Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Podkręć metabolizm: 5 przepisów na obiad z papryczką chili

W chili nie chodzi o to, by potrawa była wyłącznie ostra. Każda papryka i każdy sos, oprócz ostrości, ma swój jedyny, niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak za pomocą papryczki chili nadać odpowiedniego charakteru wołowinie, kurczakowi, łososiowi oraz krewetkom.

chili, chili con carne fot. shutterstock.com

1. Chili con carne

Kraj pochodzenia: USA

Ilość porcji: 4

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 cebula, posiekana

2 ząbki czosnku

1 łyżka płatków chili

100 ml bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka oregano, 1 kuminu, 1 cukru

1 czerwona papryka

1 łyżka oliwy

2/3 puszki pomidorów

1/2 puszki czerwonej fasoli

Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni zeszklij cebulę, czosnek, paprykę w kostkach, dodaj chili, kumin i oregano. Stopniowo dodawaj mięso i smaż z każdej strony. Na koniec dopraw sosem sojowym i cukrem.

2. Wlej pomidory z zalewą, dopraw i duś ok. 30 min. Na koniec wrzuć odsączoną fasolę i dodaj jeszcze 5 minut. Podlej wołowym bulionem i gotuj, aż zgęstnieje.

chili, łosoś fot. shutterstock.com

2. Diabelsko ostre krewetki

Kraj pochodzenia: Meksyk

Ilość porcji: 6

Składniki:

1,5 kg krewetek

2 papryki jalapeño

2 czerwone papryki chili

3 pomidory

5 ząbków czosnku

2 łyżki oleju

4 łyżki masła

1/2 cebuli

1 szklanka białego wina

świeże liście kolendry

sól, pieprz

10 anchois w oleju

Sposób przygotowania

1. Sparz papryki we wrzątku. Zdejmij skórkę z pomidorów i obierz czosnek. Wrzuć 4 ząbki do blendera, dodaj pomidory, papryki i świeżą kolendrę. Zmiksuj.

2. 1 posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę podsmaż na dużej patelni, wrzuć obrane krewetki i gotuj, aż zróżowieją. Dopraw. Wlej sos z blendera oraz wino. Gotuj jeszcze chwilę, żeby odparowało.

chili, kurczak fot. shutterstock.com

3. Kurczak z sosem hoisin

Kraj pochodzenia: Chiny

Ilość porcji: 2

Składniki:

2 piersi z kurczaka

5 łyżek sosu hoisin

1 papryczka chili

1 mała cebula

1 czerwona papryka

1 garść słonych orzechów nerkowca

makaron do woka

Sposób przygotowania

1. Postaw garnek z lekko osoloną wodą na makaron. Do miski wrzuć posiekaną cebulę, wlej sos i 3 łyżki wody, oczyszczoną z pestek papryczkę chili, pokrojoną w kostki czerwoną paprykę i kawałki mięsa.

2. Wymieszaj i przełóż na rozgrzaną patelnię. Duś pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp orzechami i wymieszaj z makaronem.

chili fot. shutterstock.com

4. Wściekły łosoś

Kraj pochodzenia: Japonia

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 łyżeczki salsy z chili

200 ml jogurtu greckiego

4 filety z łososia

10 anchois w oleju

25 g masła

1 łyżeczka płatków chili

4 łyżki mleka

zielona fasolka szparagowa

1/2 selera (bulwa)

sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ziemniaki z selerem do miękkości. Wymieszaj salsę z chili z 4 łyżkami jogurtu i wysmaruj łososia. Włóż go do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 10 minut.

2. Rozgrzej grilla. Ziemniaki i selera odcedź, dodaj resztę jogurtu, masło, płatki chili, mleko i zmiksuj na gładko. Przełóż łososia na grill i piecz 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ugotowaną fasolką.

gulasz z chilli fot. shutterstock.com

5. PIkantny gulasz wołowy

Kraj pochodzenia: Węgry

Ilość porcji: 2

Składniki:

200 g wołowiny

1 ząbek czosnku

2 strączki chili

1 cebula

1 łyżeczka kaparów

1 pietruszka (korzeń)

1 seler (bulwa)

2 pomidory

sos chili (np. Cholula)

olej

500 ml bulionu

szczypta cynamonu

liść laurowy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostki lub paski, usuń pestki z chili, zmiażdż czosnek. W misce wymieszaj chili, czosnek, kapary, cynamon, liść laurowy i olej. Dodaj mięso, przykryj i do lodówki na 2 godziny.

2. Na dużej patelni obsmaż mięso, zdejmij, wrzuć pokrojone warzywa i je obsmaż. Dodaj sos chili, sól, pieprz, zalej bulionem wołowym i gotuj 5 minut. Dodaj mięso, posiekanego pomidora i usuń liść laurowy.

MH 11/13

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    W chili nie chodzi o to, by potrawa była wyłącznie ostra. Każda papryka i każdy sos, oprócz ostrości, ma swój jedyny, niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak za pomocą papryczki chili nadać odpowiedniego charakteru wołowinie, kurczakowi, łososiowi oraz krewetkom.<br /><br /><a href="/dieta/5-przepisow-na-pikantny-obiad-z-papryczka-chili,5501,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-23 09:09:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij