Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis na dorsza z kurkami

Połączenie arcypolskiego smaku sosu kurkowego z rybą i grillowanymi warzywami zaskoczy Cię smakiem i prostotą wykonania. Dodatkowym atutem dorsza jest duża zawartość białka przy małej ilości tłuszczu. Oto fuzja doskonała. 

2015-08-21
Przepis na: dorsza z kurkami fot. Joerg Beuge 2015/shutterstock

Składniki na 4 porcje:

800 g filetów z dorsza

80 g szynki parmeńskiej

150 g liści szpinaku

200 g kurek

200 ml śmietanki 30%

1 cebula

sól, pieprz, tymianek, bazylia

4 pomidory

1 bakłażan

1 cukinia

50 ml oliwy

2 łyżki sosu chili

2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

1. Rybę dokładnie opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją na osiem równych kawałków, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanymi bazylią i tymiankiem. Włóż do naczynia, przykryj folią i odstaw do lodówki na 4 godziny.

2. Świeże liście szpinaku opłucz i zblanszuj, czyli wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, wyciągnij i przelej zimną wodą. Odstaw. To samo zrób z kurkami, ale nie płucz ich w wodzie, tylko oczyść pędzelkiem. Zblanszowane wrzuć na patelnię, dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i tymianek. Podsmażaj chwilę, dodaj śmietanki i gotuj 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

3. Wyjmij rybę z lodówki i przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Cztery kawałki dorsza zawiń w cienkie plastry szynki parmeńskiej, a cztery obłóż liśćmi szpinaku. Wszystkie skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

4. Pomidory, cukinię i bakłażana pokrój w grube plastry i przełóż do salaterki. Dodaj oliwę, sól, sosy sojowy i chili, wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż całość na rozgrzaną oliwę na patelni grillowej i smaż kilka minut. Podawaj z upieczoną rybą i gorącym sosem kurkowym.

MH 10/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Połączenie arcypolskiego smaku sosu kurkowego z rybą i grillowanymi warzywami zaskoczy Cię smakiem i prostotą wykonania. Dodatkowym atutem dorsza jest duża zawartość białka przy małej ilości tłuszczu. Oto fuzja doskonała.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-dorsza-z-kurkami,6320,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-27 10:40:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij