Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.6

Piwo i wszystkie jego smaki

Dobre piwo to coś znacznie więcej niż smak i okazja do spotkania z kumplami. To solidny zastrzyk zdrowia. Więc zdrowie! 

MH 2016-02-01
piwo fot. Shutterstock

1. Wznieśmy toast: na zdrowie!

Teraz usłyszysz to, co prawdopodobnie zawsze chciałeś usłyszeć. Piwo to jeden z najszlachetniejszych napojów, jakie wymyślił człowiek. To znacznie więcej niż tylko kompilacja wody ze zdrową dawką słodu, chmielu i drożdży (i podatku oczywiście). To – oprócz niewątpliwie przyjemnego, zwłaszcza o tej porze roku, smaku – naprawdę solidny zastrzyk zdrowia.

Piwo poprawia pracę nerek, a dzięki dużej zawartości krzemu wzmacnia kości. No i jest świetnym izotonikiem oraz jedynym napojem (jednak!) alkoholowym, który możesz pić po treningu. Dobre piwo to coś znacznie więcej niż smak i okazja do spotkania z kumplami. To solidny zastrzyk zdrowia. Więc zdrowie! 

4-5% – tak niewielka ilość alkoholu w piwie, wg Granada University, nie wpływa negatywnie na nawodnienie organizmu po treningu.

Porter

Dostępny u nas porter bałtycki różni się od angielskiego mocniejszym aromatem (karmelu i suszonych śliwek) oraz większą zawartością alkoholu. Ten gatunek ma najwięcej melanoidyn – związków o cechach przeciwutleniających.

Pilsner

Prawdziwy pilsner oprócz wody, chmielu, słodu i drożdży nie może mieć żadnych innych (np. kukurydzianych) dodatków. Musi też być wyrabiany z regionalnych surowców – czeski pilsner z czeskiego chmielu.

India Pale Ale

To gatunek piwa z górnej fermentacji (drożdże fermentują w wyższych temperaturach). Wyróżnia się głębokim smakiem i owocowym aromatem. Ma najwyższą zawartość krzemu, który wzmacnia kości.

Lager

Jest ciemniejszy niż pilsner i ma więcej alkoholu. W 2011 roku uznano, że ten gatunek piwa (dolnej fermentacji) tworzy najlepszą piankę, która chroni aromaty piwa przed wyparowaniem.

 

piwo fot. Shutterstock

2. Podstęp w szkle

Smak piwa mogą zepsuć dwie rzeczy: zbyt wysoka temperatura i kolor butelki. Zielony w mniejszym stopniu blokuje promienie UV. "Światło reaguje ze związkami chmielu, zmieniając ich strukturę" – mówi MH piwoznawca Maciej Chołdrych. Dla piwa i Ciebie oznacza to tyle, że napój – jak to mówią piwosze – wali skunksem. Brązowe butelki zatrzymują więcej promieni, więc piwo ma nieco inny zapach. Pamiętaj również, że nie wszystkie piwa lubią chłód. Ciemne smakują najlepiej w temperaturze ok. 10-12 stopni, jasne w niższych (5-7).

alkohol fot. Shutterstock

3. Idealna pianka

Staraj się nie dopuścić, by pianka wylała się na kufel lub by ktoś próbował Cię przekonać o wyższości piwa bez piany. Pianka to ważna bariera, która chroni cenne związki w piwie przed odparowaniem. Do takich związków należą oleje chmielowe, które mają wpływ na dobry smak piwa. Ważna jest również konsystencja pianki. Powinna być zbita i aby uzyskać optymalną, powinieneś wlewać piwo do szkła dość szybko i pod właściwym kątem. 

  • Trzymając szkło pod kątem 45°, zrobisz idealną piankę.
  • Im szybciej wlejesz, tym lepsza gęstość pianki. 
  • Gdy piwo sięgnie połowy, wyrównaj naczynie.  

Właściwe szkło: Naczynie o takim kształcie, jak widzisz powyżej, jest najlepsze do podawania piwa. Szklana lampka (nazywana również tulipanem) ma krawędź, na której idealnie trzyma się główka butelki. Trzymaj piwo zawsze za szklaną nóżkę. Nie ocieplając dłońmi kielicha, pozwolisz mu dłużej zachować niższą temperaturę. 

Jeśli kiedykolwiek zostałeś upokorzony ciepłym piwem, takie chłodzące okrycie do piwa (Rapid Ice, 22 zł) zabezpieczy Cię raz na zawsze przed podobnymi, okropnymi doświadczeniami. Elastyczne etui ma w środku chłodzącą substancję. Najpierw jednak musisz wstawić je na godzinę do zamrażalnika. Potem włóż do środka butelkę i ciesz się dobrze schłodzonym piwem. 

Elektryczny spieniacz - Takie urządzenie pozwoli Ci przygotować piankę, która jest więcej niż idealna. Część piwa wlewasz po szkle do kufla, a pozostałą ilość do spieniacza. Potem wciskasz guzik i po 30 sekudach masz idealną piankę, którą delikatnie nakładaj na piwo w kuflu (spieniacz do piwa Menu, 180 zł).

alkohol fot. Shutterstock

Toast dla zdrowia

Piwo po pracy czy też w czasie oglądania finału Ligi Mistrzów to jednocześnie sporo korzyści dla Twojego zdrowia.

Na silne serce

Naukowcy z London's Global University odkryli, że najmniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca mieli badani przez nich Czesi, którzy wypijali od 6 do 12 piw tygodniowo.

Zdrowsze nerki

Finland’s National Public Health Institute przeprowadził badania, z których wynika, że butelka piwa dziennie o 40% zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Przeciw cukrzycy

University Medical Center w Amsterdamie potwierdziło w swoich testach, że umiarkowane picie piwa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o prawie 1/3.

Obniża ciśnienie krwi

Osoby, które wypijają szklankę piwa dziennie, miały – wg University of Texas Southwestern – niższe poziomy hormonów stresu oraz niższe ciśnienie od tych, które piły inne alkoholowe drinki.

Wyostrza wzrok

Jeden kufel dziennie – według University of Western Ontario – poprawia wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy. Wystarczy, by zobaczyć Cię w barze?

MH 07/2015 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Dobre piwo to coś znacznie więcej niż smak i okazja do spotkania z kumplami. To solidny zastrzyk zdrowia. Więc zdrowie!<br /><br /><a href="/dieta/Piwo-i-wszystkie-jego-smaki,7626,1"></a>
    Mens Health, 2016-02-01 14:32:53
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij