Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na garnek pełen lata

Jesienią i zimą, gdy za oknem zimno i ponuro, nie ma lepszego sposobu by poprawić sobie humor, niż garnek pełen lata. Spróbuj naszego przepisu na owoce morza w najlepszym wydaniu. Krewetki, małże, halibut czy dorsz, plus solidna porcja warzyw - znajdziesz tu wszystko co lubisz!

2015-01-09
owoce morza 3 fot. Lisa Shin

Wszystko co potrzebujesz kupisz w supermarkecie. Małże i wszystkie owoce morza muszą być bezwzględnie świeże – przygotowuj je w dniu zakupu. Oczyść je małym, ostrym nożem z wąsów i narośli pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. Pamiętaj, że muszle muszą być koniecznie zamknięte! Nie rób oszczędności i wywalaj natychmiast nawet te częściowo otwarte. Nasiona kopru włoskiego, zwanego fenkułem, to tajna broń tego dania. Bardzo aromatyczne, z lekkim, anyżowym posmakiem idealnie pasują także do grillowanego łososia lub pieczonej wieprzowiny, np. do żeberek. Zmielone świetnie uzupełniają domowy humus lub twarożek.

Departament Smaku MH przypomina: do dań z owocami morza świetnie pasują białe, wytrawne wina, ale i różowe też dają radę. Ważne, by były schłodzone do około 7-11 stopni C.

Składniki na 4 porcje:

1 łyżka oliwy

1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w kostkę (nie wyrzucaj liści)

1 średnia cebula

4 posiekane ząbki czosnku

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

½ łyżeczki płatków chili

1 puszka pomidorów bez skórki

1 łyżka sosu rybnego

1 szklanka bulionu drobiowego

1 szklanka czerwonego wina (np.pinot noir)

2 liście laurowe

½ łyżeczki suszonego tymianku

sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz

500 g filetów z białej ryby (np. halibuta lub dorsza)

250 g średnich krewetek (obranych)

12-16 małż (oczyszczonych)

Sposób przygotowania:

Minuty 1-10. Podsmaż warzywa. Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni lub w garnku, na średnim ogniu. Wrzuć kostki i ziarna kopru włoskiego, kostki cebuli, posiekany czosnek, płatki czerwonego chili i podsmażaj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Minuty 11-18. Przygotuj bazę. Pomidory ściśnij lekko palcami (uwaga, może pryskać) i wrzuć do garnka razem z zalewą z puszki. Dodaj bulion, wino, sos rybny, liście laurowe i suszony tymianek (wcześniej rozetrzyj go w dłoniach). Doprowadź do lekkiego bulgotania i gotuj około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Minuty 19-25. Dodaj ryby. Wrzuć pokrojone na kawałki ryby, obrane krewetki i oczyszczone muszle do garnka. Gotuj, aż ryba zrobi się jędrna, krewetki różowe, a muszle się otworzą (trwa to około 5 minut). Podawaj na głębokich talerzach lub miskach przybranych liśćmi kopru włoskiego.

Wartości odżywcze: energia 436 kcal, białko 48 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 24 g (5 g błonnik)

Jak spalić kalorie z owoców morza?

Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.

Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.

Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz 40 minut.

MH 05/2013

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Jesienią i zimą, gdy za oknem zimno i ponuro, nie ma lepszego sposobu by poprawić sobie humor, niż garnek pełen lata. Spróbuj naszego przepisu na owoce morza w najlepszym wydaniu. Krewetki, małże, halibut czy dorsz, plus solidna porcja warzyw - znajdziesz tu wszystko co lubisz!<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-garnek-pelen-lata,5353,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-22 16:13:38
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij