałe, pokrojone w plastry pomidory, a następnie skropisz je oliwą, warzywa puszczą swój sos, naturalny winegret. Możesz go modyfikować według własnych upodobań:

Urozmaicenie. Dodaj świeżych ziół – posiekanej natki pietruszki, bazylii lub oregano.

Wzmocnienie. Dorzuć do pomidorów 1/4 szklanki odsączonej fasoli z puszki (np. białej).

Doprawienie. Dodaj odrobinę ulubionej musztardy, drobno pokrojoną cebulkę lub pastę z anchois.

MH 07/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Od kiedy stek wołowy soli się przed smażeniem ??? Brawo oto przepis jak usmażyć podeszwe.
    ~ja, 2016-10-05 15:39:22
  • avatar
    zgłoś
    Koniec kulinarnego teoretyzowania, koniec z chowaniem się po krzakach ? pora podjąć rękawicę. Sprawdzamy się w boju. Pora na wołowinę, czyli to, co tygryski (my zresztą też) lubią najbardziej. Od nas dostajesz wypróbowany przepis na stek. Reszta należy do Ciebie.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-idealny-stek-wolowy,5439,1"></a>
    Mens Health, 2016-08-19 11:12:23
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij