Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Przepis na burgery wołowe w stylu barbecue

Jak uczynić z grilla kulinarną sztukę? Wystarczy trochę cierpliwość, dobre towarzystwo i małe wsparcie MH. Od nas dostajesz przepis na burgery wołowe w stylu BBQ, który wydobędzie z mięsa to, co najlepsze, a z Ciebie uczyni mistrza plenerowych imprez.

MR 2015-08-01
Przepis na burgery wołowe w stylu barbecue fot. shutterstock.com

Składniki(dla całej armii Twoich kumpli):

  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu Cayenne
  • 4,5 kg antrykotu
  • 16 kajzerek
  • 2 cienko pokrojone cebule

Sposób przygotowania:

By uniknąć ryzyka chorób przenoszonych drogą pokarmową, czerwone mięso przyrządzaj zawsze w temperaturze co najmniej 62° C - przydatny będzie więc termometr do mięsa.

1. Zmieszaj sól, pieprz, czosnek w proszku, paprykę, oregano, kumin i pieprz cayenne. Następnie natrzyj mięso i owiń w folię.Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na co najmniej godzinę(maksymalnie osiem godzin).

2. Rozgrzej węgle tak, aby ogień na jednej połowie grilla był intensywny, na drugiej tlący. Wołowinę połóż na połowie z niską temperaturą. Przykryj grill. Po 30 minutach obróć mięso. Całość powinna piec się około godziny.

3. Przełóż mięso na połowę grilla z wysoką temperaturą. Każdą stronę opiekaj 5 minut. Zdejmij mięso z rusztu i daj mu odpocząć 10-15 minut.

4. Pokrój cienko mięso i włóż do kajzerek. Podawaj z sosem tygrysim i cebulą.

Tak przygotujesz sos tygrysi:

Posiekaj ząbek czosnku, dodaj szczyptę soli i gnieć tak, aby otrzymać konsystencję pasty. Następnie dorzuć szklankę chrzanu, szklankę majonezu, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Całość dobrze wymieszaj. Sos można trzymać w lodówce do 4 dni. (Resztki sosu świetnie nadają się do grillowanego kurczaka i pieczonych ziemniaków.)

Płomień w trzech wersjach: wykorzystaj w pełni możliwości Twojego grilla

Ogień tlący: Lekki żar sprawia, że mięso w środku staje się delikatne, bez ryzyka przypalenia. Jeśli chcesz przygotować udziec jagnięcy, pieczeń wołową czy kurczaka w całości - jest to najlepszy wybór.

Ogień umiarkowany: Idealnie nadaje się do średniej grubości steków, kawałków kurczaka, tłustych mięs jak jagnięcina oraz wszelkich produktów mięsnych w kawałkach grubszych niż 2,5 cm.

Ogień duży: Nieco intensywniejszy żar, dzięki któremu na stekach, rybach, burgerach czy warzywach powstanie aromatyczna skorupa. 

Jeśli znudziła Ci się śląska na szybko i dalej chcesz zgłębiać tajniki kulinarnego mistrzostwa, koniecznie sięgnij po najnowszy, sierpniowy numer Men's Health, który już od piątku 24 lipca dostępny jest w punktach sprzedaży. Znajdziesz w nim więcej przepisów na prawdziwie męskie żarcie i, jak zwykle, mnóstwo cennych porad o treningu, seksie, karierze i zdrowym stylu życia. Tu możesz przejrzeć jego zawartość: Men's Health 08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij