Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Pikantne tosty od najlepszego kucharza Ameryki

Ten tost dzięki ręce eksperta, nabiera charakteru o jakim do tej pory mógł jedynie pomarzyć. Sprawdź, jak z kilku kromek pełnoziarnistego pieczywa, odrobiny masła, papryki jalapeno oraz paru plasterków Mozzarelli i Cheddara stworzyć idealne śniadanie.

MH 2015-07-17
tost z serem fot. Randy Harris

Thomas Keller jest szefem kuchni restauracji French Laundry w Napa Valley. Trzy gwiazdki Michelina, tytuł najlepszego kucharza Ameryki, wpisanie na listę 50 najlepszych restauracji świata – to tylko niektóre z wyróżnień dla Thomasa Kellera i jego "Francuskiej Pralni".

I to właśnie on podjął rękawicę od MH: pokazać nowe oblicze zwykłego tosta z serem. Przede wszystkim wprowadził dwa rodzaje sera, których smaki, łagodny i ostrzejszy, świetnie się uzupełniają, no i genialny patent z opaloną papryką, zmieniającą banalny tościk w śniadanie idealne.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 lub 2 papryki jalapeño
  • 1 czerwona papryka
  • masło w temperaturze pokojowej
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 8 plastrów sera Mozzarella lub Gouda do pizzy
  • 8 plastrów sera Cheddar 

Sposób przygotowania:

1. Nadziej papryki na szpikulec lub użyj grillowych szczypców, zapal gaz w kuchence i opal je nad nim, aż skórka zacznie czernieć. Jeżeli masz elektryczną kuchenkę, włóż je do piekarnika na maksymalną temperaturę.

2. Wlej do miski zimną wodę, dodaj kilka kostek lodu i wrzuć na kilka chwil opieczone papryki. Wyjmij (używaj rękawic, bo mogą być jeszcze gorące), obierz ze skórki, przekrój je na pół, wyciągnij błony i pestki ze środka. Resztę drobno posiekaj.

3. Na średnim ogniu rozgrzej grillową patelnię. Każdą kromkę wysmaruj masłem z obu stron. Połóż 2 plastry goudy lub mozarelli na kromce i nałóż łyżką do środka paprykową miksturę . Na drugiej kromce połóż 2 plastry sera Cheddar i połącz obie kromki razem. Plastry sera mogą wystawać poza brzegi kromki. Stopią się i stworzą barierę, by papryki nie wypadały podczas jedzenia.          

4. Połóż kromki na patelni i smaż, aż chleb zbrązowieje, a ser zacznie się topić – około 3-5 minut z każdej strony. Zdejmij, przekrój po przekątnej. Jak w Nappa Valley w Kalifornii.

MH 01/14

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Ten tost dzięki ręce eksperta, nabiera charakteru o jakim do tej pory mógł jedynie pomarzyć. Sprawdź, jak z kilku kromek pełnoziarnistego pieczywa, odrobiny masła, papryki jalapeno oraz paru plasterków Mozzarelli i Cheddara stworzyć śniadanie idealne.<br /><br /><a href="/dieta/Gotuj-jak-top-chef-grillowany-tost-z-Kalifornii,5607,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-22 16:10:41
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij