Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Najlepsze jedzenie [25 zdrowych produktów]

Zmieniają się mody, zmienia się stan badań i to, co było zdrowe, za takie uważane już nie jest (albo odwrotnie) - diabli wiedzą, co warto jeść, a czego nie. Diabli oraz my. Przygotowaliśmy szybką analizę tego, co może wylądować na Twoim talerzu. Zaczynamy od faworytów.

najlepsze produkty spożywcze fot. Shutterstock

1. Masło migdałowe

Dzięki dużej ilości białka, tłuszczu oraz błonnika jest niezwykle sycące. Zawiera też sporą dawkę witaminy E oraz magnezu. Pozytywne jest również to, że dostarcza dwa razy więcej tłuszczów jednonienasyconych niż wielonienasyconych. Tych ostatnich jest mimo to i tak sporo, więc pamiętaj, że nie jest to produkt, który zjada się codziennie w ilościach przemysłowych.

2. Stek wołowy

Solidna dawka białka, korzystny profil tłuszczowy i aminokwasowy, szeroka paleta witamin i składników mineralnych, duża ilość kreatyny – zalety wołowiny można wymieniać długo. W naszych rankingach mięs ma pewne miejsce na podium. A jeśli jeszcze masz okazję spróbować tej z krów jedzących trawę...

3. Pełnotłusty nabiał

Nie jesteśmy wielkimi zwolennikami nabiału, ale też nie wykluczamy go całkowicie z diety. Jeśli już ma gościć na Twoim stole, najlepiej, by był pełnotłusty. Skandynawskie badania potwierdziły, że jedzące go osoby łatwiej pozbywają się nadwagi. A co z tłuszczami nasyconymi i chorobami serca? – zapytasz. Nowe badania poddają ich zły wpływ w wątpliwość, a poza tym – czy my każemy Ci jeść go na kilogramy?

4. Słodka papryka

Pierwsze skojarzenie z witaminą C? Wiadomo, cytrusy! No i błąd! Ich o wiele lepszym źródłem jest czerwona papryka. Już sto gramów zawiera aż dwukrotną zalecaną dzienną dawkę. Jeśli chodzi o witaminę A, papryka też nie ma się czego wstydzić. Na dodatek aż buzuje w niej od likopenu, który działa antyoksydacyjnie. Jedz jak najczęściej.

5. Beef jerky

Suszona wołowina to nasza ulubiona przekąska – w 100 g znajdziesz aż ponad 60 g białka! Na dodatek jest niezwykle smaczna. Idealna, by zabrać ze sobą w podróż i przegryzać, gdy dopadnie Cię głód.

Pamiętaj tylko, by wybierając ją, zerknąć na listę składników. Niektórzy producenci dodają do niej mnóstwo sztucznych składników, a tych bardzo, ale to bardzo nie lubimy. Rozwiązanie - zrób własne beef jerky.

najlepsze produkty spożywcze fot. Shutterstock

6. Wodorosty nori

Świetne dietetyczne źródło jodu (niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy). Już 9 g wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. W kombu jodu jest jeszcze więcej, ale w tym przypadku to wcale nie znaczy, że lepiej. Jod w zbyt dużych dawkach może być szkodliwy (oczywiście jedzony przez dłuższy czas – po jednym obżarstwie sushi nic Ci nie będzie).

7. Parmezan

Ląduje na naszej liście głównie ze względu na uderzeniową dawkę wapnia. Już 100 gramów tego sera zaspokoi dziennie zapotrzebowanie na ten składnik w prawie 120%. A wapń przekłada się na mocne kości i skuteczną walkę z balastem. Na pewno nie zaszkodzi w niej także zastrzyk białka: 100 g parmezanu zawiera dobrze ponad 30 g protein.

8. Kefir

Nasz poczciwy kefir nie budzi nad Wisłą specjalnych emocji, ale na Zachodzie coraz częściej pojawia się w zestawieniach superfoods. My podchodzimy do tego ze spokojem, bo od dawna jesteśmy świadomi znaczenia fermentowanej żywności oraz jej pozytywnego wpływu na rozwój flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Pij do dna!

9. Bataty

Warto nimi zastępować jak najczęściej nasze swojskie ziemniaki, ponieważ wprost kipią od witaminy A (100 g to prawie 300% normy!). Na liście składników można też wyróżnić potas i mangan. Na dodatek mają niższy indeks glikemiczny od kartofli.

To jedno z lepszych źródeł węglowodanów – nic dziwnego, że tak często pojawia się w menu sportowców, którzy potrzebują ich, żeby uzupełnić zapasy glikogenu spalone podczas treningu.

10. India pale ale

Powiemy wprost: nie będziemy przekonywać, że to najzdrowszy napój świata, ale dobrze jest mieć gładko brzmiącą wymówkę dla dużego jasnego co jakiś czas, prawda? Otóż sprawa jest taka: chińscy badacze twierdzą, że piwa o dużej zawartości chmielu mogą zapobiegać demencji – komórki mózgu chroni ksantohumol, który jest silnym przeciwutleniaczem. Idź i nie nadużywaj!

najlepsze produkty spożywcze fot. Shutterstock

11. Kiszona kapusta

My mamy ją za grosze w każdym warzywniaku, ale w Nowym Jorku muszą już kupować w hipsterskich, ekologicznych sklepikach, płacąc jak za zboże. No i kto tu jest bardziej rozwinięty i cywilizowany? Doceń moc kiszonej kapusty i jedz ją jak najczęściej, a Twoje dobre bakterie będą rozmnażać się w szczęściu i spokoju.

12. Kiełki

Inwestycja w kiełkownicę oraz w kilka torebek nasion (my najbardziej lubimy kiełki brokułów i fasoli) będzie lokatą przynoszącą duże korzyści zdrowotne. Są zalążkiem nowego życia, więc zawierają wszystko, co do jego rozwoju potrzebne: białko z szerokim zakresem aminokwasów, witaminy, mikro i makroelementy.

13. Oliwa z oliwek

Dzięki bardzo wysokiej zawartości zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych to nasz niekwestionowany numer jeden wśród olejów. Najlepiej spożywaj ją na zimno, ponieważ jest droga, a przy smażeniu traci swoje cenne właściwości. Kupuj te w ciemnej butelce z napisem „extra vergine” na etykiecie. I z odległą od końca datą przydatności do spożycia.

14. Czerwone buraki

Jest sporo badań potwierdzających, że zawarte w nich azotany pomagają poprawić wydolność, więc pij sok z buraków jak naczęściej. Korzyści przyniesie nawet wtedy, jeśli wypijesz go jednorazowo na 2-3 godziny przed treningiem albo zawodami.

15. Pieczywo żytnie na zakwasie

Chleb nie ma ostatnimi czasy najlepszej prasy, oj nie. Gluten, wysoki indeks glikemiczny, duża kaloryczność przy niewielkiej ilości składników odżywczych... No, przyznajemy, szału nie ma.

Nie ma też jednak co histeryzować. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, najlepiej żytnie na zakwasie, a – jeśli nie masz alergii lub nietolerancji na gluten – żadnej tragedii nie będzie.

najlepsze produkty spożywcze fot. Shutterstock

16. Chińska kapusta

Badacze z Oregon State University w USA podają, że kapusta pak choi (podobnie jak inne warzywa krzyżowe, np. brokuły) jest bogata w sulforafan – składnik mający działanie antynowotworowe. Do tego jest w niej sporo witaminy A i witaminy C, więc bez wahania wciągamy ją na naszą listę.

17. Jagnięcina

Nasz mięsny faworyt pod względem smaku. Jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych, także nie ma się czego wstydzić. Dostarczy Ci sporo witaminy B12 oraz niacyny, a także cynku, selenu i fosforu.

Zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe we właściwej proporcji – mniej niż 4:1 (omega-6 do omega-3).

18. Miód

Jak to, przecież to cukier! A tak to – odpowiadamy. Jasne, że cukier, ale w towarzystwie takiej ilości cennych składników odżywczych, że proszę siadać. Ma m.in. bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, o ile nie wykończysz wszystkich enzymów wysoką temperaturą (np. dodając go do gorącej herbaty).

19. Kasza jaglana

Nie będziemy szaleć z jej słynnymi właściwościami odkwaszającymi, o których rozpisują się strony internetowe. Powód jest prosty: trudno to udowodnić naukowo.

Jest jednak na tyle dobrym roślinnym źródłem białka, a na dodatek zawiera pół tablicy Mendelejewa, że i tak bez wątpliwości polecamy jeść ją w każdej możliwej konfi guracji. Jest świetna np. jako baza deserów.

20. Chipsy z owoców i warzyw

Jasne, że lepiej zjeść świeże, ale nie zawsze przecież masz na nie ochotę. Czasami chciałbyś po prostu coś schrupać, a wtedy chipsy z owoców i warzyw są jak znalazł. Zaspokajają potrzebę zjedzenia przekąski, dostarczają składników odżywczych, a jeśli jeszcze zastąpią zwykłe, niezdrowe chipsy, będzie już pełnia szczęścia.

najlepsze produkty spożywcze fot. Shutterstock

21. Orzechy laskowe

Wybieramy je jako jedne z najlepszych orzechów ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przy niskiej ilości kwasów omega-6, które w nadmiarze szkodzą. Wśród wielu witamin i minerałów na wyróżnienie zasługuje szczególnie mangan (w 100 g ponad 300% normy!).

22. Brukselka

Jest godnym zaufania dostawcą glukozynolanu – przeciwutleniacza wzmacniającego detoksykacyjne działanie wątroby. Na dodatek 100 g tego surowego warzywa zawiera mnóstwo witaminy C (142%) i witaminy K (221%). Pamiętaj, że im dłużej ją gotujesz, tym mniej ich zostaje.

23. Jagody

To jeden z najlepszych dostarczycieli przeciwutleniaczy, będący na dodatek naturalnym lekiem na problemy żołądkowe, obniżającym poziom złego cholesterolu, a także pomagającym regulować poziom cukru we krwi. Hit!

24. Jaja

Badania pokazują, że ilość cholesterolu zjadanego w pożywieniu nie przekłada się znacząco na ilość tego składnika we krwi, więc najnowsze zalecenia dietetyczne pozwalają jeść więcej jaj. To jeden z najbardziej wartościowych pokarmów.

Zawiera m.in. białko o najwyższej wartości oraz luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować dobry wzrok.

25. Czerwona fasola

Powinniśmy różnicować źródła białka w diecie i nie zapominać o jego roślinnych dostawcach. Jednym z najlepszych jest fasola, która oprócz protein zawiera sporo błonnika, kwasu foliowego, żelaza i manganu.

Boisz się ją jeść, bo słyszałeś o zawartych w niej składnikach antyodżywczych? Spokojnie, jeśli nie jest podstawą każdego posiłku, nie masz się czego bać.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij