Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Podkręć metabolizm: 5 przepisów na obiad z papryczką chili

W chili nie chodzi o to, by potrawa była wyłącznie ostra. Każda papryka i każdy sos, oprócz ostrości, ma swój jedyny, niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak za pomocą papryczki chili nadać odpowiedniego charakteru wołowinie, kurczakowi, łososiowi oraz krewetkom.

2015-08-26
chili, chili con carne fot. shutterstock.com

1. Chili con carne

Kraj pochodzenia: USA

Ilość porcji: 4

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

1 cebula, posiekana

2 ząbki czosnku

1 łyżka płatków chili

100 ml bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka oregano, 1 kuminu, 1 cukru

1 czerwona papryka

1 łyżka oliwy

2/3 puszki pomidorów

1/2 puszki czerwonej fasoli

Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni zeszklij cebulę, czosnek, paprykę w kostkach, dodaj chili, kumin i oregano. Stopniowo dodawaj mięso i smaż z każdej strony. Na koniec dopraw sosem sojowym i cukrem.

2. Wlej pomidory z zalewą, dopraw i duś ok. 30 min. Na koniec wrzuć odsączoną fasolę i dodaj jeszcze 5 minut. Podlej wołowym bulionem i gotuj, aż zgęstnieje.

chili, łosoś fot. shutterstock.com

2. Diabelsko ostre krewetki

Kraj pochodzenia: Meksyk

Ilość porcji: 6

Składniki:

1,5 kg krewetek

2 papryki jalapeño

2 czerwone papryki chili

3 pomidory

5 ząbków czosnku

2 łyżki oleju

4 łyżki masła

1/2 cebuli

1 szklanka białego wina

świeże liście kolendry

sól, pieprz

10 anchois w oleju

Sposób przygotowania

1. Sparz papryki we wrzątku. Zdejmij skórkę z pomidorów i obierz czosnek. Wrzuć 4 ząbki do blendera, dodaj pomidory, papryki i świeżą kolendrę. Zmiksuj.

2. 1 posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulę podsmaż na dużej patelni, wrzuć obrane krewetki i gotuj, aż zróżowieją. Dopraw. Wlej sos z blendera oraz wino. Gotuj jeszcze chwilę, żeby odparowało.

chili, kurczak fot. shutterstock.com

3. Kurczak z sosem hoisin

Kraj pochodzenia: Chiny

Ilość porcji: 2

Składniki:

2 piersi z kurczaka

5 łyżek sosu hoisin

1 papryczka chili

1 mała cebula

1 czerwona papryka

1 garść słonych orzechów nerkowca

makaron do woka

Sposób przygotowania

1. Postaw garnek z lekko osoloną wodą na makaron. Do miski wrzuć posiekaną cebulę, wlej sos i 3 łyżki wody, oczyszczoną z pestek papryczkę chili, pokrojoną w kostki czerwoną paprykę i kawałki mięsa.

2. Wymieszaj i przełóż na rozgrzaną patelnię. Duś pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp orzechami i wymieszaj z makaronem.

chili fot. shutterstock.com

4. Wściekły łosoś

Kraj pochodzenia: Japonia

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 łyżeczki salsy z chili

200 ml jogurtu greckiego

4 filety z łososia

10 anchois w oleju

25 g masła

1 łyżeczka płatków chili

4 łyżki mleka

zielona fasolka szparagowa

1/2 selera (bulwa)

sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ziemniaki z selerem do miękkości. Wymieszaj salsę z chili z 4 łyżkami jogurtu i wysmaruj łososia. Włóż go do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 10 minut.

2. Rozgrzej grilla. Ziemniaki i selera odcedź, dodaj resztę jogurtu, masło, płatki chili, mleko i zmiksuj na gładko. Przełóż łososia na grill i piecz 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ugotowaną fasolką.

gulasz z chilli fot. shutterstock.com

5. PIkantny gulasz wołowy

Kraj pochodzenia: Węgry

Ilość porcji: 2

Składniki:

200 g wołowiny

1 ząbek czosnku

2 strączki chili

1 cebula

1 łyżeczka kaparów

1 pietruszka (korzeń)

1 seler (bulwa)

2 pomidory

sos chili (np. Cholula)

olej

500 ml bulionu

szczypta cynamonu

liść laurowy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostki lub paski, usuń pestki z chili, zmiażdż czosnek. W misce wymieszaj chili, czosnek, kapary, cynamon, liść laurowy i olej. Dodaj mięso, przykryj i do lodówki na 2 godziny.

2. Na dużej patelni obsmaż mięso, zdejmij, wrzuć pokrojone warzywa i je obsmaż. Dodaj sos chili, sól, pieprz, zalej bulionem wołowym i gotuj 5 minut. Dodaj mięso, posiekanego pomidora i usuń liść laurowy.

MH 11/13

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    W chili nie chodzi o to, by potrawa była wyłącznie ostra. Każda papryka i każdy sos, oprócz ostrości, ma swój jedyny, niepowtarzalny smak. Sprawdź, jak za pomocą papryczki chili nadać odpowiedniego charakteru wołowinie, kurczakowi, łososiowi oraz krewetkom.<br /><br /><a href="/dieta/5-przepisow-na-pikantny-obiad-z-papryczka-chili,5501,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-23 09:09:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij