Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Przepis na burgera w wersji słodko-kwaśnej

Stary znajomy w wersji słodko-kwaśnej, z orientalnymi sosami i własnoręcznie zrobionymi piklami. Banzai! Sprawdź m.in. nasz przepis na pikle domowej roboty, a także dowiedz się na co zwrócić uwagę przygotowując w domu burgera z wieprzowiny.

2015-06-10
burger z Azji fot. Lucas Zarebinski

Już o tym mówiliśmy, ale wspomnimy jeszcze raz: nie kupuj z lenistwa gotowego, paczkowanego mięsa mielonego. Poproś sprzedawcę, żeby zmielił Ci wskazany kawałek mięsa, albo kup łopatkę lub szynkę wieprzową i sam zmiel w domu. Smak jest nieporównywalnie lepszy i w dodatku wiesz, co jesz.

Departament Zdrowia MH przypomina: wieprzowinę w każdej postaci lepiej przegotować lub przesmażyć, niż niedogotować i niedosmażyć. Różowy kolor mięsa sygnalizuje niebezpieczeństwo.

Składniki na 4 porcje:

½ świeżego ogórka

½ szklanki winnego octu ryżowego

sól (do ogórka) 1 łyżeczka

250 g mielonej wieprzowiny

2 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru

2 małe cebule

2 łyżki majonezu light

1 łyżka sosu sriracha

4 bułki z sezamem (lekko podpieczone)

4 łyżki sosu hoisin

Sam zrób pikle

Nie musisz wyparzać i sterylizować słoików – wystarczy kilkanaście minut w szybkiej marynacie, by Twoje dania nabrały nowego, wyrazistego smaku.

Warzywa
(½ szklanki)
Zalewa Dodatki Użyj do...
papryczki
jalapeños
(w krążkach)
ocet
ryżowy
2 łyżki
sosu sojowego
chińszczyzny
marchewki
(pocięte
w zapałki)
cydr szczypta
papryki
chili
w płatkach,
sól
potraw z ryżem
kapusta
posiekana
biały ocet
winny
2 ząbki
czosnku,
sól
mięs z grilla

Sposób przygotowania burgera:

Minuty 0-3. Zamarynuj ogórka. Rozgrzej grill lub patelnię. Do miski wrzuć pokrojonego w plasterki ogórka, zalej octem ryżowym, posól, wymieszaj i odstaw.

Minuty 4-9. Zrób burgery. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z drobno posiekanymi cebulami, zmiażdżonym czoskiem i imbirem. Dopraw. Uformuj 4 podobnej wielkości burgery i kciukiem zrób małe wgłębienia na górze każdego z nich.

Minuty 10-22. Smaż i doprawiaj. Smaż je, aż zbrązowieją – mniej więcej 5 minut z każdej strony. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i wysmaruj nim od środka dolną połówkę bułki. Mięso w bułce skrop sosem hoisin, a odsączone ogórki połóż na wierzchu.

Departament smaku MH radzi: Wieprzowina lubi eksperymenty: w sklepach z orientalną żywnością znajdziesz nie tylko sos hoisin – wypróbuj sos teriyaki, tonkatsu, tajski z orzeszków ziemnych lub chili z czosnkiem.

Wartości odżywcze: energia 436 kcal, białko 48 g, tłuszcze 10 g, węglowodany 24 g (5 g błonnik)

Jaj spalić kalorie z burgera?

Wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza dobra kuchnia. Oprócz supersmaku, przyjęliśmy superdawkę białka, a z tłuszczem sobie poradzimy.

Rower - powinieneś 50 minut pojeździć.

Bieganie - wybiegasz nadwyżkę w 70 minut.

Pływanie - 55 minut w basenie i z głowy.

Skakanka - poskacz 40 minut.

MH 06/13

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Stary znajomy w wersji słodko-kwaśnej, z orientalnymi sosami i własnoręcznie zrobionymi piklami. Banzai! Sprawdź m.in. nasz przepis na pikle domowej roboty, a także dowiedz się na co zwrócić uwagę przygotowując w domu burgera z wieprzowiny.<br /><br /><a href="/dieta/Przepis-na-azjatyckiego-burgera-w-wersji-slodko-kwasnej,5368,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-22 16:13:25
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij