Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.9

Nie daj się oszukać w sklepie!

To, że coś apetycznie wygląda, pięknie pachnie i dobrze smakuje, nie musi oznaczać, że jest zdrowe. Dziś, gdy wszystko jest szczelnie zapakowane w folię, musisz się nauczyć czytać etykiety i  poznać triki, którymi producenci żywności próbują nas oszukiwać.

Piotr Pflegel 2009-10-05
Wszechobecne barwniki spożywcze wprowadzają nas w błąd, bo w naturze to przecież właśnie po kolorze odróżniasz dojrzałe owoce od niedojrzałych, świeże jedzenie od starego etc. Poza tym brytyjscy uczeni podejrzewają je o wywoływanie ADHD u dzieci. (fot. Lukas Zarebinski)

Wchodząc do sklepu, stajesz przed trudnym zadaniem: kupić coś, co będzie smaczne, łatwe do przygotowania i pożywne. Dobrze też byłoby nie przepłacać... Czy jednak jesteś świadomy, co kupujesz? Czy w butelce soku malinowego jest sok malinowy, a czy masło jest istotnie masłem?

Niestety, w Polsce, podobnie jak na całym świecie, od dobra klienta ważniejsza jest wysokość sprzedaży. Dlatego wielu producentów żywności traktuje klientów jak idiotów, którzy albo nie potrafią czytać, albo - nawet jeśli potrafią - nie zadają sobie trudu przeczytania, co tak naprawdę kupują, sugerując się tym, co widzą na obrazku.

Na przykład to, że na opakowaniu jest krowa, wcale nie świadczy o tym, że kostka, którą kupujesz, to masło - często nie ma w nim prawie wcale tłuszczu mlecznego, a jedynie roślinny. Informacja, że 30% dostajesz gratis, jest kpiną. Bo gratis oznacza "za darmo", a Ty musisz płacić. Chleb sprzedawany jako tradycyjny ma z tradycją tyle wspólnego, co Star Trek.... Zobacz, jakich sposobów imają się producenci żywności, żebyś kupił ich towar. 

Fałszywe nazwy

Wielu producentów zupełnie bez żenady nazywa swoje produkty tak, żeby wprowadzić klienta w błąd. Sztandarowym przykładem jest tu słynny syrop z pięknymi malinami na opakowaniu i wielkim napisem "Malina" na etykiecie. Konia z rzędem temu, kto się domyśli, co jest głównym składnikiem tego syropu. A wystarczy odwrócić butelkę i przeczytać skład. Tam zaś niespodzianka: głównym składnikiem "Maliny" jest... sok z aronii. Sok z malin też jest, ale w ilości mniejszej niż pół procenta.

Ten producent jest przynajmniej na tyle uczciwy, że podaje prawdziwy skład. Ale bywają i tacy, którzy składu podawać nie muszą. Tu panuje wolna amerykanka. O co chodzi? Wchodzisz na stoisko mięsne. Za szybą leży "szynka ogniskowa". Masz więc prawo oczekiwać, że kupując ją, kupujesz szynkę. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Szynka studencka, Karola, książęca etc. wcale nie musi być szynką, tyko może być zwykłą mielonką.

Skąd taka dowolność? Z bardzo nieprecyzyjnego prawa. Kiedyś było tak, że jak coś się nazywało szynką, czy, powiedzmy, kiełbasą śląską, to - czy kupowałeś to w Gdańsku, czy w Kielcach - mogłeś się spodziewać, że w smaku będzie bardzo podobne. Bo określone produkty miały swoje receptury, ujęte w polskich normach. Niestety, od 2003 r. producenci nie muszą już stosować do polskich norm.

1 2 3
STRONA 1 z 3

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Witam,Temat artykułu bardzo na czasie, sam często się zastanawiam czo tak na prawde zjadam.Jest jeszcze jeden aspekt zakupów w supermarketach. Nie dawno byłem świadkiem kiedy sprzedawczyni w sklepie T.e.s.c.o znlazła przeterminowane piersi z kurczaka w opakowaniu, zgadnijcie co z nimi zrobiła....Wyciągnęła je z opakowania i wrzuciała do tych sprzedawanych luzem Od tego czasu nie kupuje tam mięsa.
    KRKSTYLE, 2010-04-08 11:59:01
  • avatar
    zgłoś
    To, że papierowe rzeczy całkiem świeże pojawiają się w Internecie jest in plus. Mi osobiście średnio się podoba jak trafiam w dodatkach tj. Trener, Seks na dokładnie te same artykuły albo prawie identyczne jak te które pojawiły się jakiś czas temu w papierowym wydaniu.
    saber, 2009-10-09 00:06:50
  • avatar
    zgłoś
    CYTATDlatego do żywności dodaje się glutaminian sodu. Okazało się, że ta substancja ma zaskakującą właściwość - jest piątym smakiem. Dotychczas znaliśmy cztery smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Smak umami, czyli smak glutaminianu sodowego, wymyka się opisowi, ale ludzie go bardzo lubią. Lekarze podejrzewają go o powodowanie bólów głowy i tzw. syndrom chińskiej restauracji, ale Europejska Rada Informacji o Żywności twierdzi, że dodatek ten jest całkowicie bezpieczny. Warto jednak wiedzieć, co sprawia, że chińskie zupki tak bardzo Ci smakują.Za ten element wypowiedzi +10 do wiedzy.Tego smaku nie było jeszcze 4 lata temu (nie opisano go). Naszukałem się jak bury osioł po wszelkich medycznych książkach wzmianki o '5 smaku', bez którego nie mogłem zaliczyć pewnego kolokwium z durnego przedmiotu.A wy tą wiedzę podaliście 'na tacy' w prasie 'nie-branżowej'. Respect.
    porshe, 2009-10-08 22:35:00
  • avatar
    zgłoś
    no racja
    tomaszov, 2009-10-06 15:00:05
  • avatar
    zgłoś
    Dokladnie tak jest, Brylant. Wsrod tych, ktorzy zagladaja na strone menshealth.pl bardzo duzo jest osob, ktore nie czytaja papierowego MH. Dlatego czesc artykulow z naszego miesiecznika trafi do internetu - liczymy, ze zacheci je to do zmiany swojego stylu zycia, rozpoczecia diety i/lub treningow, przewartosciowania pewnych spraw oraz, nie ma co ukrywac, kupienia kiedys Men's Health Poza tym ten artykul jest uzupelnieniem informacji z artykulu Ile cukru w cukrze - Piotr Pflegel wyjasnia w nim m.in., ktorych substancji z serii E nalezy unikac, a ktore sa nieszkodliwe.PozdrawiamMH Admin
    ~MH Admin, 2009-10-06 09:08:44
  • avatar
    zgłoś
    Dokładniej w kwietniu,pod każdym art. masz datę !może dlatego zamieszczają,ponieważ nowi czytelnicy zobaczą sobie na stronce chociarz ten art.....
    brylant, 2009-10-06 07:36:53
  • avatar
    zgłoś
    Przecież ten artykuł był chyba z 3 numery temu w Men's Health... To jaki sens ma powtarzanie tego samego?
    tomaszov, 2009-10-05 22:24:47
  • avatar
    zgłoś
    Kiedyś, gdy szynkę kupowało się u rzeźnika, a chleb w piekarni, mniej więcej wiedziałeś, co jesz. Dziś, gdy wszystko jest szczelnie zapakowane w folię, musisz się nauczyć czytać etykiety i poznać triki, którymi producenci żywności próbują nas oszukiwać.http://www.menshealth.pl/dieta/Nie-daj-sie...lepie-3657.html
    Mens Health, 2009-10-05 14:58:07
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij