Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Pomysł na szybki obiad: wykorzystaj mrożonki!

Przeciętny facet zamrażalnik wykorzystuje głównie do chłodzenia alkoholi i produkowania kostek lodu do drinków. Tymczasem mrożonki to idealny patent na solidny, męski obiad w kilka minut. Oto 6 powodów, dla których warto nimi wypełnić zamrażalnik po brzegi.

Adam Furyk 2009-10-21
Mamy już dość! Wszystkie witaminy nam pozamarzały! (fot. John Manno)

Przeciętny polski facet na co dzień nie pamięta, że jego lodówka, oprócz części chłodzącej, ma również zamrażalnik. Przypomina sobie o tym dopiero wtedy, gdy robi imprezę - odkrywa wówczas, że oszronione wnętrze zamrażalnika idealnie nadaje się do schłodzenia butelki wódki i produkowania kostek lodu do drinków i koktajli.

To zadziwiające, ale w męskiej kuchni zamrażalnik zwykle świeci pustkami jak rozległe przestrzenie Antarktydy. Tymczasem, zapakowany mrożonkami umożliwi Ci zrobienie w kilka chwil posiłku, którego smaku pozazdroszczą najlepsi kucharze, a walory odżywcze zachwycą każdego dietetyka. To świetne miejsce na przechowywanie nie tylko mięsa, ale też warzyw i owoców, które powinieneś jeść 3-4 razy dziennie, by doładować organizm witaminami, minerałami, błonnikiem i antyutleniaczami, od czego zależy Twoje zdrowie, samopoczucie i sprawność seksualna.

Poznaj zalety mrożonek i zobacz, jak z nich zrobić świetny obiad. I może to drobiazg, ale warto wiedzieć: pełny zamrażalnik pożera mniej energii niż pusty.

Prawda nr 1: mrożonki smakiem nie ustępują świeżym owocom i warzywom

A czasem smakują nawet lepiej - szczególnie poza sezonem, gdy w sprzedaży są niemal wyłącznie warzywa i owoce szklarniowe albo sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie. Powód: technologia mrożenia jest dziś znacznie doskonalsza niż sto lat temu, w początkach stosowania tej metody konserwowania żywności.

W 1912 r. mieszkający na Półwyspie Labradorskim Clarence Birdseye zauważył, że Eskimosi podczas połowów rzucają wyjęte z wody ryby na lód i pozwalają im zamarznąć na arktycznym wietrze, dzięki czemu zachowują one świeżość i smak przez wiele miesięcy. Zaintrygowany tym Amerykanin ustalił potem, iż szybkość, z jaką żywność zamienia się w sopel lodu, to klucz do sukcesu - przy powolnym zamrażaniu powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe, przez co produkt traci swoją wartość odżywczą, konsystencję i smak, zamieniając się w mało apetyczną papkę.

Bazując na tej wiedzy, Birdseye opatentował technologię tzw. głębokiego mrożenia żywności i w 1923 r. zaczął produkcję mrożonek przy wykorzystaniu... wentylatora, skrzyni kostek lodu i wiadra z solanką. Od tamtego czasu proces produkcji mrożonek jest systematycznie modernizowany. Na przykład pół wieku temu ustalono, że idealna temperatura przechowywania mrożonej żywności to -18 stopni C. Ale dziś wiadomo także, że groszek zamarza najlepiej, kiedy schładza się go do tej temperatury w ciągu 3-4 minut, podczas gdy optymalny czas zamrażania krojonej marchewki to 6 minut.

Przewaga mrożonej żywności nad świeżą, szczególnie późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, wynika ponadto z tego, że jej producenci pakują w folię już dojrzałe warzywa i owoce, bo nie muszą im dawać czasu na dojrzewanie podczas transportu i "leżakowanie" w supermarkecie. Po zebraniu ich z pól i sadów, selekcji i czyszczeniu są poddawane blanszowaniu, czyli krótkotrwałemu sparzeniu gorącą wodą (80-100 stopni C), w celu zniszczenia szkodliwych bakterii i enzymów, powodujących, że jedzenie traci kolor, konsystencję i smak. Potem są już błyskawicznie zamrażane w specjalnym tunelu chłodniczym i wędrują do sklepów.

1 2 3 ... 4
STRONA 1 z 4

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    akurat w realu jest promocja na mrożonki Hortex, razem z saszetką z przyprawami, fajna sprawa, polecam artykuł ciekawy, poruszył dobrą kwestię zdrowego jedzenia
    Harnaś, 2009-10-21 17:27:04
  • avatar
    zgłoś
    Przeciętny facet wykorzystuje zamrażalnik głównie do chłodzenia alkoholi i produkowania kostek lodu do drinków. Tymczasem mrożonki to idealny patent na solidny, męski obiad w kilka minut. Oto 6 powodów, dla których warto nimi wypełnić zamrażalnik po brzegi.http://www.menshealth.pl/dieta/Obiadus-hib...nkach-3669.html
    Mens Health, 2009-10-21 15:43:50
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij